ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ισπανία: Ο Α.Ν.Φεϊχό δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση – «Ζεσταίνει» μηχανές ο Π.Σάντσεθ

177 βουλευτές ψήφισαν κατά της υποψηφιότητάς του

Ισπανία: Ο Α.Ν.Φεϊχό δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση – «Ζεσταίνει» μηχανές ο Π.Σάντσεθ

Ο ηγέτης των συντηρητικών στην Ισπανία, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, έχασε σήμερα την ψηφοφορία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε ο σοσιαλιστής υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ να επιδιώξει μια συμφωνία με αυτονομιστικά κόμματα προκειμένου να εξασφαλίσει μια νέα θητεία.

Ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό απέτυχε να εξασφαλίσει πλειοψηφία σε μια δεύτερη ψηφοφορία στην κάτω βουλή των 350 βουλευτών και να εκλεγεί πρωθυπουργός σχηματίζοντας κυβέρνησης, καθώς 177 βουλευτές ψήφισαν κατά της υποψηφιότητάς του, 172 την υποστήριξαν, ενώ υπήρχε και μία άκυρη ψήφος.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στην προσπάθεια των σοσιαλιστών να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αν οι προσπάθειες του Σάντσεθ αποτύχουν και αυτές, θα διεξαχθούν πιθανόν νέες βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο.

Ο Φεϊχό είχε πει νωρίτερα στους βουλευτές πως ήξερε ότι θα έχανε τη δεύτερη ψηφοφορία. «Υποθέτω πως, όπως αναμένεται, δεν θα την κερδίσω. Μπορείτε να το πείτε αποτυχία αν θέλετε», είπε ο Φεϊχό. Είχε χάσει την πρώτη ψηφοφορία προχθές, Τετάρτη.

«Σήμερα δεν θα μπορέσω να σας δώσω μία κυβέρνηση, αλλά σας έχω δώσει διαβεβαιώσεις και ελπίδα», πρόσθεσε.

Ο σοσιαλιστής Σάντσεθ ο οποίος ηγήθηκε κυβέρνησης συνασπισμού με το ακροαριστερό Podemos από το 2020, έχει πει ότι θα ξεκινήσει τη δική του προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να προσεγγίσει καταλανικά και βασκικά κόμματα, ορισμένα από τα οποία τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας των περιφερειών τους από τη Μαδρίτη.

Αν οι προσπάθειες του Σάντσεθ αποτύχουν, είναι πιθανό να διεξαχθούν νέες εκλογές τον Ιανουάριο.

Ο Φεϊχό έχει λάβει μέχρι τώρα την υποστήριξη μόνο των 137 βουλευτών του δικού του Λαϊκού Κόμματος (PP), 33 βουλευτών του  Vox και δύο εκπροσώπων μικρών περιφερειακών κομμάτων από τα Κανάρια Νησιά και τη Ναβάρα. Του λείπουν τέσσερις ψήφοι προκειμένου να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλα περιφερειακά κόμματα έχουν αρνηθεί να τον υποστηρίξουν, επικαλούμενα την εξάρτησή του από το Vox και τη μακρά εναντίωση του PP στο να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία στις περιφέρειες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.