ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέβαλε 1.3 δισ. ευρώ στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέβαλε 1.3 δισ. ευρώ στην Τουρκία

Η Σύνοδος Κορυφής όχι μόνο δεν επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για την συμπεριφορά της, αλλά έδωσε το «πράσινο» για την αποπληρωμή του ποσού που είχε συμφωνηθεί κατά το 2016 για την συμφωνία που αφορούσε το προσφυγικό.

Η εν λόγω συμφωνία μπορεί να μην τηρήθηκε ποτέ από την Άγκυρα, όμως η Ευρώπη αποφάσισε να κρατήσει τον λόγο της και να καταβάλλει τα 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ που απέμεναν.

Το σύμφωνο μετανάστευσης που είχε προσυπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία, προέβλεπε την καταβολή του συνόλου των 6 δισ. ευρώ στην Άγκυρα και το ποσό αυτό είχε αποπληρωθεί κατά 4,7 δισ. ευρώ, την ώρα μάλιστα που η Άγκυρα είχε εργαλειοποιήσει το προσφυγικό εκβιάζοντας πολιτικά την Ένωση.

Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Edouard de Mareschal της εφημερίδας Le Figaro, η πληρωμή της εκκρεμούς «δόσης» από την ΕΕ προς την Τουρκία, πραγματοποιήθηκε σε ένα τεταμένο πλαίσιο, την ίδια ώρα που οι 27 «αποφάσιζαν» για τις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

Μάλιστα ο Ρ.Τ.Ερντογάν από την πλευρά του διαβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή, ότι ήθελε να ανοίξει μια «νέα σελίδα» με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Νέα σελίδα, που θα πρέπει φυσικά να οδηγήσει στην επανεγγραφή της συμφωνίας του 2016.

Πέντε χρόνια μετά την προσφυγική κρίση του 2015, η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι εξίσου ευάλωτη στο ζήτημα της μετανάστευσης έναντι της Τουρκίας. Τα ζητήματα της Συρίας, της Λιβύης και της Κύπρου τα επικαλείται τακτικά ο Ερντογάν, απειλώντας να ρίξει στους δρόμους της Ευρώπης τους περίπου 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, που ζουν επί του παρόντος στο έδαφος του.

Η Ευρώπη είναι επίσης ευάλωτη, επειδή δεν είναι ενωμένη ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς το ισχύον πλαίσιο απορρίπτεται από τα κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία βλέπουν σε αυτήν την ουσιαστικά μουσουλμανική μετανάστευση, μία απειλή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τη χριστιανική του ταυτότητα, τονίζει ο Edouard de Mareschal, αναφερόμενος ιδιαίτερα στη στάση της Ουγγαρίας και στην καταδίκη της από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ως προς το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, που παρουσίασε η Επιτροπή τον περασμένο Σεπτέμβριο, το οποίο υποτίθεται, ότι θα βγάλει την Ευρώπη από το αδιέξοδο, εκτιμά, ότι το πνεύμα του κειμένου θυμίζει έντονα ένα προηγούμενο σύμφωνο με το ίδιο όνομα, το οποίο υπεγράφη το 2008, το οποίο είχε ήδη υποσχεθεί ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και αποτελεσματικών μετακινήσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατά την άποψή του, η Ευρώπη ολισθαίνει και έχει ήδη ανοίξει ένα νέο μεταναστευτικό μέτωπο στη νότια Ευρώπη, στις Καναρίους Νήσους, εξ ου και η αλλαγή πολιτικής ως προς το μεταναστευτικό της Ισπανίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.