ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημογραφικό: Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνισμού και ουδείς ασχολείται σοβαρά με αυτό. Δεν υπάρχει ελπίδα...

Η Γάζα τα αλλάζει όλα: Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος!

Νορβηγός πρωθυπουργός: «Αν εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Μ.Νετανιάχου θα τον συλλάβουμε»!

Η Γάζα τα αλλάζει όλα: Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος!

Ο πόλεμος στην Γάζα τα αλλάζει όλα στην Μέση Ανατολή και ειδικότερα για το κράτος του Ισραήλ, καθώς σήμερα δύο χώρες της Eυρωπαΐκής Ένωσης, η Ισπανία και η Ιρλανδία, αλλά και μία άλλη χώρα της Ευρώπης, η Νορβηγία, ανακοίνωσαν ότι από τις 28 Μαΐου θα αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης.

Ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι η Ισπανία, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, είναι η τέταρτη ισχυρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πλήγμα για το Ισραήλ είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Μάλιστα υπάρχει και μία ακόμα ανάγνωση: Oι δύο από τις τρεις χώρες, δηλαδή η Ισπανία και η Νορβηγία είναι χώρες μέλη του NATO.

Με λίγα λόγια επέλεξαν μία εντελώς αντίθετη πολιτική πορεία από αυτήν που επιλέγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, της κυριαρχούσας δηλαδή κρατικής οντότητας μέσα στην Συμμαχία.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή της Ισπανίας, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που ώθησαν την κυβέρνηση Σάντσες να επιλέξει την αναγνώριση της Παλαιστίνης.

Είναι μια χώρα με έντονο το καθολικό στοιχείο (όπως το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην Ιρλανδία) και ιστορικά οι καθολικοί πληθυσμοί ερχόταν πάντοτε σε σύγκρουση με τους Εβραίους.

Ιστορικά υπάρχει προηγούμενο σύγκρουσης, καθώς οι Εβραίοι είχαν εκδιωχθεί από την Ισπανία κατόπιν εντολής των Καθολικών μοναρχών Φερδινάνδου και Ισαβέλλας (όπως καταγράφεται στο διάταγμα της Αλάμπρας το 1492).

Αυτά όσο μακρινά κι αν είναι πάντοτε μένουν.

Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που ώθησαν τους Ισπανούς σε αυτή την απόφαση καθώς είναι εύκολο να παρατηρηθεί ότι επιχειρούν να διεισδύσουν στον αραβικό κόσμο, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκονται αρκετά κοντά στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό αεροπλανοφόρο TCG Anadolu, κατασκευάστηκε με ισπανική συνεργασία και ήδη ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν έχει ανακοινώσει συμφωνία και για την κατασκευή ενός δεύτερου αναβαθμισμένου!

Αξίζει να σημειωθεί ότι 143 από τα 193 έθνη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αριθμό που καταδεικνύει ότι σε επικοινωνιακό επίπεδο το Ισραήλ έχει χάσει.

Αυτή η κοσμογονία αλλαγών με αφορμή τον πόλεμο στην Γάζα, ξεκίνησε ως μία τρομακτική σφαγή των Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου 2023  και κατέληξε σε μία πράξη που χαρακτηρίζεται ως υπέρβαση των νόμιμων ορίων αμύνης από την πλευρά του Ισραήλ με την αδιάκριτη θανάτωση 35.000 Παλαιστινίων αμάχων εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι ανήλικοι.

Με την ασκούμενη πολιτική Νετανιάχου, όλο αυτό οδήγησε τους Ισραηλινούς να χάσουν το δίκιο τους.

Βέβαια, η Γάζα δεν υπάρχει πια και οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν πλέον να ζήσουν εκεί.

Μεσομακροπρόθεσμα θα φανεί αν αυτή η απόφαση Νετανιάχου ήταν πολιτικά σωστή ή καταδικαστική για το Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δήλωσε ότι εάν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, εκδώσει εντάλματα σύλληψης, για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλλάντ, τότε η χώρα του όντως θα τους συλλάβει εάν αυτοί εισέλθουν στην επικράτεια της.

Είναι όχι μόνο η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δηλώνει ότι θα προβεί σε σύλληψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου αλλά και η πρώτη χώρα στην Δύση γενικώς.
Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πως εάν προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης για τους Ισραηλινούς πολιτικούς θα υποστεί κυρώσεις.
Φυσικά πρόκειται για απαράδεκτη δήλωση αλλά και οι ΗΠΑ θα κριθούν για αυτά που πρεσβεύουν.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.