ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κολομβία: Eξετάζει την αποποινικοποίηση της κοκαΐνης

Ένα παγκόσμιο πείραμα

Κολομβία: Eξετάζει την αποποινικοποίηση της κοκαΐνης

Η Κολομβία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο, και τώρα σκέφτεται να την αποποινικοποιήσει

Δύο εβδομάδες αφότου ανέλαβε καθήκοντα, η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας προτείνει τον τερματισμό της «απαγόρευσης» και την αρχή μιας αγοράς κοκαΐνης ρυθμισμένης από το κράτος. Μέσω νόμων και συμμαχιών με άλλες αριστερές κυβερνήσεις της περιοχής, αξιωματούχοι της Κολομβίας ελπίζουν ότι η χώρα τους θα γίνει ένα «εργαστήριο δοκιμής» για την αποποινικοποίηση του ναρκωτικού.

«Είναι καιρός για μια νέα διεθνή σύμβαση που αποδέχεται ότι απέτυχε ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών», δήλωσε ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο, στο πρώτο διάγγελμά του.

Πρώην και νυν Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία. Η κοκαΐνη ευθύνεται για περίπου 25.000 θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ πέρυσι. Από την Κολομβία προέρχεται πάνω από το 90% της ποσότητας του ναρκωτικού που έχει κατασχεθεί στις ΗΠΑ. Και η Μπογκοτά υπήρξε εδώ και δεκαετίες σύμμαχος της Ουάσινγκτον στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

«Οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι υποστηρικτές της αποποινικοποίησης», δήλωσε ο Τζόναθαν Φάινερ, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, που συνάντησε τον Γκουστάβο Πέτρο πριν από την ορκωμοσία του.

«Η Κολομβία είναι μια κυρίαρχη χώρα. Θα πάρει μόνη της τις δικές της αποφάσεις. Αυτή είναι μια σχέση μεγαλύτερη και ευρύτερη από τη συνεργασία μας κατά των ναρκωτικών», συμπλήρωσε.

Αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων, ανάμεσά τους ο επικεφαλής του γραφείου Εθνικής Πολιτικής για τα Ναρκωτικά του Λευκού Οίκου, θα συναντηθούν με στελέχη της κυβέρνησης του Πέτρο αυτή την εβδομάδα.

Το σχέδιο

Ο Φελίπε Τασκόν, σύμβουλος του Πέτρο για το ζήτημα των ναρκωτικών, δήλωσε ότι οι Κολομβιανοί σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τη σπάνια συγκυρία στην οποία είναι αριστερές πολλές κυβερνήσεις της περιοχής- συμπεριλαμβανομένων Κολομβίας, του Περού και της Βολιβία, χωρών παραγωγής κοκαΐνης.

Ο οικονομολόγος είπε ότι θέλει να συναντηθεί με ομολόγους του σε αυτές τις χώρες, για να συζητήσει την αποποινικοποίηση σε περιφερειακό επίπεδο. Ελπίζει ότι ένα ενιαίο μπλοκ μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τις διεθνείς συμβάσεις για τα ναρκωτικά, στα Ηνωμένα Έθνη.

Εντός των συνόρων, η κυβέρνηση του Πέτρο σχεδιάζει να υποστηρίξει νομοθεσία για την αποποινικοποίηση της κοκαΐνης και της μαριχουάνας. Σχεδιάζει να τερματίσει τους εναέριους ψεκασμούς και την εξάλειψη του φυτού κόκα με χειρωνακτικά μέσα, τα οποία πολλοί επικριτές λένε ότι στοχεύουν άδικα σε φτωχούς αγρότες. Ρυθμίζοντας την πώληση της κοκαΐνης, υποστήριξε ο Τασκόν, η κυβέρνηση θα μπορούσε να την αποσπάσει από τις ένοπλες οργανώσεις και τα καρτέλ.

«Οι έμποροι ναρκωτικών γνωρίζουν ότι η επιχείρησή τους εξαρτάται από την απαγόρευση. Εάν τη ρυθμίσεις ως αγορά… τα τεράστια κέρδη εξαφανίζονται και το εμπόριο ναρκωτικών εξαφανίζεται», υποστήριξε ο Τασκόν. Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε, θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις- εναέριες, στη θάλασσα και ποταμούς- έχοντας στο στόχαστρο μεγάλους συνδέσμους του εμπόριου ναρκωτικών. Αλλά οι αρχές θα επικεντρωθούν και στην παροχή εναλλακτικών στους αγρότες που καλλιεργούν κόκα.

«Το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν μιλά για το πρόβλημα των ναρκωτικών. Αναφέρεται στα προβλήματα που δημιουργεί η απαγόρευση των ναρκωτικών», τόνισε.

Ο Τασκόν έχει μιλήσει για αυτά τα σχέδια με τους ομολόγους του στο Περού. Ο Ρικάρντο Σομπερόν, επικεφαλής της Διωξης Ναρκωτικών του Περού δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί εάν η Λίμα θα υποστηρίξει την αποποινικοποίηση, αλλά συμπλήρωσε ότι θα καλωσόριζε μια περιφερειακή συζήτηση για νέες προσεγγίσεις. Ο Πέτρο θα μπορούσε να βρει έναν σύμμαχο στη Βολιβία, όπου πριν από μερικά χρόνια η κυβέρνηση του Έβο Μοράλες άρχισε να επιτρέπει σε αγρότες να καλλιεργούν κόκα, σε περιορισμένες ποσότητες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.