
Να περιορίσει εθελοντικά τις εξαγωγές υβριδικών αυτοκινήτων προς την ευρωπαϊκή αγορά ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Κίνα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται πρόσωπα με γνώση των σχετικών συζητήσεων, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν μια συμφωνία με το Πεκίνο ώστε τα κινεζικής κατασκευής υβριδικά οχήματα να περιοριστούν περίπου στο 15% της αγοράς της ΕΕ.
Η πρόταση εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει την αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα και το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα, ενώ παράλληλα επιχειρείται να αποφευχθεί ένας νέος γύρος δασμών και αντιποίνων.
«Αν δεν περιορίσουν αυτοί τις εξαγωγές τους στην αγορά μας, τότε θα το κάνουμε εμείς», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ σύμφωνα με τους FT, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση της αποβιομηχάνισης και μια πιο ελεγχόμενη σχέση στο εμπόριο.
Το αίτημα των Βρυξελλών δεν αφορά μόνο τα αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ΕΕ έχει ζητήσει από την Κίνα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και στις εξαγωγές άλλων προϊόντων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται χημικά, ενώ παράλληλα θέλει να αυξηθούν οι εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων από την κινεζική αγορά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο, ενώ το πρακτορείο σημείωσε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την πληροφορία του FT.
Στο επίκεντρο το εμπορικό έλλειμμα
Η κίνηση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ και Κίνας βρίσκονται υπό αυξημένη πίεση.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προκειμένου να περιορίσει το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών έφτασε τα 360,6 δισ. ευρώ το 2025 και αυξήθηκε κατά 9% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Η ίδια υποστήριξε ότι η Ευρώπη βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με ένα δεύτερο «κινεζικό σοκ», συνδέοντάς το με την αποβιομηχάνιση.
Στο μεταξύ, ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφτσοβιτς έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο για την αντιμετώπιση της εμπορικής ανισορροπίας.
Οι Βρυξέλλες έχουν θέσει ως στόχο να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα έως τον Οκτώβριο, ενώ ο Σέφτσοβιτς αναμένεται να μεταβεί στην Κίνα στις αρχές του επόμενου μήνα.
Η πίεση της ΕΕ συνδέεται και με την προηγούμενη επιβολή δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.
Μετά τους δασμούς της ΕΕ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής, οι εισαγωγές υβριδικών οχημάτων αυξήθηκαν σημαντικά, καθώς για αυτά ισχύει διαφορετικό δασμολογικό καθεστώς.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δείξει εάν το Πεκίνο θα αποδεχθεί την πρόταση για εθελοντικό περιορισμό των εξαγωγών ή εάν οι Βρυξέλλες θα προχωρήσουν σε νέα εμπορικά μέτρα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.