ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας νομοθέτησε για το «χάπι της επόμενης ημέρας» από την ηλικία των 15 ετών

Χωρίς συνταγή γιατρού

Η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας νομοθέτησε για το «χάπι της επόμενης ημέρας» από την ηλικία των 15 ετών

Η Κάτω Βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο με το οποίο απελευθερώνεται η πρόσβαση στο «χάπι της επόμενης ημέρας», η χρήση του οποίου υπόκειτο σε περιορισμούς από την προηγούμενη, συντηρητική κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο, που θα πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία και στη συνέχεια να επικυρωθεί από τον συντηρητικό πρόεδρο της Πολωνίας, έλαβε 224 ψήφους υπέρ και 196 κατά.

 Προβλέπει μεταξύ άλλων ότι επιτρέπεται η χρήση του χαπιού από την ηλικία των 15 ετών, χωρίς συνταγή γιατρού. Η προηγούμενη κυβέρνηση νομοθέτησε το 2017 να χορηγείται το χάπι μόνο με ιατρική συνταγή.

Η απρόσκοπτη πρόσβαση στο χάπι ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία του προεκλογικού προγράμματος του φιλοευρωπαϊκού κυβερνητικού συνασπισμού.

Ωστόσο, είναι ασαφές τι στάση θα τηρήσει ο πρόεδρος της χώρας, που πρόσκειται στη συντηρητική αντιπολίτευση. Σύμβουλοί του είπαν ότι διατηρεί επιφυλάξεις για την ηλικία από την οποία θα μπορεί να χορηγείται το χάπι.

Η Πολωνία, μια χώρα με ισχυρή καθολική παράδοση, έχει έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους για την άμβλωση, που επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Το 2020 το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε «αντισυνταγματικό» τον τερματισμό της κύησης στην περίπτωση εμβρυικής δυσπλασίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 2022 έγιναν στην Πολωνία μόνο 161 νόμιμες αμβλώσεις, από περίπου 2.000 πριν από την υιοθέτηση του νόμου, το 2020. Σύμφωνα με φεμινιστικές οργανώσεις, 100.000 γυναίκες διακόπτουν κάθε χρόνο την εγκυμοσύνη τους καταφεύγοντας σε χάπια, τα οποία απαγορεύονταν στην Πολωνία, ή πηγαίνοντας στο εξωτερικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.