ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Frontex: Υπό διερεύνηση για απάτη μετά από σύμβαση με ταξιδιωτικό γραφείο

Η υπηρεσία συνόρων της Ε.Ε. διερευνάται για πιθανή απάτη μετά την υπογραφή σύμβασης με ταξιδιωτικό γραφείο

Frontex: Υπό διερεύνηση για απάτη μετά από σύμβαση με ταξιδιωτικό γραφείο

Σύμφωνα με αναφορές, η Frontex υπέγραψε συμβόλαιο με πολωνικό τουριστικό πρακτορείο, παρά τη γνώση ότι το πρακτορείο ήταν υπό έρευνα από την υπηρεσία καταπολέμησης απάτης της ΕΕ, μέχρι που ο εκτελεστικός διευθυντής Χανς Λάιτγενς ακύρωσε τη συμφωνία, βάσει εγγράφων που εξέτασαν το Politico και η Welt.

Η συνεργασία της Frontex με το πολωνικό ταξιδιωτικό γραφείο ξεκίνησε το 2019 με μια συμφωνία για την παροχή υπηρεσιών κράτησης ταξιδιών για το θεσμικό όργανο της ΕΕ με έδρα τη Βαρσοβία, Πολωνία, το οποίο φυλάσσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απασχολεί σχεδόν 3.000 άτομα.

Αυτή η αρχική συνεργασία ανεστάλη όταν ένας ερευνητής οικονομικών εγκλημάτων που εργαζόταν για την Frontex ειδοποίησε το θεσμικό όργανο της ΕΕ για πιθανή απάτη από το ταξιδιωτικό γραφείο.

Οι ισχυρισμοί διαβιβάστηκαν στην υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης OLAF, η οποία προχώρησε σε έρευνα. Επισημαίνεται πως τόσο η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico όσο και η εφημερίδα Welt για νομικούς λόγους δεν κατονομάζουν το τουριστικό γραφείο.

Παρά τις εξελίξεις αυτές ωστόσο, η Frontex προκήρυξε νέο διαγωνισμό τον Δεκέμβριο του 2022 και το 2023 ανατέθηκε νέα σύμβαση στο ίδιο πολωνικό ταξιδιωτικό γραφείο για να βοηθήσει στη διαχείριση των κρατήσεων των ταξιδιών, ενός προϋπολογισμού ύψους 526 εκατομμυρίων ευρώ.

Εσωτερικό έγγραφο της Frontex που εξετάστηκε από τη Welt και το Politico δείχνει ότι η σύμβαση ανατέθηκε επειδή άλλοι πάροχοι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό δεν μπορούσαν να προσφέρουν συγκρίσιμες υπηρεσίες. Αλλά το έγγραφο δεν κάνει καμία αναφορά στις έρευνες.

Μόνο όταν η νομική υπηρεσία της Frontex διεξήγαγε τη δική της έρευνα για το ταξιδιωτικό γραφείο και πρότεινε την ανάκληση της σύμβασης τον Νοέμβριο του 2023, ο εκτελεστικός διευθυντής της υπέγραψε τη λεγόμενη “ανακοίνωση μη έγκρισης”, η οποία ακύρωσε τη σύμβαση καθώς και ολόκληρη τη διαδικασία υποβολής προσφορών.

«Ο δημοσιονομικός κανονισμός της ΕΕ μας υποχρεώνει να το κάνουμε αυτό όταν οι παρατυπίες είναι κραυγαλέες», αναφέρεται σε ένα από τα εσωτερικά έγγραφα.

Παραμένει ασαφές ποιος στην Frontex πήρε την απόφαση να αναθέσει τη σύμβαση παρά τις συνεχιζόμενες έρευνες και τους ισχυρισμούς για δόλια δραστηριότητα.

Ο Λάιτγενς έγινε εκτελεστικός διευθυντής της Frontex τον Μάρτιο του 2023, διαδεχόμενος τον Φαμπρίκε Λεγκέρι, ο οποίος παραιτήθηκε από τον οργανισμό τον Απρίλιο του 2022.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Frontex δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα σχολιασμού από το Politico και τη Welt. Το πολωνικό ταξιδιωτικό πρακτορείο αρνήθηκε να σχολιάσει για το άρθρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.