ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα απελαύνει τον πρεσβευτή της Γαλλίας

Δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για ανάλογα αιτήματα προς πρεσβευτές άλλων χωρών

Η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα απελαύνει τον πρεσβευτή της Γαλλίας

Η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα έδωσε χθες Παρασκευή εντολή να απελαθεί ο πρεσβευτής της Γαλλίας Σιλβάν Ιτέ, επικαλούμενη την άρνησή του να συμμορφωθεί με την «πρόσκληση» που του απευθύνθηκε για να προσέλθει σε «συνέντευξη» και «ενέργειες» του Παρισιού που είναι «αντίθετες προς τα συμφέροντα του Νίγηρα».

Όπως και στα πρόσφατα πραξικοπήματα στις γειτονικές Μπουρκίνα Φάσο και Μαλί, η κατάληψη της εξουσίας από στρατιωτικούς στον Νίγηρα έγινε εν μέσω διογκούμενου κύματος αντιγαλλικών συναισθημάτων, καθώς οι λαοί κατηγορούν την πρώην αποικιοκρατική δύναμη στην περιοχή ότι παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε τονίζοντας πως οι πραξικοπηματίες δεν νομιμοποιούνται να υποβάλουν τέτοιο αίτημα και ότι η έγκριση για τον διορισμό πρεσβευτή προέρχεται από την εκλεγμένη ηγεσία του Νίγηρα, δηλαδή τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε νωρίτερα ότι η χούντα του Νίγηρα αξίωσε επίσης από τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Νιγηρίας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν και το AFP ακύρωσε τα σχετικά τηλεγραφήματα.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέψευσε ότι υπεβλήθη αίτημα για αποχώρηση της Κάθλιν Φιτζγκίμπονς από τον Νίγηρα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλείται πηγή που πρόσκειται στους πραξικοπηματίες, η οποία αναφέρει ότι ζητήθηκε μόνο από τον πρεσβευτή της Γαλλίας να εγκαταλείψει τον Νίγηρα εντός 48 ωρών.

Την Πέμπτη, οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα πριν από σχεδόν έναν μήνα, την 26η Ιουλίου, ανακοίνωσαν ότι εξουσιοδότησαν τις ένοπλες δυνάμεις δυο γειτονικών κρατών, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί, να επέμβουν στο έδαφός τους «σε περίπτωση επίθεσης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι δύο χώρες κυβερνώνται επίσης από στρατιωτικούς, μετά τα πραξικοπήματα την περίοδο μεταξύ του 2020 και του 2022. Αμέσως μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου στη Νιαμέι, έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, όταν η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS ή CEDEAO) απείλησε να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.