ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Οι Ευρωπαίοι αγρότες απέκλεισαν τις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής: Αναστολή των «νέων κανόνων» μέχρι το 2025 (upd)

Αγρότες γκρέμισαν άγαλμα στη πλατεία Λουξεμβούργου και συγκρούονται με την αστυνομία

Οι Ευρωπαίοι αγρότες απέκλεισαν τις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής: Αναστολή των «νέων κανόνων» μέχρι το 2025 (upd)

Οι μαζικές αγροτικές διαδηλώσεις υποχρέωσαν την ΕΕ να κάνει μία μικρή υποχώρηση και να αναστείλει τους νέους «κανόνες» που θα εξοντώσουν την παραδοσιακή γεωργία-κτηνοτροφία μέχρι το 2025.

Φυσικά πρόκειται για μία υποχώρηση τακτικής για να «ξεγελαστούν» οι αγρότες και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και στο μεταξύ να κινηθούν ανάλογα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να τους επιβάλουν το νέο καθεστώς.

Σήμερα πάντως, οι ηγέτες της ΕΕ θα αναγκαστούν να συζητήσουν στην Σύνοδο Κορυφής για την κρίση στον αγροτικό τομέα που οι ίδιοι δημιούργησαν εν μέσω αποκλεισμού των Βρυξελλών.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής, οι Βέλγοι αγρότες μπήκαν με εκατοντάδες τρακτέρ στις Βρυξέλλες, σε απόσταση αναπνοής από το κτίριο της ΕΕ που σημαίει πως  η Σύνοδος Κορυφής θα γίνει σήμερα Πέμπτη υπό ασφυκτικό κλοιό.

Μπροστά στις τεράστιες κινητοποιήσεις σε διάφορες χώρες, η ΕΕ ανακοίνωσε την καθυστέρηση εφαρμογής των κανόνων που θα ανάγκαζε τους αγρότες να μειώσουν τις καλλιέργειες τους, με λίγα λόγια την παραδοσιακή γεωργία, προς κάποιο υποτιθέμενο όφελος «βιοποικιλότητας και υγείας του εδάφους».

Είναι μία πρώτη μικρή νίκη για τους αγρότες της Ευρώπης που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται αλλά κυρίως να απειλείται η ίδια τους η υπόσταση από την «woke» ατζέντα που επιβάλλεται σχεδόν σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Πάνω από 1.000 τρακτέρ έχουν κατακλύσει τις Βρυξέλλες στη σημερινή διαδήλωση και έχουν παραλύσει την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα την ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Γαλλικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι αγρότες γκρέμισαν ένα ιστορικό άγαλμα από τη θέση του στην πλατεία Λουξεμβούργου ενώ υπήρξαν και κάποιες συγκρούσεις με αστυνομικούς. 

Τα πρώτα κονβόι τρακτέρ έφτασαν στις Βρυξέλλες άργα το βράδυ της Τετάρτης (31/1) με προορισμό την Ευρωπαϊκή Συνοικία, ενώ κάποια σημεία εξόδου και εισόδου της πόλης έκλεισαν.

Η πλειοψηφία των τρακτέρ αναμένεται να κατευθυνθεί γύρω στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) κοντά στην πλατεία Σουμάν όπου βρίσκονται τα κτίρια της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και προς την πλατεία Λουξεμβούργου (Place du Luxembourg) έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα πραγματοποιηθούν συμβολικές δράσεις και ομιλίες.

Βέλγοι και αγρότες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Πολωνία) έχουν ξεσηκωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, «την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών», τη συσσώρευση περίπλοκων περιβαλλοντικών κανόνων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και τα χαμηλά εισοδήματά τους.

Στην μεγάλης κλίμακας διαδήλωση των Βρυξελλών έχουν δηλώσει συμμετοχή αγροτικά σωματεία από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των Βέλγων αγροτών.

Αντίθετα, στην Ελλάδα υπάρχει μία μικρή και άνευρη μέχρι τώρα κινητοποίηση των αγροτών με μοναδικό αίτημα την καταβολή επιδομάτων.

Ο «γενικός αποκλεισμός» των Βρυξελλών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της FJA, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Ωστόσο, οι πρόεδροι της FJA και της αγροτικής ομοσπονδίας Fugea προειδοποιούν ότι εάν οι αγρότες δεν κερδίσουν αυτά που ζητούν κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, οι ενέργειές τους θα συνεχιστούν και αύριο στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Εν τω μεταξύ οι αστυνομικές αρχές της πρωτεύουσας των Βρυξελλών συνέστησαν στους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα αυτοκίνητα και να προτιμούν το μετρό ως μέσο μαζικής μεταφοράς.

Ιταλοί αγρότες με τα τρακτέρ τους έστησαν μπλόκο στα διόδια έξω από την πόλη Μπρέσια, στη βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας.

Αγρότες απέκλεισαν επίσης την κυκλοφορία με εκατοντάδες τρακτέρ σε εισόδους και εξόδους αυτοκινητόδρομων κοντά στο Μιλάνο, στην Τοσκάνη και σε άλλες περιοχές τις τελευταίες ημέρες.

Οι Ισπανοί βγήκαν και αυτοί στους δρόμους, σε μια προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους περιβαλλοντικούς κανόνες και να τους προστατεύσουν από τα αυξανόμενα κόστη και τις φθηνές εισαγωγές.

Στη Γερμανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι κινητοποιήσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας ήταν έντονες. Στο Αμβούργο πάνω από 1.500 τρακτέρ απέκλεισαν το λιμάνι, προκαλώντας χάος στην περιοχή.

Κεντρικό αίτημα των αγροτών στη χώρα παραμένει η απόσυρση της απόφασης για κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου.

Περίπου 10.000 Γάλλοι αγρότες ενίσχυσαν τα μπλόκα την Τετάρτη (31/1), με τουλάχιστον 100 αποκλεισμούς σε μεγάλους δρόμους σε όλη τη Γαλλία.

18 αγρότες συνελήφθησαν επειδή διέκοψαν την κυκλοφορία καθώς προσπαθούσαν να αποκλείσουν τη χονδρική αγορά τροφίμων στο Rungis, νοτιοανατολικά του Παρισιού ενώ άλλοι 79 συνελήφθησαν αφού κατάφεραν να εισέλθουν εντός της αγοράς.

Βέλγοι αγρότες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στα γαλλικά σύνορα και άλλοι απέκλεισαν τους δρόμους πρόσβασης στο λιμάνι των εμπορευματοκιβωτίων Zeebrugge για δεύτερη μέρα. Διαδήλωσαν επίσης Ισπανοί και Ιταλοί αγρότες.

Σύμφωνα με τους νέους εξοτωτικύς κανόνες της ΕΕ, οι αγρότες αναμενόταν να διατηρήσουν το 4% της καλλιεργήσιμης γης τους απαλλαγμένο από φυτική παραγωγή, σε μια προσπάθεια να «αναγεννηθεί» το έδαφος και να αυξηθεί η βιοποικιλότητα.

Εναλλακτικά, οι αγρότες θα μπορούσαν να είχαν εξαιρεθεί από αυτόν τον κανόνα της «παύσης καλλιέργειας» εάν είχαν χρησιμοποιήσει το 7% της γης τους για «καλλιέργειες αλιευμάτων», όπως το τριφύλλι, που παρέχουν κάλυψη στο έδαφος μετά τη συγκομιδή της κύριας καλλιέργειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, οι αγρότες δεν θα είναι υποχρεωμένοι για την αγρανάπαυση στα χωράφια μέχρι το 2025.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει επίσης μέτρα για τον περιορισμό της διαταραχής της αγοράς από τα ουκρανικά προϊόντα που εισέρχονται στην ΕΕ, μετά την άρση των δασμών ως απάντηση στη ρωσική στρατιωτική επέμβαση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.