ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Βρετανοί αναλυτές εξηγούν το «φαινόμενο» Μ.Τζόνσον: «Οι 10 λόγοι που σάρωσε στις εκλογές»

Βρετανοί αναλυτές εξηγούν το «φαινόμενο» Μ.Τζόνσον: «Οι 10 λόγοι που σάρωσε στις εκλογές»

Η νίκη του Μ.Τζόνσον πέρα του ότι ήταν σαρωτική είχε κάποια βασικά στοιχεία που καταδεικνύουν πως πρόκειται για έναν χαρισματικό ηγέτη αφού κατάφερε να συσπειρώσει πολλούς «αντάρτες» του κόμματός του, των Τόρις, αλλά και να πείσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους από όλους τους πολιτικούς χώρους να τον εμπιστευτούν στο θέμα του Brexit.

Είναι ξεκάθαρο πως πολλοί πρώην ψηφοφόροι των Εργατικών αποφάσισαν να τον εμπιστευτούν και μάλιστα από «προπύργιά» τους δηλαδή από φτωχές συνοικίες των βρετανικών μεγαλουπόλεων.

Συγκέντρωσε τις θετικές ψήφους του 56% των εκλογέων έναντι περίπου 31% που επέλεξαν Κόρμπιν.

Η θέση του Τζόνσον στο θέμα του Brexit ήταν από την αρχή ξεκάθαρη δεν την έκρυψε και δεν είχε «Ήξεις, αφίξεις»: Ήθελε ένα γρήγορο Brexit με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνούν με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε δεν γύρισε ούτε στιγμή πίσω

«Το μεγάλο κατόρθωμα του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον ήταν να συγκεντρώσει πίσω τους «Leavers», όλους όσοι ήθελαν Brexit αλλά διαφωνούσαν με την πολιτική του Τζόνσον: είτε ήταν από το κόμμα του, είτε όχι. Το 78% των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, τελικά τον ψήφισαν. Ωστόσο, οι “Remainers” – δηλαδή όσοι είναι υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε – δεν τον ακολούθησαν: άλλοι στήριξαν τους Εργατικούς, άλλοι τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ενώ υπήρξαν και αυτοί που δεν ψήφισαν», επισημαίνει η Σάρα Χόμπολτ, καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics.

«Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν προσεκτικός ώστε να μην περιγράψει το ακριβές χρονοδιάγραμμα του Brexit στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσουν την 1η Φεβρουαρίου του 2020 και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους», σχολιάζει η Χόμπολτ.

Την ίδια ώρα, πολιτικοί αναλυτές, επισημαίνουν ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του Τζόνσον ήταν ότι κατάφερε να δημιουργήσει «μια νέα βάση ψηφοφόρων».

Ο Σίμον Χιξ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο London School of Economics αναφέρει σχετικά:

«Oι νέες έδρες που κέρδισαν οι Συντηρητικοί στα παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών βρίσκονται σε βιομηχανικές περιοχές και ορισμένες είναι φτωχές περιοχές. Αυτή είναι μια εντελώς νέα βάση των ψηφοφόρων για τους Συντηρητικούς και θα πρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις του Brexit», προσθέτει.

Για την βρετανική εφημερίδα «Guardian», πέντε είναι οι λόγοι που οδήγησαν στον θρίαμβο του Τζόνσον.

1. Το Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον επαναλάμβανε συνεχώς ότι θα φέρει εις πέρας το Brexit γεγονός που καθησύχασε πολλούς Βρετανούς που ανησυχούσαν για το αν θα καταφέρει η χώρα να βγει από την Ε.Ε.

2. Η επιμονή του

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, δήλωσε ότι θα επιλύσει γρήγορα το ζήτημα του Brexit με τη συμφωνία που συνήψε με τους Ευρωπαίους ηγέτες παρά το το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα. Επίσης, επαναλάμβανε ότι, σε περίπτωση που ανέβαιναν οι Εργατικοί στην εξουσία, η χώρα θα οδηγούνταν σε δεύτερο δημοψήφισμα.

3.Απλότητα του μηνύματος

Το μήνυμα των Tόρις ήταν πολύ πιο εστιασμένο από αυτό των Εργατικών. Ο Τζόνσον επικεντρώθηκε με πειθώ στο σύνθημα:

«Ας κάνουμε το Brexit» και δεσμεύτηκε για περισσότερες θέσεις αστυνομικών και νοσηλευτών. Αντιθέτως, το μανιφέστο των Εργατικών υποσχόταν λαγούς με πετραχήλια: από τη μαζική εθνικοποίηση μέχρι την ελεύθερη ευρυζωνική σύνδεση. Τελικά, το γεγονός ότι ο Τζόνσον επικεντρώθηκε σε έναν περιορισμένο αριθμό υποσχέσεων, λειτούργησε υπέρ του.

4. Η αδυναμία του Εργατικού Κόμματος

Το Εργατικό Κόμμα έχασε σε δημοτικότητα και αξιοπιστία. Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Εργατικών φαίνεται ότι έμειναν χθες στο σπίτι ή ψήφισαν το κόμμα που ήταν υπέρ του Brexit. Οι βουλευτές των Εργατικών που έχασαν χθες την έδρα τους κατηγόρησαν την πολιτική του κόμματος για το Brexit, κυρίως όμως τον ηγέτη του, Τζέρεμι Κόρμπιν για την…βουτιά που έκανε το κόμμα.

5. Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν σαφώς καλύτερος υποψήφιος απ΄ότι η Τερέζα Μέι το 2017

Αν και επιρρεπής στις γκάφες, ο Μπόρις Τζόνσον ήταν σαφώς καλύτερος από τον ισχυρότερο πολιτικό του αντίπαλο, Τζέρεμι Κόρμπιν. Δεν έκανε «κωλοτούμπες» με το θέμα του Brexit κρατώντας μία σταθερή πολιτική.

Αντίστοιχα πέντε λόγους ξεχώρισε ο Guardian για την ήττα του Κόρμπιν και αυτοί συνοψίζονται στα εξής:

1. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν: Ο επικεφαλής των Εργατικών ξεκίνησε τις εκλογές έχοντας το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Παράλληλα του στοίχισαν πολύ οι αντισημιτικές θέσεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν καθώς και η στήριξή του στο κίνημα αυτονόμησης της Ιρλανδίας.

2. Το πολύπλοκο Μανιφέστο: Επιχειρώντας να απευθυνθεί σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας οι Εργατικοί «έχασαν τη μπάλα». «Δεν ήταν ότι οι πολίτες απέρριψαν τις ιδέες μας , οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν πάρα πολλές» δηλώνει πηγή των Εργατικών.

3. Η στάση για το Brexit: Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ των Εργατικών, Ίαν Λάβέρι, «δεν ήταν καλή συνταγη να αγνοήσουμε τις επιθυμίες 17,4 εκατ. ψηφοφόρων».

4. Έχασαν το «κόκκινο τείχος»: Οι Εργατικοί έχασαν την επαφή τους με την βάση των ψηφοφόρων τους θεωρώντας τους δεδομένους ενώ σε αυτό συνετέλεσε η παρουσία Κόρμπιν στην εξουσία ο οποίος προέρχται από το Βόρειο Λονδίνο και τη μεσαία τάξη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

5. Η εκλογική στρατηγική: Αποδείχθηκε λάθος η επιλογή να μην στηρίξουν όσο έπρεπε τους υποψηφίους τους σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.