
Την έναρξη των νεκρώσιμων τελετών γνωστοποίησαν κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα (28/06). Οι κηδείες που θα γίνουν με δημόσια δαπάνη αφορούν στον ενταφιασμό περίπου 60 υψηλόβαθμων αξιωματικών και πυρηνικών επιστημόνων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο των 12 ημερών με το Ισραήλ.
«Η επιμνημόσυνη τελετή για τους μάρτυρες ξεκίνησε επίσημα», δήλωσε παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης, η οποία μετέδωσε εικόνες από την Τεχεράνη όπου άνθρωποι κρατούσαν ιρανικές σημαίες καθώς και φωτογραφίες των στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση.
«Θα είναι μια ιστορική ημέρα για το ισλαμικό Ιράν και την ιστορία της επανάστασης», δήλωσε χθες στην κρατική τηλεόραση ο Μοχσέν Μαχμουντί, θρησκευτικός αξιωματούχος για την επαρχία της Τεχεράνης.
Δείτε σχετικό βίντεο:
The funeral ceremonies for Iran’s slain generals and nuclear scientists officially began in Tehran with a verse from the Qur’an: “Indeed, Allah defends those who believe. Truly, Allah does not love the treacherous, ungrateful ones.” (Surah Al-Hajj, 22:38) pic.twitter.com/qLuebmtnP7
— Iran International English (@IranIntl_En) June 28, 2025
Χθες, Παρασκευή (27/06) ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξαπέλυαν «χωρίς καμία αμφιβολία» νέα πλήγματα κατά του Ιράν εάν η χώρα συνέχιζε το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου που θα της επέτρεπε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τη νύχτα της 21ης προς 22α Ιουνίου, σε υποστήριξη της επίθεσης που εξαπέλυσε το Ισραήλ στις 13 Ιουνίου με στόχο να αποτρέψει τη χώρα να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
Αρκετοί ανώτατοι αξιωματικοί των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ άλλων και από τους Φρουρούς της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, και περίπου 10 πυρηνικοί επιστήμονες σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Οι ιρανικές αρχές τιμούν τη μνήμη τους σήμερα το πρωί σε δημόσιες κηδείες. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίς σήμερα τις πρώτες εικόνες από τις τελετές για τους «μάρτυρες του πολέμου που επιβλήθηκε από το σιωνιστικό καθεστώς».
Σε βίντεο εμφανίστηκαν οχήματα, που προέρχονται από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, είναι περιτριγυρισμένα από πλήθος ανθρώπων στην κοντινή πλατεία της Επανάστασης, όπου αναμένεται να λάβει χώρα μια σύντομη τελετή.
🇮🇷 Iran holds funerals for military leaders, nuclear scientists and civilians killed in conflict with Israel
Thousands gather in Revolution Square in Tehran. pic.twitter.com/PlmJv9kndv
— ★V141NG★🏴☠️ (@V141NGs) June 28, 2025
Σε αυτές εικονίζονταν τα φέρετρα τυλιγμένα με ιρανικές σημαίες ενώ υπάρχουν φωτογραφίες των διοικητών που σκοτώθηκαν όπου φορούν τη στολή τους.
Η νεκρική πομπή θα μεταβεί στη συνέχεια στην πλατεία Ελευθερίας, σε απόσταση 11 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον Μαχμούντι.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.