ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Πλήγμα για την φον Ντερ Λάιεν: Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί να ανακαλέσει τον διορισμό του «εκλεκτού» της Μάρκους Πίπερ

Ήταν υποψήφιος για την υψηλά αμειβόμενη θέση του εκπροσώπου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πλήγμα για την φον Ντερ Λάιεν: Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί να ανακαλέσει τον διορισμό του «εκλεκτού» της Μάρκους Πίπερ

Ένα ακόμη πλήγμα δέχτηκε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αυτή τη φορά από το ευρωκοινοβούλιο, η πλειοψηφία του οποίου ζήτησε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανακαλέσει τον διορισμό του «εκλεκτού» της, Μάρκους Πίπερ, από την υψηλά αμειβόμενη θέση του εκπροσώπου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η υπόθεση, που συχνά στα ΜΜΕ αποκαλείται και «PieperGate», αφορά στις κατηγορίες σε βάρος της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν περί ευνοιοκρατίας στα υψηλά κλιμάκια της Κομισιόν.

Ο Μάρκους Πίπερ, ο οποίος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μαζί με την Φον Ντερ Λάιεν, επελέγη στις 31 Μαρτίου για τη θέση, παρά το γεγονός πως οι άλλοι δύο υποψήφιοι (σ.σ. και οι δύο γυναίκες) είχαν λάβει υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ για την διαδικασία της επιλογής.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο ψήφισε με 382 υπέρ έναντι 144 κατά μια τροπολογία που καλεί την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να επαναλάβει τον διαγωνισμό για τη συγκεκριμένη θέση. Η τροπολογία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Γερμανού βουλευτή των Πρασίνων Daniel Freund και την υποστήριξη δύο ευρωβουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών και τριών των φιλελευθέρων (Renew). Προηγουμένως η Κομισιόν απέτυχε να δώσει μια απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που επελέγη ο Pieper έναντι των άλλων δύο υποψήφιων.

Αν και η απόφαση του ευρωκοινοβουλίου δεν έχει δεσμευτική νομική ισχύ, όπως εκτιμά το Politico, μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Εξάλλου το νέο σκάνδαλο προστίθεται σε μια διαρκώς αυξανόμενη λίστα «σκοτεινών» υποθέσεων που έχουν στιγματίσει τη θητεία της στην προεδρία της Κομισιόν και εξελίσσονται σε «αγκάθια» για την επανεκλογή της.

Η απόφαση του ευρωκοινοβούλιο έρχεται λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για την επίμαχη συμφωνία της με τον διευθύνοντα σύμβουλο του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer, Άλμπερ Μπουρλά, σχετικά με την αγορά εμβολίων για τον κορονοϊό από την ΕΕ.

Η συμφωνία φαίνεται να επετεύχθη χωρίς καμία διαβούλευση και με ανταλλαγή προσωπικών μηνυμάτων μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών του σκανδάλου «Pfizergate». Το «ντιλ» δισεκατομμυρίων έχει πολλά γκρίζα σημεία και ως προς την τιμή αγοράς αλλά και ως προς τις ποσότητες των εμβολίων που αγοράστηκαν.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν φαίνεται πως θα φτάσει στις προσεχείς ευρωπαϊκές κάλπες, όπως ξεκίνησε την ευρωπαϊκή της σταδιοδρομία.

Αποχώρησε από τη γερμανική πολιτική σκηνή ύστερα από μια ταραχώδη θητεία ως υπουργός Άμυνας, η οποία σημαδεύτηκε από μια σειρά σκανδάλων κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος και νεποτισμού.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και στην υπόθεση «PieperGate» – υποστήριξε την υποψήφιά του για την προεδρία της Κομισιόν. Ωστόσο η επανεκλογή της στον προεδρικό θώκο δυσκολεύει ημέρα με την ημέρα, καθώς τα σκάνδαλα έχουν πλήξει το κύρος της και ευρωπαϊκές ομάδες, όπως οι Φιλελεύθεροι, που συνέβαλαν καθοριστικά στην πρώτη εκλογή της, δεν φαίνονται πρόθυμες να προσφέρουν την κρίσιμη υποστήριξή τους για μια νέα θητεία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται πως είχε εκλεγεί το 2019 στην προεδρία της Κομισιόν με μια οριακή πλειοψηφία, η οποία διαμορφώθηκε από τη σύμπλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων. Χωρίς τη στήριξη των τρίτων, αλλά και με την εκτιμώμενη άνοδο της ακροδεξιάς που πιθανόν να δημιουργήσει νέα «γεωγραφία» στο ευρωκοινοβούλιο, η επανεκλογή της μόνο βέβαιη δεν μπορεί να θεωρείται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.