Ο Μητσοτάκης ήθελε «ήρεμα νερά». Τα πήρε. Μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία...

Η Φον ντερ Λάιεν θέλει η ΕΕ να δημιουργήσει άμυνα χωρίς «ταμπού»

«Αυτό είναι μια πραγματική ευρωπαϊκή αφύπνιση η στήριξη στην Ουκρανία»

Η Φον ντερ Λάιεν θέλει η ΕΕ να δημιουργήσει άμυνα χωρίς «ταμπού»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο ότι κανένα «ταμπού» δεν πρέπει να μένει υπό αμφισβήτηση αναφορικά με την ευρωπαϊκή άμυνα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια νέα στρατηγική ασφάλειας για την Ευρώπη.

Αναφερόμενη στην αδιάκοπη στήριξη του μπλοκ στην Ουκρανία, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Αυτό είναι μια πραγματική ευρωπαϊκή αφύπνιση, και αυτό είναι μόνο η αρχή αυτών που πρέπει να κάνουμε».

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη στρατηγική υποδομή της Ευρώπης στον τομέα του διαστήματος, των πληροφοριών. Κανένα ταμπού δεν μπορεί να μένει υπό αμφισβήτηση», πρόσθεσε.

Μίλησε, ακόμα, για την ανάγκη μιας νέας στρατηγικής ασφάλειας για την Ευρώπη και για την «επίσημη καθιέρωση των ad hoc αρχών νέων συνεργασιών ασφάλειας».

«Αυτό σημαίνει ότι, σε αυτές τις πραγματικά ασταθείς εποχές, η Ευρώπη, και ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να έρθουν πιο κοντά στην ασφάλεια, στην οικονομία, στην υπεράσπιση των δημοκρατιών μας. Δέκα χρόνια από το Brexit, οι μελλοντικές μας πορείες είναι πιο συνδεδεμένες από ποτέ, αγαπητέ Κιρ», ανέφερε, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ.

Η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε, ακόμα, ότι ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί σοβαρά η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της ΕΕ, το Άρθρο 42.7. «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να δώσουμε ζωή στη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της Ευρώπης. Είναι υποχρέωση βάσει της Συνθήκης μας – Άρθρο 42.7… Είναι η συλλογική μας δέσμευση να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον σε περίπτωση επιθετικότητας».

Όταν ρωτήθηκε πώς θα απαντούσε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο οποίος δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να ονειρεύεται αν πιστεύει ότι μπορεί να επιβιώσει χωρίς τις ΗΠΑ, η Φον ντερ Λάιεν αντέδρασε, λέγοντας: «Θα ήθελα να του πω, αγαπητέ μου φίλε, ότι δεν υπάρχει μόνο το status quo, ή η διαίρεση και η αναστάτωση. Υπάρχουν πολλά ενδιάμεσα, και το status quo δεν είναι ικανοποιητικό, ούτε για την Ευρώπη ούτε για τις ΗΠΑ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.