ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Φρενίτιδα για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Ελισάβετ: Πρώτη φορά μονάρχης «κλείνει» 70 χρόνια στο θρόνο

Οι φανατικοί θαυμαστές της βασίλισσας έχουν κατασκηνώσει εδώ και μέρες σε κεντρικά σημεία του Λονδίνου 

Φρενίτιδα για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Ελισάβετ: Πρώτη φορά μονάρχης «κλείνει» 70 χρόνια στο θρόνο

Εκατομμύρια Βρετανοί σε όλη την χώρα είναι αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στους εορτασμούς για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της 96χρονης βασίλισσας Ελισάβετ, παρά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για έντονες βροχοπτώσεις και χαλάζι στο Λονδίνο την Κυριακή, μέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, που έχουν προγραμματιστεί από τις 2 μέχρι τις 5 Ιουνίου σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι δρόμοι του Λονδίνου έχουν στολιστεί με χιλιάδες μικρές βρετανικές σημαίες, αρκετοί Βρετανοί έχουν βάλει σημαίες στους κήπους τους ενώ ο βρετανικός Τύπος εκτιμά, πως, τουλάχιστον, 12 εκατ. πολίτες θα ξεχυθούν στους δρόμους και θα κάνουν πάρτι για τα 70 χρόνια της Ελισάβετ στο θρόνο. Οι φανατικοί θαυμαστές της μονάρχη έχουν εδώ και μέρες στήσει τις σκηνές τους στην περιοχή πέριξ του Μπάκιγχαμ, ώστε να παρακολουθήσουν με άνεση την στρατιωτική παρέλαση προς τιμήν της βασίλισσας.

Μάλιστα, για τα πάρτι στους δρόμους ολόκληρης της χώρας τα τοπικά συμβούλια απειλούσαν με πρόστιμα ύψους 200 λιρών όποιον πολίτη κλείνει τον δρόμο και κρατά μικρές σημαίες. ‘Ομως, με παρέμβαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, οι τοπικοί άρχοντες υπαναχώρησαν με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο να αναφέρουν πως μέχρι και την Τετάρτη είχαν υποβληθεί σε όλη την χώρα 16.000 αιτήσεις για πάρτι στους δρόμους προς τιμήν της βασίλισσας!

Πόσα Ιωβηλαία έχει γιορτάσει η Ελισάβετ στα 70 χρόνια της βασιλείας της;

Η «αειθαλής» Ελισάβετ είναι η πρώτη μονάρχης στη βρετανική ιστορία που συμπλήρωσε 70 χρόνια παραμονής στο θρόνο αφού ξεπέρασε την προ – προ γιαγιά της, βασίλισσα Βικτώρια, η οποία όταν απεβίωσε είχε συμπληρώσει 63 χρόνια και 7 μήνες βασιλείας.

Η Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο της Γηραιάς Αλβιώνας σε ηλικία 25 ετών στις 6 Φεβρουαρίου του 1952, μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεώργιου του ΣΤ’. Στη Βρετανία παραδοσιακά οι επίσημες βασιλικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κατά προτίμηση τους θερινούς μήνες, ώστε ο σχετικά καλός καιρός να επιτρέπει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου. Φέτος θα είναι η πρώτη φορά που η βασίλισσα θα γιορτάσει το Ιωβηλαίο χωρίς τον αγαπημένο της σύζυγο, πρίγκιπα Φίλιππο, που απεβίωσε τον Απρίλιο του 2021 σε ηλικία 99 ετών. Το 1977 η μονάρχης γιόρτασε το Ασημένιο Ιωβηλαίο, δηλαδή 25 χρόνια στο θρόνο, το 2002 ακολούθησε το Χρυσό Ιωβηλαίο για τα 50 χρόνια στο θρόνο, ενώ το 2012 η Ελισάβετ γιόρτασε το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο, όταν έκλεισε 60 χρόνια στο θρόνο.

Αν και η βασίλισσα γιόρτασε, επίσης, τα 40 χρόνια βασιλείας το 1992 (Ρουμπινί Ιωβηλαίο) και τα 65 χρόνια το 2017 (Ζαφειρένιο Ιωβηλαίο), προτίμησε να κρατήσει χαμηλό προφίλ και στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν μεγαλειώδεις δημόσιες εκδηλώσεις.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο – Χάρι και Μέγκαν θα είναι στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ;

Οι εορτασμοί για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) την Πέμπτη, 2 Ιουνίου με την περίφημη στρατιωτική παρέλαση Trooping The Colour, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό Λονδίνο. Η παρέλαση γίνεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο για τα γενέθλια της Ελισάβετ, όμως τα δύο τελευταία χρόνια δεν είχε πραγματοποιηθεί εξαιτίας της πανδημίας. Παραδοσιακά σύσσωμη η βασιλική οικογένεια μαζί με την μονάρχη παρακολουθεί την παρέλαση από το μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ. Όμως, πριν ένα μήνα το παλάτι ανακοίνωσε πως την φετινή χρονιά την βασίλισσα θα πλαισιώσουν στο ιστορικό μπαλκόνι μόνο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, που εκτελούν επίσημα καθήκοντα.

‘Έτσι, αφήνεται να εννοηθεί πως θα αποκλειστούν ο πρίγκιπας Άντριου, λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Επστάιν, αλλά και ο πρίγκιπας Χάρι με την Μέγκαν Μαρκλ, που μετά το Megxit ζουν μόνιμα στις ΗΠΑ. Όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ αναμένεται να δώσουν το «παρών» στις εκδηλώσεις για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο μαζί με τα δύο παιδιά τους, τον Άρτσι, 3 ετών και την μικρή Λίλιμπετ Νταϊάνα, που το Σάββατο θα γίνει ενός έτους. Με δεδομένο πως για πρώτη φορά η βασίλισσα θα συναντήσει την δισεγγονή της, που έχει γεννηθεί στην Καλιφόρνια και φέρει το υποκοριστικό όνομα της Ελισάβετ, μένει να δούμε αν η μονάρχης θα κάνει μια εξαίρεση και θα επιτρέψει στην οικογένεια του πρίγκιπα Χάρι να καθίσει μαζί της στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ.

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί λειτουργία προς τιμήν της βασίλισσας στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας. Το Σάββατο, 4 Ιουνίου, θα διεξαχθούν οι ιππικοί αγώνες στο Έπσομ, όπου αναμένεται να τους παρακολουθήσουν μέλη της βασιλικής οικογένειας. Τα προηγούμενα χρόνια η μονάρχης, λάτρης των αλόγων και της ιππασίας, έδινε το «παρών» και απένειμε τα βραβεία στους νικητές. Τώρα, λόγω των κινητικών προβλημάτων της Ελισάβετ, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν η βασίλισσα θα παρακολουθήσει τους αγώνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το βράδυ του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ με την συμμετοχή διάσημων καλλιτεχνών όπως η Νταϊάνα Ρος, ο σερ Ελτον Τζον, η Αλίσια Κέις και πολλοί άλλοι. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί live από το BBC ενώ θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν δια ζώσης 22.000 άτομα εκ των οποίων οι 10.000 κέρδισαν τα εισιτήρια σε δημόσια κλήρωση. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με πάρτι στους δρόμους όλης της χώρας υπό τον τίτλο «Big Jubilee Lunch». Τέτοια πάρτι δεν θα αφορούν μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά έχουν ανακοινωθεί και σε Καναδά, Βραζιλία, Ιαπωνία και Νότιο Αφρική. Ακόμα και σε ελληνικά νησιά, όπου αυτή την περίοδο κάνουν διακοπές πολλοί Βρετανοί, εστιατόρια ετοιμάζουν εκδηλώσεις αλλά και ειδικό μενού, αφιερωμένα στο Πλατινένιο Ιωβηλαίο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.