ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο: Ο πρόεδρος Τ.Όσμπορν παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αντικείμενα που δεν είναι καταγεγραμμένα

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει να επιστραφούν στην Ελλάδα τα αντικείμενα που συχνά αποκαλούνται Ελγίνεια Μάρμαρα

Κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο: Ο πρόεδρος Τ.Όσμπορν παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αντικείμενα που δεν είναι καταγεγραμμένα

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, παραδέχθηκε ότι «δεν είναι όλα τα αντικείμενα καταγεγραμμένα και καταχωρημένα σωστά», προσθέτοντας με νόημα ότι «κάποιος που γνωρίζει τι δεν έχει καταγραφεί, έχει μεγάλο… πλεονέκτημα, στην περίπτωση που θέλει να κλέψει αντικείμενα»

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι «έχουμε ήδη αρχίσει να ανακτούμε ορισμένα από τα κλεμμένα αντικείμενα» Ερωτηθείς πού εντοπίστηκαν τα αντικείμενα που έλειπαν, είπε ότι «ορισμένα μέλη της κοινότητας των αρχαιοτήτων συνεργάζονται ενεργά μαζί μας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι «τίμιοι άνθρωποι» θα επιστρέψουν αντικείμενα που έχουν κλαπεί.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα, για να αντιμετωπιστούν οι κλοπές νωρίτερα: «Πιστεύουμε ότι έχουμε πέσει θύμα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ειλικρινά θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα για την αποτροπή τους», είπε χαρακτηριστικά.

Το Βρετανικό Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1753, έχει συγκεντρώσει μια συλλογή περίπου οκτώ εκατομμυρίων αντικειμένων, αλλά από το 2019 μόνο περίπου 80.000 εκτίθενται δημόσια, με τα υπόλοιπα να φυλάσσονται σε αποθήκες.

Τα αντικείμενα που λείπουν χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. και φυλάσσονταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς, όπως είχε ανακοινώσει το Μουσείο.

Η Ελληνίδα αρχαιολόγος, Δέσποινα Κουτσούμπα, δήλωσε στο BBC αυτή την εβδομάδα ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα «δεν είναι ασφαλή» στο Λονδίνο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει εδώ και καιρό να επιστραφούν στην Ελλάδα τα αντικείμενα, που συχνά αποκαλούνται Ελγίνεια Μάρμαρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.