ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η ΕΕ καταδικάζει τις συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα

Συνολικά, κατά το Κόμμα για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό στον Νίγηρα, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 180 μέλη του

Η ΕΕ καταδικάζει τις συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα

Τη σύλληψη από τη στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία την περασμένη εβδομάδα στον Νίγηρα τεσσάρων υπουργών της ανατραπείσας κυβέρνησης κι απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή τους καταδίκασε χθες Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ μέσω X (του πρώην Twitter) τόνισε ότι «η ΕΕ καταγγέλλει τη συνέχιση των συλλήψεων υπουργών και ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης του προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ από τους πραξικοπηματίες στον Νίγηρα».

Και πρόσθεσε: «Καλούμε να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα».

Η παράταξη του ανατραπέντα προέδρου Μπαζούμ προειδοποίησε πως το κράτος της δυτικής Αφρικής οδεύει να μετατραπεί σε «δικτατορικό και ολοκληρωτικό καθεστώς».

Το Κόμμα για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό στον Νίγηρα (PNDS) κατήγγειλε τις «καταχρηστικές συλλήψεις» τεσσάρων υπουργών –Εσωτερικών, Πετρελαίου, Μεταλλείων/Ορυχείων και Μεταφορών–, πρώην υπουργού και του ηγέτη του κόμματος με δελτίο Τύπου έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο. Πηγές προσκείμενες στην προεδρία έκαναν εξάλλου λόγο περί σύλληψης του υπουργού Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Συνολικά, κατά το PNDS, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 180 μέλη του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, χώρα που χαρακτήριζε ως την περασμένη εβδομάδα παράγοντα σταθερότητας στην αποσταθεροποιημένη περιοχή του Σαχέλ. Ανακοίνωσε πως αναστέλλει την οικονομική βοήθεια στη Νιαμέ και πως ενδέχεται να προχωρήσει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Ο Μπαζούμ, σύμμαχος της Δύσης, η ανάληψη της εξουσίας από τον οποίο πριν από δυο χρόνια και πλέον ήταν η πρώτη ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στον Νίγηρα μετά την ανεξαρτησία της χώρας, ανατράπηκε την 26η Ιουλίου από τον στρατό.

Ο Νίγηρας συγκαταλέγεται στα φτωχότερα κράτη του κόσμου, παρά τα πλούσια κοιτάσματα ουρανίου που διαθέτει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστικών οργανώσεων, οι οποίες ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, η χώρα αυτή είναι η τρίτη στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα από το 2020, μετά το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.