Έρχεται «βαρύς» χειμώνας. Στις τσέπες μας...

H EE απέρριψε αίτημα του Κιέβου για επιπλέον χρηματοδότηση 27 δισ. ευρώ

Τι αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg

H EE απέρριψε αίτημα του Κιέβου για επιπλέον χρηματοδότηση 27 δισ. ευρώ

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να απέρριψε το αίτημα της Ουκρανίας για επίσπευση επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 27 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως μεταδίδεται, το Κίεβο ζήτησε την επιτάχυνση εκταμιεύσεων από το ευρωπαϊκό πακέτο χρηματοδότησης, ωστόσο οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι πόροι που έχουν ήδη συμφωνηθεί επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της Ουκρανίας για το 2026. Image

Στο επίκεντρο βρίσκεται το δάνειο των 90 δισ. ευρώ για την περίοδο 2026-2027, το οποίο η ΕΕ έχει οριστικοποιήσει και προορίζεται να καλύψει τόσο επείγουσες δημοσιονομικές όσο και αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας. Από το συνολικό ποσό, 30 δισ. ευρώ προορίζονται για μακροοικονομική στήριξη, ενώ 60 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής ικανότητας και την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, η ΕΕ θεωρεί ότι οι υφιστάμενες δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του δανείου των 90 δισ. ευρώ και των πόρων μέσω του Ukraine Facility, είναι επαρκείς για την κάλυψη των αναγκών της Ουκρανίας κατά το τρέχον έτος.

Το Ukraine Facility, που βρίσκεται σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2024, προβλέπει συνολική χρηματοδότηση άνω των 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024-2027, με τις εκταμιεύσεις να συνδέονται και με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από το Κίεβο.

Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι δημοσιονομικές ανάγκες της Ουκρανίας παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές. Τον Απρίλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ είχε επισημάνει ότι το νέο δάνειο των 90 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τις επείγουσες δημοσιονομικές και αμυντικές ανάγκες της χώρας το 2026 και το 2027.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ουκρανία ανακοίνωσαν την 1η Οκτωβρίου ότι έχουν εντοπίσει τους απαραίτητους πόρους για την κάλυψη των δημοσιονομικών και αμυντικών αναγκών της χώρας για το 2026, ενώ συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης για το 2027.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.