ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Είναι ο Β.Όρμπαν ένας Ναζί; Σκληρές καταγγελίες εναντίον του Ούγγρου πρωθυπουργού από πρώην συνεργάτιδά του

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Βίκτορ Όρμπαν περί «ανάμειξης φυλών»

Είναι ο Β.Όρμπαν ένας Ναζί; Σκληρές καταγγελίες εναντίον του Ούγγρου πρωθυπουργού από πρώην συνεργάτιδά του

Παραιτήθηκε η εκ των μακροβιότερων συμβούλων του Βίκτορ Όρμπαν, Ζούζα Χέγκεντους, μετά τις ρατσιστικές δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού περί «ανάμειξης φυλών». Τι αναφέρει ο Guardian και το Politico.

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Βίκτορ Όρμπαν περί «ανάμειξης φυλών», ενώ «λάδι στη φωτιά» αποτέλεσε και η παραίτηση – με σκληρές καταγγελίες εναντίον του Ούγγρου πρωθυπουργού – της Ζούζα Χέγκεντους.

Η κ. Χέγκεντους ήταν εκ των μακροβιότερων συμβούλων του Όρμπαν, γνωρίζει τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας από το 2002 και περιέγραψε τις σχέσεις τους ως φιλικές. Όμως, στην επιστολή της παραίτησής της – που δημοσίευσε η ουγγρική ιστοσελίδα hvg.hu – ανέφερε ότι ένιωθε όλο πιο άβολα με την «αντιφιλελεύθερη στροφή» του Όρμπαν τα τελευταία χρόνια.

«Εμείς (σ.σ. οι Ούγγροι) δεν αναμειγνύουμε τη φυλή μας […] και δεν θέλουμε να γίνουμε μεικτή φυλή» είπε το Σάββατο ο Όρμπαν. Οι χώρες όπου αναμειγνύονται Ευρωπαίοι και μη «δεν είναι πλέον έθνη», συμπλήρωσε.

Η Χέγκεντους ανέφερε στην επιστολή της ότι εδώ και καιρό υπερασπιζόταν τον Ούγγρο πρωθυπουργό έναντι των κατηγοριών για αντισημιτισμό, αλλά πιστεύει ότι η τελευταία του ομιλία ήταν απαράδεκτη. «Ειλικρινά λυπάμαι που μια τέτοια επαίσχυντη στάση με ανάγκασε να διακόψω τη σχέση μας», έγραψε μεταξύ άλλων.

Το γραφείο του Όρμπαν έδωσε στη δημοσιότητα την απάντηση του πρωθυπουργού στην Χέγκεντους, με την οποία έκανε δεκτή την παραίτησή της, αλλά αρνήθηκε ότι είναι ρατσιστής.

«Δεν μπορείς να σοβαρολογείς όταν με κατηγορείς για ρατσισμό, έπειτα από συνεργασία 20 ετών. Ξέρεις καλύτερα από τον καθένα ότι στην Ουγγαρία η κυβέρνησή μου ακολουθεί μια πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι τόσο στον αντισημιτισμό, όσο και στον ρατσισμό», έγραψε.

«Η ομιλία του Όρμπαν προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, εντός και εκτός συνόρων. Κάτι τέτοιο δεν είναι πρωτοφανές για τον Ούγγρο πρωθυπουργό, όμως, οι παραιτήσεις για ζητήματα αρχής από μέλη του στενού κύκλου του είναι εξαιρετικά σπάνιες και δείχνουν αν μη τι άλλο ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για το πώς εξελίσσεται η ρητορική του», σχολιάζει ο Guardian.

«Η αντίδραση της Τρίτης από τους στενούς κύκλους γύρω από τον Όρμπαν ήταν απροσδόκητη. Οι παραιτήσεις είναι ασυνήθιστες στους κύκλους του και η ανοιχτή διαφωνία από τους συμμάχους είναι ακόμη πιο ασυνήθιστη», αναφέρει το Politico και προσθέτει:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ενώ ο ακροδεξιός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει εδώ και καιρό την κριτική από πολιτικούς αντιπάλους και την κοινωνία των πολιτών για την ανάφλεξη της φλόγας του ρατσισμού, της ομοφοβίας, της ισλαμοφοβίας και του αντισημιτισμού, η ομιλία του το Σαββατοκύριακο ήταν πιο ρητά ρατσιστική από προηγούμενες δηλώσεις».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.