ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στην Κομισιόν: Χωρίς περικοπή συντάξεων «αν το θέλετε και εσείς» – 4 Δεκεμβρίου η απόφαση

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στην Κομισιόν: Χωρίς περικοπή συντάξεων «αν το θέλετε και εσείς» – 4 Δεκεμβρίου η απόφαση

Για πρώτη φορά στην μνημονιακή εποχή ένα προσχέδιο προϋπολογισμού θα έχει δύο επιλογές, μία με μείωση των συντάξεων και μία άλλη χωρίς εφαρμογή του επώδυνου μέτρου καθ θα πάει προς εξάτέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Η απόφαση για το ποια από τις δύο θα επιλεχθεί μάλλον θα παρθεί στις 4 Δεκεμβρίου στο Eurogroup.

Στο κείμενο η κυβέρνηση θα εκφράσει την πρόθεσή της να ακυρωθεί η περικοπή των συντάξεων, ύστερα όμως από συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Δηλαδή «κουτοπόνηρα» εμφανίζεται σα να το ακυρώνει και πετάει το «μπαλάκι» του «κακού» στους Ευρωπαίους. Εάν δεν το επιτρέψουν «δεν θα φταίμε εμείς που το ψηφίσαμε αλλά αυτοί που επιμένουν να εφαρμοστεί»

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το προσχέδιο που θα σταλεί στις Βρυξέλλες «θα είναι σαφέστερο από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή» την 1η Οκτωβρίου και «θα περιλαμβάνει με πιο σαφή τρόπο την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019».

Η ελληνική πλευρά πάντως διαβλέπει θετικό κλίμα από τους Ευρωπαίους και καθώς έχει πλέον περάσει το ορόσημο των εκλογών στη Βαυαρία αναμένει εξελίξεις

Βοηθάει πλέον σε αυτό και η αρκετά σιωπηλή στάση του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ στην μεταμνημονιακή εποχή παίζει το ρόλο μόνο του τεχνικού συμβούλου και δεν μπορεί να παρέμβει άμεσα στις επιλογές των υπόλοιπων δανειστών αλλά οι δηλώσεις του επηρεάζουν τις αγορές και στην Αθήνα θα ήθελαν αυτές να είναι θετικές.

Στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλεπόταν:

– Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,56% του ΑΕΠ, ακόμα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων και με την εφαρμογή ορισμένων αντίμετρων. Ο προβλεπόμενος δημοσιονομικός χώρος (δηλαδή, η υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ) ανέρχεται στα 122 εκατ. ευρώ.

Προχθές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε εκ νέου ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση θα ψηφίσει τα ακόλουθα αντίμετρα: πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση ενοικίου, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς.

– Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,14% του ΑΕΠ με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και την υλοποίηση όλων των ψηφισμένων αντίμετρων. Ο προβλεπόμενος δημοσιονομικός χώρος εκτινάσσεται στην περίπτωση αυτή στα 1,223 δισ. ευρώ.

Το ύψος της υπεραπόδοσης, σε περίπτωση που μειωθούν οι συντάξεις, υπολογιζόταν από τους τεχνοκράτες της Κομισιόν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά εκτιμήσεων ξεκίνησε από τα 600 εκατ. ευρώ περίπου και περιορίστηκε τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν μηδενίστηκε. Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συνεχίσουν την επεξεργασία των στοιχείων και αναμένεται να ανακοινώσουν την αξιολόγησή τους επί όλων των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών λίγο μετά τα μέσα Νοεμβρίου.

Καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή, με στόχο να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές και διορθώσεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή και να αποφευχθεί ο παραμικρός κίνδυνος απόρριψης των ελληνικών προβλέψεων κατά τους ελέγχους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Η ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων θα καθορίσει εν πολλοί και το εάν θα υπάρξει επίσπευση για την διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πολύ δύσκολα θα αντέξει η κυβέρνηση αυτή μέσα σε όλα και την εφαρμογή της μείωσης των ήδη μειωμένων συντάξεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.