ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γιατί η ένταξη της Σ.Αραβίας στα BRICS είναι κοσμογονικής σημασίας: Το Ριάντ καταργεί το «πετροδολάριο»

Μεγάλο το πλήγμα για το status των ΗΠΑ ως κυρίαρχου στην παγκόσμια οικονομία

Γιατί η ένταξη της Σ.Αραβίας στα BRICS είναι κοσμογονικής σημασίας: Το Ριάντ καταργεί το «πετροδολάριο»

Η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στα BRICS ήταν κοσμογονικής σημασίας καθώς το βασίλειο δεν είναι απλώς η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα πετρελαίου στον κόσμο αλλά είναι αυτό που στηρίζει το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ενταχθεί στους BRICS, δεδομένου ότι εδώ και πολύ καιρό θεωρείται «ένας απολύτως κρίσιμος αυτοκρατορικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών», όπως λέει ο Πάτρικ Μποντ, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand, δεν είναι απλά μία διαφοροποίηση των εξωτερικών της σχέσεων.

Είναι ένα καίριο πλήγμα κατά του δολαρίου. Είναι γνωστό ότι το δολάριο διατηρούσε το παγκόσμιο status του, λόγω της πώλησης του σαουδαραβικού πετρελαίου αποκλειστικά σε δολάρια.

Έτσι λοιπόν η Σαουδική Αραβία διέκοψε ακόμη και την αποκλειστική ιστορική της σχέση με το πετροδολάριο και άρχισε να πουλά μέρος του πετρελαίου της σε γουάν, τόνισε ο καθηγητής Πάτρικ Μποντ.

«Αυτά είναι τα πράγματα που αντικατοπτρίζουν την μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη στην οποία η αμερικανική δύναμη πρέπει να προσαρμοστεί στο να χάσει ορισμένους από τους συμμάχους της, όπως η Σαουδική Αραβία και πιθανώς επίσης η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», είπε ο Μποντ στο Sputnik, προσθέτοντας ότι η Αιθιοπία έχει επίσης υιοθετήσει μια πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, παρά τους μακροχρόνιους δεσμούς της χώρας με την Δύση.

Ας μην έχει κανείς αυταπάτες: Ο βασικός στόχος των BRICS είναι η κατάργηση του status του δολαρίου των ΗΠΑ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

«Ζητούμε την μεταρρύθμιση των θεσμών του Bretton Woods, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγαλύτερου ρόλου για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ηγετικών θέσεων στα ιδρύματα του Bretton Woods, που αντικατοπτρίζουν τον ρόλο των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών (EMDC) στην παγκόσμια οικονομία », αναφέρεται στην δήλωση τους.

Οι BRICS τόνισαν την σημασία της ενθάρρυνσης της χρήσης τοπικών νομισμάτων στο διεθνές εμπόριο και στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές μεταξύ των μελών του ομίλου καθώς και των εμπορικών τους εταίρων.

«Ανησυχούμε ότι τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά συστήματα και συστήματα πληρωμών χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως εργαλεία γεωπολιτικής αμφισβήτησης.

Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη βασίζεται σε προβλέψιμα παγκόσμια συστήματα πληρωμών και στην ομαλή λειτουργία των τραπεζών, των αλυσίδων εφοδιασμού, του εμπορίου, του τουρισμού, καθώς και των χρηματοοικονομικών ροών», είπε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ.

Ομοίως, μια μέρα νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα αναφέρθηκε στην ιδέα μιας «νέας μονάδας αναφοράς» για τα κράτη BRICS, η οποία θα προστατεύει τις αναδυόμενες αγορές από την αστάθεια των νομισμάτων της G7 που προκαλείται από ανεύθυνα νομισματικά μέτρα, προφανώς εννοώντας τις αμερικανικές κυρώσεις σε όποιον θεωρούν ως γεωπολιτικό τους αντίπαλο.

Ενώ η έννοια του κοινού νομίσματος δεν συζητήθηκε λεπτομερώς κατά την διάρκεια της 15ης συνόδου κορυφής, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov αποκάλυψε στις 22 Αυγούστου ότι τα κράτη μέλη των BRICS συνεχίζουν να συζητούν την δημιουργία μιας «ενιαίας λογιστικής μονάδας».

Ο Siluanov εξήγησε ότι δεν είναι στην πραγματικότητα ένα ενιαίο νόμισμα (παρόμοιο με το ευρώ στην ΕΕ), αλλά ένα μέσο “στο οποίο το κόστος των παραδόσεων εμπορευμάτων και τα σημεία αναφοράς για ορισμένα αγαθά μπορούν να εκφραστούν με τρόπο ώστε να μην εξαρτώνται από ένα ενιαίο νόμισμα ή κέντρο έκδοσης».

Η προτεινόμενη ενιαία λογιστική μονάδα θα αποτελέσει εναλλακτική λύση στο δολάριο ΗΠΑ , σύμφωνα με τον υπουργό.

Η είσοδος νέων μελών στους BRICS είναι μόνο η πρώτη φάση της διαδικασίας διεύρυνσης του ομίλου, όπως λέγεται!

Πώς θα μπορούσε το BRICS+ να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία και πολιτική;
Η ένταξη έξι νέων μελών καθώς και η στροφή σε νέα συστήματα πληρωμών θα μπορούσαν να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, σύμφωνα με συνομιλητές του Sputnik.

Συγκεκριμένα, το συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των BRICS+ θα ανέλθει συνολικά στο 37% του παγκόσμιου ΑΕΠ ως προς την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP), ενώ ο πληθυσμός του ομίλου θα αντιστοιχεί στο 46% του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως παρατήρησε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva την τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής.

«Όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο πιο εύκολο θα είναι να έχουμε ένα σύστημα εκκαθάρισης», είπε στο Sputnik ο Angelo Giuliano, πολιτικός και οικονομικός αναλυτής με έδρα το Χονγκ Κονγκ και συνέχισε: «Όσο περισσότερες χώρες εντάσσονται, τόσο περισσότερες χώρες θα θέλουν να προσχωρήσουν σε αυτό το σύστημα».

«Έτσι αυτό θα αμφισβητούσε πλήρως την ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ […] Η πρώτη προτεραιότητα για αυτές τις χώρες είναι να αμφισβητήσουν την ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ, να παρακάμψουν το δολάριο και να περάσουν από ένα σύστημα συναλλαγών που θα ωφελούσε πραγματικά όλους και θα εξασφαλίσει μια ανεξαρτησία.

Θέλουν να ανακτήσουν κατά κάποιο τρόπο την κυριαρχία τους, επειδή το δολάριο χρησιμοποιείται ως ‘όπλο’ από τις ΗΠΑ», συνέχισε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.