Γεωργία: Zητά καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ

Οι Βρυξέλλες ζητούν από την Τιφλίδα να κάνει προόδους όσον αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Γεωργία: Zητά καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ

Ο πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι προέτρεψε τους ευρωβουλευτές να χορηγήσουν στη χώρα της καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, και δήλωσε «αισιόδοξη» πως αυτό θα μπορούσε να γίνει μέχρι τα τέλη του έτους.

Τον Ιούνιο του 2022 η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να χορηγήσει στη Γεωργία το καθεστώς, μολονότι το χορήγησε στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Οι Βρυξέλλες ζητούν από την Τιφλίδα να κάνει προόδους όσον αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

«Θέλω να δω τη Γεωργία να ξεπερνά τις εθνικές και διεθνείς προκλήσεις και να εισέρχεται στον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και για να γίνει αυτό, μόνος ένας τρόπος υπάρχει: να λάβει η Γεωργία, μέχρι το τέλος του έτους, καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Και είμαι αισιόδοξη», είπε η Ζουραμπισβίλι στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το φθινόπωρο στις χώρες μέλη την έκθεση της για τις προόδους που έχουν επιτύχει η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία, ώστε να αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για αυτές τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στη μακρά ενταξιακή διαδικασία.

«Δεν είμαστε τέλειοι, απέχουμε πολύ, Ορισμένες συστάσεις (που έκανε η ΕΕ) εφαρμόστηκαν, αλλά θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα», παραδέχτηκε η Γεωργιανή πρόεδρος, η οποία διαθέτει περιορισμένες εξουσίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτό θα είναι το κοινό μας καθήκον για τους επόμενους μήνες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν αφήσουμε να χαθεί αυτή η δεύτερη ευκαιρία, κάτι που ο γεωργιανός λαός δεν θα συγχωρούσε», πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.