ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Έτσι φτιάχνουν τα κτίρια για να είναι αντισεισμικά οι Ιάπωνες (φώτο-βίντεο)

Είναι αυτοί που θεωρούνται ως πρωτοπόροι στην ανέγερση ακόμη και ουρανοξυστών

Έτσι φτιάχνουν τα κτίρια για να είναι αντισεισμικά οι Ιάπωνες (φώτο-βίντεο)

Στο προσκήνιο ήρθε η συζήτηση για την κορυφαία αντισεισμική προστασία των κτιρίων βάσει της υπάρχουσας τεχνολογίας, μετά από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία.

Κατά κοινή ομολογία, είναι οι Ιάπωνες αυτοί που θεωρούνται ως πρωτοπόροι στην ανέγερση ακόμη και ουρανοξυστών, οι οποίοι εδράζονται σε ειδικούς αποσβεστήρες κραδασμών. Τα «αμορτισέρ» αυτά επιτρέπουν στα κτίρια να κινούνται, διαγράφοντας ελεγχόμενες ταλαντώσεις, χάρη στις οποίες απορροφάται η ενέργεια από το κλυδωνιζόμενο έδαφος.

Την τεχνογνωσία και τη μεθοδολογία των Ιαπώνων, η οποία υπάρχει και εξελίσσεται επί δεκαετίες έως σήμερα, παρουσιάζει ένα σύντομο βίντεο, το οποίο κυκλοφορεί στο Twitter. Πρόκειται για απόσπασμα κάποιας εκπομπής, αλλά το σημαντικό είναι ότι ο θεατής βλέπει το υπόγειο ενός πραγματικού κτιρίου, οι κολώνες του οποίου ακουμπούν σε βάθρα και αποσβεστήρες τύπου εκκρεμούς.

Ο πρώτος και πλέον εντυπωσιακός έχει τη μορφή δύο κοίλων, ελλειπτικών βάσεων, οι οποίες χωρίζουν τις κολώνες της κατασκευής στο σημείο αγκύρωσής τους στα βάθρα από σκυρόδεμα. Ο Ίψεν εξηγεί ότι τα βάθρα είναι πακτωμένα στο έδαφος, θεμελιωμένα σε βάθος 10-12 μέτρων.

Επάνω τους προσαρμόζεται το ήμισυ της κοίλης επιφάνειας ολίσθησης. Το άλλο, δίδυμο τμήμα του μηχανισμού, τοποθετείται κάθετα, ενώ ανάμεσα στα δύο μέρη υπάρχουν σφαιρικοί τριβείς, δηλαδή κάποιου είδους ρουλεμάν.

Στην περίπτωση σεισμού, τα κινούμενα μέρη απομονώνουν τη δόνηση, καθιστώντας δυνατή την ανεξάρτητη μετατόπιση της υπερκατασκευής σε σχέση με τα θεμέλιά της και το έδαφος. Κατ’ αυτό τον τρόπο και χάρη στην ταλάντωση του εκκρεμούς, το κτίριο του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο Λος Άντζελες είναι ένα από τα πιο ασφαλή στην πόλη.

Μάλιστα, η αντισεισμική κατασκευή του συγκεκριμένου κτίσματος χρησιμοποιείται σαν υπόδειγμα για άλλες οικοδομές. Καθώς, εκτός από τους αποσβεστήρες τύπου εκκρεμούς, οι οποίοι απορροφούν τις οριζόντιες μετατοπίσεις του εδάφους στη διάρκεια ενός σεισμού, υπάρχουν επίσης δισκοειδείς μονωτές των κραδασμών.

Τα αμορτισέρ αυτά έχουν σχήμα «κιονόκρανου» και θυμίζουν σάντουιτς, με δύο εξωτερικούς δίσκους και έναν κινούμενο σφαιρικό σύνδεσμο ενδιαμέσως.

Τα 3D βίντεο που αναπαριστούν τις αντιδράσεις του μηχανισμού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, είναι πραγματικά συγκλονιστικά, με τα κτίρια που εδράζονται σε αποσβεστήρες να «χορεύουν» αλλά χωρίς η ευστάθειά τους να απειλείται.

Πάντως, στο σύντομο απόσπασμα του βίντεο, τονίζεται ότι στην πλειονότητά τους τα κτίρια στην Ιαπωνία, και ιδιαίτερα στην σεισμογενή πρωτεύουσα της χώρας, το Τόκιο, έχουν σχεδιαστεί και ανεγερθεί βάσει της τεχνολογίας των ελλειπτικών αμορτισέρ στις κολώνες τους.

Εξάλλου, η νομοθεσία στην Ιαπωνία, οι προδιαγραφές των κτιρίων, οι διενεργούμενοι έλεγχοι κ.λπ. δεν αφήνουν περιθώρια εκπτώσεων στην αντισεισμική προστασία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.