Σήμερα οι εκλογές στην Ισπανία: «Σαρώνει» η δεξιά στις δημοσκοπήσεις

Σήμερα οι εκλογές στην Ισπανία: «Σαρώνει» η δεξιά στις δημοσκοπήσεις

H Ισπανία οδεύει σήμερα διχασμένη στις κάλπες στις δεύτερη εκλογική αναμέτρηση φέτος και τέταρτη συνολικά τα τελευταία χρόνια, μια αναμέτρηση από την οποία αναμένεται να προκύψει μια ακόμη πιο κατακερματισμένη βουλή, χωρίς σαφή νικητή και με την δεξιά να κάνει δυναμική εμφάνιση.

Κατακερματισμένο το κοινοβούλιο στην Ισπανία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της El Pais, που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις, ούτε η αριστερά, αλλά ούτε και η δεξιά θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Η Ισπανία πασχίζει από το 2015 να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση, όταν αναδύθηκαν νέες πολιτικές δυνάμεις από την οικονομική κρίση – Ciudadanos, Podemos και αργότερα το Vox- μετά από μακροχρόνια κυριαρχία των Σοσιαλιστών (PSOE) και των Συντηρητικών του Λαϊκού Κόμματος (PP). Και ο κατακερματισμός θα ενισχυθεί την Κυριακή με την υποψηφιότητα του Mas Pais, παράταξης του ιδρύθηκε από τον Ινίγο Ερεχόν, πρώην δεύτερο στην ιεραρχία του Podemos, καθώς και του ακροαριστερού αυτονομιστικού κόμματος της Καταλονίας CUP.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε τις εκλογές -αφού το κόμμα του επικράτησε μεν στις εκλογές του Απριλίου, αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση αφού οι διαπραγματεύσεις με τους Αριστερούς Podemos κατέληξαν σε ναυάγιο – ελπίζοντας ότι θα βγει ενισχυμένος από τη νέα εκλογική αναμέτρηση.

«Δύο εκλογές υπάρχουν μόνον: ή ψήφος στους Σοσιαλιστές για να αποκτήσουμε κυβέρνηση ή ψήφος σε άλλο κόμμα, που θα εμποδίσει την Ισπανία να αποκτήσει μια προοδευτική κυβέρνηση», είπε απευθυνόμενους σε οπαδούς του την Παρασκευή στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωσή του στη Βαρκελώνη.

Προηγούνται οι Σοσιαλιστές στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στην Ισπανία

Οι Σοσιαλιστές έχουν μεν το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν αποκλείεται να καταλήξουν με λιγότερες έδρες απ’ ό,τι τον περασμένο Απρίλιο, ενώ το Λαϊκό Κόμμα ενδέχεται να ενισχυθεί και το δεξιό Vox να αναδειχθεί σε τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Ισπανία, λίγους μήνες μετά την είσοδό του στη Βουλή.

Αστάθμητος παράγοντας και η προσέλευση στις κάλπες, καθώς αναλυτές και κόμματα φοβούνται την κόπωση των ψηφοφόρων, που ήδη πήγαν τρεις φορές στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές φέτος. Η χαμηλή προσέλευση από την άλλη εκτιμάται ότι ενισχύει τις πιθανότητες να κόμματα να καταβάλουν αυτή τη φορά μεγαλύτερη προσπάθεια για τη σύναψη συμφωνίας για τη διακυβέρνηση της χώρας φοβούμενα μια νέα προσφυγή στις κάλπες.

Το πιθανότερο αποτέλεσμα της σημερινής αναμέτρησης είναι σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις να προκύψει μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τους Σοσιαλιστές, αλλά το ερώτημα είναι με ποιους θα επιλέξουν να συμμαχήσουν και πόσο διάστημα θα αντέξει μια τέτοια κυβέρνηση σε μια κατακερματισμένη βουλή. Δεν αποκλείονται, όμως, και άλλα σενάρια καθώς αρκετοί ψηφοφόροι εμφανίζονταν αναποφάσιστοι μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις οκτώ το βράδυ τοπική ώρα Ισπανίας, ενώ η καταμέτρηση δεν αποκλείεται να έχει ολοκληρωθεί κοντά στα μεσάνυχτα.

Η σκιά του καταλανικού στις εκλογές της Ισπανίας

Η προεκλογική αναμέτρηση επισκιάστηκε από τις βίαιες διαδηλώσεις και τις ταραχές στην Καταλονία, που έδωσαν ώθηση στη δεξιά και ιδιαίτερα στο Vox, η ρητορική του οποίου βρίσκει απήχηση σε πολλούς ψηφοφόρους, που θεωρούν ότι είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να διασφαλίσει την εθνική κυριαρχία στην Ισπανία και να βάλει φρένο στις αυτονομιστικές τάσεις. Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν μάλιστα ότι το Vox δεν αποκλείεται ακόμη και να διπλασιάσει τα ποσοστά του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκλογολόγοι εκτιμούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πιθανότατα οριακό, αφήνοντας ανοικτά διάφορα ενδεχόμενα συμμαχιών ή ακόμη και νέα προσφυγή στις κάλπες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.