ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ευνουχίζοντας τους ιπποπόταμους του Πάμπλο Εσκομπάρ – Γιατί έμειναν στο εγκαταλελειμμένο ράντσο του βαρόνου

Ο Εσκομπάρ εισήγαγε παράνομα έναν μεγάλο αριθμό εξωτικών ζώων

Ευνουχίζοντας τους ιπποπόταμους του Πάμπλο Εσκομπάρ – Γιατί έμειναν στο εγκαταλελειμμένο ράντσο του βαρόνου

Όταν ο Πάμπλο Εσκομπάρ πέθανε το 1993 εκτός από μια «αυτοκρατορία» κοκαΐνης δισεκατομμυρίων δολαρίων, άφησε πίσω του και έναν ζωολογικό κήπο.

Ενώ ρινόκεροι, καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες και καγκουρό βρήκαν νέα στέγη, οι ιπποπόταμοι έμειναν στο εγκαταλελειμμένο ράντσο του Εσκομπάρ στην εξοχή της Κολομβίας. Και το 2007 άρχισαν να εμφανίζονται 100 χιλιόμετρα μακριά.

Ο κτηνίατρος Κάρλος Βαλντεράμα, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, περιγράφει την εμπειρία του να ευνουχίζεις έναν ιπποπόταμο στη φύση. «Για να είμαι ειλικρινής είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που μας άφησε», λέει.

Στο αποκορύφωμα της καριέρας του, ο διαβόητος βαρόνος των ναρκωτικών εισήγαγε παράνομα έναν μεγάλο αριθμό εξωτικών ζώων, ανάμεσά τους έναν αρσενικό κι έναν θηλυκό και μετά η φύση πήρε τον δρόμο της, σχολιάζει το BBC.

Όταν ο Πάμπλο Εσκομπάρ πέθανε, κάποιοι από τους ιπποπόταμους διέφυγαν από το κτήμα του και άρχισαν να εμφανίζονται στα πλέον αναπάντεχα μέρη. «Η Κολομβία είναι ο παράδεισός τους. Αλλά, φυσικά, είναι πολύ δύσκολα ζώα, πολύ επιθετικά», λέει ο Κάρλος Βαλντεράμα.

Το 2007, όταν ένας αρσενικός ιπποπόταμος έγινε ιδιαιτέρως επιθετικός, του ανατέθηκε ένα σχεδόν ακατόρθωτο έργο- να ευνουχίσει το ζώο στην φύση.

«Δεν είμαστε σε κτηνιατρική κλινική, είμαστε σε μια έκταση γεμάτη λίμνες, οπότε ήταν δύσκολο να του δώσω το αναισθητικό. Και πεθαίνουν πολύ εύκολα από αναισθησία», εξηγεί.

Μόλις έπιασε το αναισθητικό, ξεκίνησε η διαδικασία ευνουχισμού. «Είναι δύσκολο επειδή έχουν εσωτερικούς όρχεις. Πρέπει να διαπεράσεις ένα στρώμα δέρματος με πάχος περίπου 2-3 εκατοστά, είναι σαν αλεξίσφαιρο γιλέκο. Και μετά να διαπεράσεις περίπου 8 εκατοστά λίπους», προσθέτει.

Για την επέμβαση, που κράτησε 12 ώρες, χρειάστηκαν συνολικά επτά άνθρωποι. «Ήταν πολύ στρεσογόνο. Είχαμε 50% πιθανότητα να καταφέρουμε να το κάνουμε σωστά χωρίς να πεθάνει το ζώο», λέει.

Όντας ακόμη υπό την επήρεια του αναισθητικού, ο ιπποπόταμος μεταφέρθηκε με την βοήθεια του στρατού πίσω στο πρώην αγρόκτημα του Πάμπλο Εσκομπάρ. «Καταφέραμε να το απελευθερώσουμε και το ζώο μάς κοιτούσε σε φάση: “Εντάξει; Φεύγετε τώρα;”. Ήταν μια καλή βραδιά», αναφέρει.

Ωστόσο το πλάνο να ευνουχιστούν περισσότεροι ιπποπόταμοι έχει μπει έκτοτε «στον πάγο», και αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 120 «cocaine hippos», όπως τους αποκαλούν οι ντόπιοι στην Κολομβία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.