ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Με κυρώσεις από την ΕΕ απειλείται ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τ.Κάρλσον για τη συνέντευξη με τον Β.Πούτιν 

Η συνέντευξη δεν έχει ακόμη προβληθεί

Με κυρώσεις από την ΕΕ απειλείται ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τ.Κάρλσον για τη συνέντευξη με τον Β.Πούτιν 

Νυν και πρώην μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ανέφεραν στο Newsweek ότι ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τάκερ Κάρλσον απειλείται με κυρώσεις από την ΕΕ για τη συνέντευξή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Η συνέντευξη, η οποία έχει πραγματοποιηθεί αλλά δεν έχει ακόμη προβληθεί, έχει προκαλέσει σάλο διεθνή σάλο, πυροδοτώντας μια μιντιακή διαμάχη με πολιτικές διαστάσεις.

Ο Γκι Βερχοφσταντ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και σήμερα επικεφαλής της ευρωομάδας των «Φιλελεύθερων Δημοκρατών», δήλωσε στο Newsweek πως ο αμφιλεγόμενος πρώην παρουσιαστής του Fox News, ο πρώτος δημοσιογράφος από τη Δύση στον οποίο μίλησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την έναρξη του πολέμου, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με κυρώσεις από την ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής κάλεσε την Κομισιόν να διερευνήσει την επιβολή «ταξιδιωτικής απαγόρευσης» στον Κάρλσον και περιέγραψε τον Αμερικανό δημοσιογράφο ως «φερέφωνο» του πρώην προέδρου του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Καθώς ο Πούτιν είναι ένας εγκληματίας πολέμου και η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις σε όλους όσους τον βοηθούν, φαίνεται λογικό η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή να εξετάσει μέτρα και για τον Κάρλσον», είπε ο Βερχοφσταντ, με άλλους αξιωματούχους να επιβεβαιώνουν αυτό το ενδεχόμενο και να εκφράζουν τη συμφωνία τους.

«Δεν είναι πλέον δημοσιογράφος, αλλά προπαγανδιστής για το πιο ειδεχθές καθεστώς σε ευρωπαϊκό έδαφος και εκείνο που είναι πιο επικίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλειά μας», είπε ο Λουίς Γκαρικάνο, πρώην ευρωβουλευτής, ενώ ο νυν ευρωβουλευτής Ούρμας Πάετ, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, τόνισε: «Πρώτα από όλα, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Πούτιν δεν είναι απλώς πρόεδρος μιας επιτιθέμενης χώρας, αλλά καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου».

«Ο Κάρλσον θέλει να δώσει βήμα σε κάποιον που κατηγορείται για εγκλήματα. Αυτό είναι λάθος. Εάν ο Πούτιν έχει κάτι να πει, πρέπει να το πει ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ταυτόχρονα, ο Κάρλσον δεν είναι πραγματικός δημοσιογράφος αφού έχει εκφράσει ξεκάθαρα τη συμπάθειά του για το ρωσικό καθεστώς και τον Πούτιν και απαξιώνει συνεχώς την Ουκρανία, το θύμα της ρωσικής επιθετικότητας. Για μια τέτοια προπαγάνδα για ένα εγκληματικό καθεστώς, μπορεί κάποιος να καταλήξει στη λίστα των κυρώσεων. Αυτό αφορά πρωτίστως την απαγόρευση ταξιδιών σε χώρες της ΕΕ», τόνισε ο Ούρμας Πάετ.

Η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ (EAS) είναι ο διπλωματικός βραχίονας που έχει την ευθύνη για την εξωτερική πολιτική του ευρωπαϊκού μπλοκ. Για να συμπεριληφθεί ένα άτομο στον κατάλογο των κυρώσεων θα πρέπει να παρουσιαστούν αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία η EAS παρουσιάζει στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το όργανο που αποτελείται από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ. Από αυτό το όργανο λαμβάνεται και η τελική απόφαση για την επιβολή κυρώσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ως εκ τούτου το ενδεχόμενο των κυρώσεων μπορεί σε αυτή τη φάση να φαίνεται μακρινό. Ωστόσο η δηλωμένη πρόθεση ορισμένων αξιωματούχων να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση εγείρει σοβαρά ερωτήματα και ενστάσεις, με τους επικριτές να αναφέρουν πως θυμίζει τις σκοτεινές εποχές του μακαρθισμού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.