Ο Μπόρις Τζόνσον επικρατέστερος για την πρωθυπουργία της Βρετανίας: Ποιοι είναι οι άλλοι διεκδικητές

Ο Μπόρις Τζόνσον επικρατέστερος για την πρωθυπουργία της Βρετανίας: Ποιοι είναι οι άλλοι διεκδικητές

Στην πρώτη του αντίδραση, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της Μέι ο πρώην ΥΠ ΕΞ της Βρετανίας Mπόρις Τζόνσον της έπλεξε το εγκώμιο για τις «στωικές υπηρεσίες που προσέφερε» στη χώρα καθώς θεωρείται ο επικρατέστερος να τη διαδεχθεί στην ηγεσία των Τόρηδων και την πρωθυπουργία.

«Πολύ αξιοπρεπής δήλωση από την Τερέζα Μέι. Σε ευχαριστούμε για τις στωικές υπηρεσίες σου προς τη χώρα μας και το Συντηρητικό Κόμμα. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε πράξη τις εκκλήσεις της: να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ανταποκριθούμε με επιτυχία στο Brexit», έγραψε στο Twitter.

Αλλά και άλλοι δελφίνοι έσπευσαν να συγχαρούν την Μέι για την αξιοπρεπή ομιλία της στη Ντάουνινγκ Στριτ και για τις προσπάθειες που κατέβαλε για την υλοποίηση του Brexit.

Οι δελφίνοι παίρνουν θέση στην αφετηρία της κούρσας διαδοχής της Μέι

Ανεπίσημα οι υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει σιωπηλά τις εκστρατείες τους για την εκλογή τους στη θέση της Μέι προσπαθώντας να πάρουν με το μέρος τους όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές των Τόρηδων.

Η διαδικασία εκλογής μπορεί να επιταχυνθεί, αλλά θα περάσουν κάποιες εβδομάδες με τους υποψηφίους να διεξάγουν ντιμπέιτ. Στο πρώτο στάδιο οι 313 βουλευτές θα ψηφίσουν τους δύο υποψηφίους του τελικού γύρου, τον ένα εκ των οποίων θα επιλέξουν τα 150.000 μέλη του κόμματος.

Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν από τους πρώτους που βγήκαν πρόσφατα και δήλωσαν έτοιμοι να διεκδικήσουν τα ηνία του κόμματος και την πρωθυπουργία λέγοντας ότι «φυσικά» και θα το κάνει.

Ο πρώην ΥΠ ΕΞ είναι το φαβορί των γραφείων στοιχημάτων, που του δίνουν 7/4 πιθανότητες εκλογής, αλλά και τον δημοσκοπήσεων που τον φέρνουν σ’ αυτή τη φάση να προηγείται μακράν των άλλων συνυποψηφίων του, ενώ αναμένεται να εξασφαλίσει τη στήριξη της μεγαλύτερης μερίδας των ευρωσκεπτικιστών των Τόρηδων.

Δεν είναι όμως το ίδιο δημοφιλής μεταξύ των βουλευτών του κόμματος και θα πρέπει να παλέψει σκληρά για να φθάσει στην τελική δυάδα. Το 2016 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κούρσα διαδοχής του τότε πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, όταν αντιλήφθηκε ότι δεν τον στήριζαν αρκετοί βουλευτές των Τόρηδων.

Ντόμινικ Ράαμπ

Aρκετά πίσω από τον Μπόρις Τζόνσον στην κούρσα της διαδοχής ακολουθεί ο Ντόμινικ Ράαμπ, που οι μπουκμέικερς του δίνουν πιθανότητες επιτυχίας 5/1.

Ο Ράαμπ παραιτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από υπουργός αρμόδιος για το Brexit, διαφωνώντας με την Τερέζα Μέι για τη Συμφωνία Αποχώρησης, την οποία χαρακτήριζε «κακή για την οικονομία και τη δημοκρατία μας».

Έκτοτε δίνει μάχες για ένα «καθαρό Brexit» κι είχε ζητήσει από την Μέι να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί το θέμα του περιβόητου backstop στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Έχει πει ότι ένα άτακτο Brexit δεν θα είναι το τέλος του κόσμου για τη Βρετανία κι απολαμβάνει της στήριξης του προκατόχου του στο αρμόδιο για το Brexit υπουργείο, Ντέιβιντ Ντέιβις. Έχει τρία νταν στο καράτε, έχει σπουδάσει νομικά, με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο και θεωρείται μια από τις κορυφαίες μορφές της νέας γενιάς των Συντηρητικών.

Τζέρεμι Χαντ

Ο Τζέρεμι Χαντ, στον οποίο τα γραφεία στοιχημάτων του δίνουν 10/1 πιθανότητες να διαδεχθεί τη Μέι, είχε στηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ το 2016, όμως άλλαξε στη συνέχεια άποψη, απογοητευμένος από την «αλαζονική» στάση των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις.

Ο 52χρονος υπουργός Εξωτερικών, με προσωπική περιουσία που αποτιμάται στα 14 εκατομύρια λίρες, έχει τη φήμη πολιτικού που δεν φοβάται τις προκλήσεις, αφού επί έξι χρόνια, ως υπουργός Υγείας, είχε στα χέρια του την τύχη του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) το οποίο αντιμετωπίζει βαθύτατη κρίση.

Είναι όμως γνωστός και για μια γκάφα όταν είπε κατά λάθος ότι η Κινέζα σύζυγός του ήταν ιαπωνικής καταγωγής.

Μάικλ Γκόουβ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, έπαιξε τον ρόλο του εγγυητή για τους υποστηρικτές του Brexit στην κυβέρνηση της Μέι.

Ο 51χρονος πολιτικός, «υπαρχηγός» του Μπόρις Τζόνσον στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα του 2016, τον εγκατέλειψε ακριβώς τη στιγμή που ο τελευταίος ετοιμαζόταν να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, για να θέσει και ο ίδιος υποψηφιότητα, με αποτέλεσμα να πέσουν δραματικά τα ποσοστά δημοτικότητάς του μεταξύ των μελών των Τόρηδων και να θεωρηθεί «τελειωμένος».

Ωστόσο, κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση κερδίζοντας πόντους με τις μάχες που έδωσε για το περιβάλλον και ως πολέμιος των πλαστικών. Αν και είναι δεδηλωμένος ευρωσκεπτικιστής, κινείται με ευελιξία και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συναινετικός υποψήφιος.

Ο Μάικλ Γκόουβ στήριξε το σχέδιο της Mέι για το Brexit κερδίζοντας φίλους μεταξύ των βουλευτών και αρκετών μελών. Οι μπουκμέικερς του δίνουν πιθανότητες 12/1.

Αντρέα Λίντσομ

Με την παραίτηση της από το αρμόδιο για της σχέσεις της κυβέρνησης με το Κοινοβούλιο υπουργείο την Τετάρτη η Αντρέα Λίντσομ κέρδισε πολλές συμπάθειες στις τάξεις των Τόρηδων.

Η πρώην υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το Κοινοβούλιο αναμένεται να κερδίσει πολλές συμπάθειες μετά την παραίτησή της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νέα συμφωνία της Μέι για το Brexit.

Πολλοί έσπευσαν να τη συγχαρούν για τη δραματική της κίνηση την περασμένη Τετάρτη, που άφησε την πρωθυπουργό να δίνει σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη Ντάουνινγκ Στριτ, μέχρι να ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα την αποχώρησή της.

Ένθερμη υποστηρίκτρια του Brexit η Αντρέα Λίντσομ είχε διεκδικήσει και το 2016 την ηγεσία των Τόρηδων, αλλά έχασε από την Τερέζα Μέι. Τα γραφεία στοιχημάτων θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να κερδίσει και αυτή τη φορά τη μάχη, αφού της δίνουν μόλις 20/1 πιθανότητες.

Σατζίντ Νταβίντ

Ίδια ποσοστά επιτυχίας δίνουν οι μπουκμέικερς και στον υπουργό Εσωτερικών. Οπαδός της ελεύθερης αγοράς και του θατσερισμού, ο πρώην ευρωσκεπτικιστής πολιτικός είχε ταχθεί κατά του Brexit στο δημοψήφισμα. Ο Σατζίντ Νταβίντ, πρώην τραπεζίτης, γιος Πακιστανού οδηγού λεωφορείου, είναι ένα από τα σημαίνοντα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος.

Ο 49χρονος Τζαβίντ ανέλαβε τον Απρίλιο του 2018 υπουργός Εσωτερικών, κατάφερε να επιβάλει το στυλ του και να κερδίσει τον σεβασμό των βουλευτών των Τόρηδων που τον ευγνωμονούν για τους χειρισμούς του στο σκάνδαλο «Γουίντμπρας» – την αντιμετώπιση που επιφύλαξε το Λονδίνο στους μετανάστες από την Καραϊβική οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ως υπουργός Εσωτερικών προσπάθησε να δείξει ότι είναι αμείλικτος απέναντι στο έγκλημα και την τρομοκρατία, όπως στην περίπτωση της νύφης του ISIS, Σαμίμα Μπέγκαμ, αφαιρώντας της την βρετανική υπηκοότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.