ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημογραφικό: Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνισμού και ουδείς ασχολείται σοβαρά με αυτό. Δεν υπάρχει ελπίδα...

H Ολλανδία απαγορεύει τις υιοθεσίες παιδιών από ξένες χώρες μετά από σκάνδαλο – «Άρπαζαν τα παιδιά»

Από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Νοέμβριο του 2022, η ολλανδική κυβέρνηση είχε ήδη παγώσει τις διακρατικές υιοθεσίες

H Ολλανδία απαγορεύει τις υιοθεσίες παιδιών από ξένες χώρες μετά από σκάνδαλο – «Άρπαζαν τα παιδιά»

Ο υπουργός Νομικής Προστασίας Franc Weerwind δήλωσε ότι Ολλανδία θα απαγορεύει πλέον στους πολίτες της να υιοθετούν παιδιά από ξένες χώρες. 

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι διακρατικές διαδικασίες υιοθεσίας που έχουν ήδη ξεκινήσει θα συνεχιστούν προς το παρόν.

Στη χώρα υιοθέτησαν περίπου 40.000 παιδιά από 80 χώρες τον προηγούμενο μισό αιώνα. Η πρακτική αυτή έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, με μόλις 145 παιδιά που υιοθετήθηκαν το 2019, να μειώνονται σε 70 το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Το σκάνδαλο για τις υιοθεσίες στην Ολλανδία

Από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Νοέμβριο του 2022, η ολλανδική κυβέρνηση είχε ήδη παγώσει για σχεδόν δύο χρόνια τις διακρατικές υιοθεσίες.

Οι ολλανδικές πολιτικές υιοθεσίας τέθηκαν υπό έλεγχο αφότου ολοένα και περισσότεροι ενήλικοι που είχαν υιοθετηθεί προηγουμένως άρχισαν να ερευνούν τις ρίζες τους και συχνά διαπίστωσαν ότι τα έγγραφα γέννησής τους είχαν πλαστογραφηθεί ή χαθεί ή ότι η υιοθεσία τους ήταν παράνομη.

Το 2021 ακολουθήθηκε η ίδια τακτική καθώς είχαν γίνει αναφορές για κακοποίηση παιδιών. Η έρευνα επικεντρώθηκε στην υιοθεσία παιδιών από το Μπαγκλαντές, τη Βραζιλία, την Κολομβία, την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα από το 1967 έως το 1998.

Οι καταχρήσεις περιελάμβαναν τον εξαναγκασμό ή την πληρωμή των βιολογικών μητέρων για να παραδώσουν τα παιδιά. Επιπλέον, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις διαφθοράς, παραποίησης εγγράφων ώστε να καταστεί αδύνατη ή πιο δύσκολη η εύρεση των βιολογικών οικογενειών των υιοθετημένων παιδιών, εμπορίας παιδιών και “baby farming”.

Η ερευνητική επιτροπή διαπίστωσε ότι οι Ολλανδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι γνώριζαν για τις ατασθαλίες και ότι ορισμένοι συμμετείχαν στις καταχρήσεις, αν και δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για δωροδοκία.

Τότε, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα σταματήσει τις υιοθεσίες από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Οι αρχές πρόσθεσαν ότι θα σταματήσουν επίσης τις υιοθεσίες από την Αϊτή, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, το Περού, την Κολομβία και την Μπουρκίνα Φάσο. Πλέον, απαγορεύουν υιοθεσίες και από Φιλιππίνες, Ουγγαρία, Λεσότο, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Νότια Αφρική, Βουλγαρία και Πορτογαλία.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, ένας σημαντικός αριθμός ολλανδικών οικογενειών υιοθέτησε παιδιά από το Μπαγκλαντές σε αυτό που έμεινε γνωστό ως «σκάνδαλο υιοθεσίας από το Μπαγκλαντές».

Αυτό το κύμα υιοθεσιών προκλήθηκε από ένα συνδυασμό ανθρωπιστικών προθέσεων και κοινωνικών παραγόντων, αλλά αργότερα αμφισβητήθηκε λόγω ανησυχιών σχετικά με την ηθική και τη νομιμότητα των υιοθεσιών.

Τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν να αναλάβουν αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, προστίθεται.

«Όχι μόνο υπήρξαν πολλές καταχρήσεις στο παρελθόν, αλλά το σύστημα της διακρατικής υιοθεσίας εξακολουθεί να είναι ανοιχτό στην απάτη και οι καταχρήσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα», προειδοποίησε η επιτροπή που έχει συσταθεί από την κυβέρνηση.

Σε ρεπορτάζ του Assocciated Press το 2021 είχε γίνει αναφορά σε συγκεκριμένη υπόθεση που αποκαλύφθηκε στα τέλη του 1980. Μια μαία από την Ινδονησία συνελήφθη αφού ανακαλύφθηκαν στη σοφίτα της 18 μωρά που προορίζονταν για υιοθεσία σε οικογένειες στην Ολλανδία.

«Αν και πολλές υιοθεσίες ήταν θετικές για τις οικογένειες, η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει αναλάβει πιο ενεργό ρόλο παρεμβαίνοντας σε περιπτώσεις όπου υπήρχε κακοποίηση», ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Στη χώρα οι συζητήσεις για το θέμα είναι έντονες, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που στηρίζουν την απόφαση για τον περιορισμό των υιοθεσιών από το εξωτερικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι λόγοι που το κάνουν, ωστόσο, ποικίλλουν, αφού αρκετοί θεωρούν θετικό το συγκεκριμένο βήμα, ώστε να μην αλλοιωθεί ο πολιτισμός και το DNA τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.