ΗΠΑ: Νόμος που εγκρίθηκε της Ιντιάνα ουσιαστικά απαγορεύει την πρόσβαση στις αμβλώσεις

Επιτρέπει τις αμβλώσεις σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας αλλά μόνο έως τη δέκατη 10 εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΗΠΑ: Νόμος που εγκρίθηκε της Ιντιάνα ουσιαστικά απαγορεύει την πρόσβαση στις αμβλώσεις

Σε εφαρμογή τέθηκε την Πέμπτη στην πολιτεία της Ιντιάνα ο νόμος που ουσιαστικά απαγορεύει την πρόσβαση στις αμβλώσεις για περίπου 1,5 εκατομμύρια γυναίκες, καθιστώντας πλήρη την απαγόρευση τους, με μόνες εξαιρέσεις τους επείγοντες κινδύνους υγείας, τον βιασμό και την αιμομιξία.

Ειδικότερα, ο νόμος περιορίζει τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία ή τη ζωή της εγκύου και σε περίπτωση θανατηφόρου εμβρυϊκής ανωμαλίας έως και 20 εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση.

Επίσης, επιτρέπει τις αμβλώσεις σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας αλλά μόνο έως τη δέκατη 10 εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Ο νόμος εγκρίθηκε στο κοινοβούλιο της Ιντιάνα στις αρχές Αυγούστου, προβλέποντας ότι θα μεσολαβούσαν έξι εβδομάδες πριν τεθεί σε ισχύ. Η Ιντιάνα ήταν η πρώτη πολιτεία που εισήγαγε νέο νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την ακύρωση της απόφασης Roe vs Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, κάτοικοι σε μέρη όπως το Ουισκόνσιν και το Κεντάκι, που έχουν απαγορεύουν πλήρως ή σχεδόν πλήρως τις αμβλώσεις, θα πρέπει να ταξιδέψουν εκατοντάδες μίλια, έως το Ιλινόις για να υποβληθούν στη διαδικασία.

Στον απόηχο της εφαρμογής του σχετικού νόμου τοποθετήθηκε και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων σε μήνυμα στο Twitter πως «η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να λέει σε μια γυναίκα τι θα κάνει με το σώμα της».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.