ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εντυπωσιακές εικόνες από το βυθισμένο αεροπλάνο του Π.Εσκομπάρ που μετέφερε ναρκωτικά

Το αεροσκάφος που διακινούσε ναρκωτικά, συνετρίβη στη θάλασσα, ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί στο Norman's Cay

Εντυπωσιακές εικόνες από το βυθισμένο αεροπλάνο του Π.Εσκομπάρ που μετέφερε ναρκωτικά

Δύτες κατέγραψαν εντυπωσιακές εικόνες από το αεροπλάνο του Πάμπλο Εσκομπάρ που βρίσκεται στον βυθό της Καραϊβικής Θάλασσας.

Το αεροσκάφος που διακινούσε ναρκωτικά, συνετρίβη στη θάλασσα, ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί στο Norman’s Cay, το νησί που αρχικά προοριζόταν για το αμφιλεγόμενο Φεστιβάλ Fyre, το 1980.

Το Curtiss C-46 Commando, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο δικινητήριο αεροσκάφος στον κόσμο εκείνη την εποχή και ικανό να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων, πέρασε τον διάδρομο προσγείωσης πριν τελικά βυθιστεί στον πυθμένα της θάλασσας.

Το νησί στις Μπαχάμες, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, είναι σήμερα ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών, αλλά ιστορικά χρησιμοποιήθηκε από τους βαρόνους των ναρκωτικών ως ιδανική κρυψώνα και ενδιάμεσος σταθμός για τα φορτία κοκαΐνης προς τις ΗΠΑ. Μεταξύ 1978 και 1982, μάλιστα, χρησίμευσε ως έδρα του Κάρλος Λέχτερ, ενός από τους κορυφαίους πράκτορες του καρτέλ του Πάμπλο Εσκομπάρ.

Το φεστιβάλ Fyre και ο Μπίλι Μακ Φάρλαντ

Το Norman’s Cay επιλέχθηκε στη συνέχεια από τον απατεώνα Μπίλι ΜακΦάρλαντ ως το σκηνικό για το διαβόητο πλέον Φεστιβάλ Fyre. Νοίκιασε το νησί από τους σημερινούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι έθεσαν τον αυστηρό όρο να μην κάνει καμία αναφορά στον Πάμπλο Εσκομπάρ σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό για την εκδήλωση.

Για να γίνει λίγος θόρυβος γύρω από το Φεστιβάλ Fyre, πληρώθηκε ένα πλήθος από influencers και μοντέλα για να επισκεφθούν το νησί τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά όταν ο Μπίλι ΜακΦάρλαντ διαφήμισε, στη συνέχεια, ότι το φεστιβάλ θα διεξαγόταν στο «ιδιωτικό νησί του Πάμπλο Εσκομπάρ», οι ιδιοκτήτες ακύρωσαν αμέσως τη συμφωνία.

Πάντως, το φεστιβάλ συνέχισε να γίνεται αντικείμενο παγκόσμιας φήμης, με δύο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν για τη χρεοκοπία και τις ατυχίες, που τελικά οδήγησαν τον Μπίλι Μακ Φάρλαντ στη φυλακή.

Ο φωτογράφος, Κεν Κίφερ, ανακάλυψε τα συντρίμμια του αεροσκάφους και δήλωσε: «Το αεροπλάνο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής ναρκωτικών για τον Πάμπλο Εσκομπάρ. Ήταν πολύ ωραίο να βλέπεις και να βρίσκεσαι γύρω από ένα κομμάτι της ιστορίας που τώρα είναι σπίτι για τη θαλάσσια ζωή. Η σύζυγός μου, Κίμπερ, βούτηξε γύρω από το ναυάγιο, ελέγχοντας το αεροπλάνο και τη ζωή των ψαριών που έχουν συγκεντρωθεί».

Η ηγετική πορεία του Πάμπλο Εσκομπάρ στο καρτέλ ναρκωτικών

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο τιμόνι του καρτέλ του Μεντεγίν, ο Πάμπλο Εσκομπάρ ήλεγχε πάνω από το 80% της κοκαΐνης που μεταφερόταν στις ΗΠΑ, γεγονός που τον έκανε έναν από τους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο με βάση το περιοδικό «Forbes».

Ο Πάμπλο Εσκομπάρ μπήκε στο εμπόριο κοκαΐνης στις αρχές της δεκαετίας του 1970, συνεργαζόμενος με άλλους εγκληματίες για να σχηματίσουν το καρτέλ του Μεντεγίν. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Πάμπλο Εσκομπάρ είχε εκτιμώμενη καθαρή αξία 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα μετρητά ήταν τόσο διαδεδομένα που ο Εσκομπάρ αγόρασε ένα learjet με μοναδικό σκοπό να μεταφέρει τα χρήματά του.

Περισσότεροι από 15 τόνοι κοκαΐνης φέρεται να διακινούνταν λαθραία κάθε ημέρα, αποφέροντας στο Καρτέλ έως και 420 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα που βρισκόταν στην κορυφή του καρτέλ ναρκωτικών, ο Πάμπλο Εσκομπάρ κέρδισε δημοτικότητα χορηγώντας φιλανθρωπικά έργα και ποδοσφαιρικούς συλλόγους, μοιράζοντας μέρος του πλούτου του στις τοπικές κοινότητες και με τον τρόπο αυτό παρουσιάστηκε ως ένας άλλος «Ρομπέν των Δασών».

Ωστόσο, οι εκστρατείες τρομοκρατίας που διεξήγαγαν οι συνεργάτες του Πάμπλο Εσκομπάρ, είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων και το κοινό άρχισε σιγά-σιγά να στρέφεται εναντίον του. Μάλιστα, ενώ οι Αρχές των ΗΠΑ συνεργάζονταν με την Αστυνομία της Κολομβίας για να γκρεμίσουν την αυτοκρατορία του.

Οι κολομβιανές διωκτικές Αρχές έπιασαν τελικά τον Πάμπλο Εσκομπάρ στις 2 Δεκεμβρίου 1993 σε μια μεσοαστική γειτονιά του Μεντεγίν. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών και, καθώς ο Πάμπλο Εσκομπάρ προσπαθούσε να διαφύγει, ο ίδιος και ο σωματοφύλακάς του πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.