ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Διαθέτει 500 εκατ. € για αύξηση παραγωγής πυρομαχικών στην ΕΕ

Στόχος ο εφοδιασμός της Ουκρανίας

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Διαθέτει 500 εκατ. € για αύξηση παραγωγής πυρομαχικών στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η ΕΕ θα διαθέσει 500 εκατ. ευρώ για να αυξηθεί η ικανότητα παραγωγήςπυρομαχικών στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, σε 2 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού ετησίως έως το τέλος του 2025.

Συνολικά, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας στην ΕΕ, στο πλαίσιο διάφορων αμυντικών προγραμμάτων που υπάρχουν όπως το πλαίσιο της πράξης για τη στήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP), το μέσο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω κοινών προμηθειών (EDIRPA) και το τέταρτο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (ΕΤΑ).

Για να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών σε 2 εκατομμύρια έως το τέλος του 2025, η Επιτροπή επέλεξε 31 έργα στην ΕΕ και στη Νορβηγία που θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Τα έργα αυτά καλύπτουν πέντε τομείς: εκρηκτικές ύλες, πυρίτιδα, βλήματα, πυραύλους και πιστοποίηση δοκιμών και αποκατάστασης.

Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν με 500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και η χρηματοδότηση αυτή θα μοχλεύσει πρόσθετες επενδύσεις από τη βιομηχανία μέσω συγχρηματοδότησης, με αποτέλεσμα συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 1.4 δισ. ευρώ στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι χάρη στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, η ετήσια ευρωπαϊκή παραγωγική ικανότητα για βλήματα 155 mm που χρειάζεται η Ουκρανία, είχε ήδη φτάσει τα 1 εκατομμύρια ετησίως τον Ιανουάριο του 2024.

Ο στόχος να προμηθεύσουν  ένα εκατομμύριο οβίδες από την ΕΕ στην Ουκρανία, έως τα τέλη Μαρτίου 2024 δεν επιτεύχθηκε, αλλά τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεσμεύονται ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.