ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Λιθουανία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μεσαιωνικό τάφο με αμύθητο θησαυρό

Η ακτινολογική εξέταση του τάφου της γυναίκας αποκάλυψε εντυπωσιακά κοσμήματα 600 ετών

Λιθουανία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μεσαιωνικό τάφο με αμύθητο θησαυρό

Tο Περιφερειακό Πάρκο Verkių στη Λιθουανία φυλάει ιστορίες από άλλες εποχές. Θησαυροί κρυμμένοι, θαμμένοι για χρόνια, ήρθαν στο φως, έτοιμοι να μοιραστούν τα μυστικά τους.

Αρχαιολόγοι από το Εθνικό Μουσείο της Λιθουανίας διεξήγαγαν ανασκαφές αυτή την άνοιξη στο πάρκο, που βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας Βίλνιους.

Στις 15 Μαΐου, το μουσείο ανακοίνωσε τα εξαιρετικά ευρήματα από την ανασκαφή τους. Ενώ το περιφερειακό πάρκο Verkių είναι γνωστό για το πλούσιο πράσινο, τα δάση και το ιστορικό αρχοντικό του, φιλοξενεί επίσης απομεινάρια ενός μεσαιωνικού παρελθόντος.

Το 2008, οι ανασκαφές στο πάρκο αποκάλυψαν δώδεκα τάφους και διάφορα αντικείμενα από τη μεσαιωνική περίοδο. Ωστόσο, η πλήρης έκταση του μεσαιωνικού νεκροταφείου παρέμενε ένα μυστήριο.

Οι αρχαιολόγοι ήταν αποφασισμένοι να φέρουν στο φως περισσότερα από αυτά τα ιστορικά απομεινάρια και να λύσουν τα εκκρεμή ερωτήματα σχετικά με την περιοχή.

Η επιμονή τους απέδωσε καρπούς. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ανασκαφών, ανακάλυψαν δύο ακόμη ταφές που χρονολογούνται από τον 13ο και 14ο αιώνα. Μεταξύ αυτών, ένας τάφος ξεχώρισε, η τελευταία κατοικία μιας μεσήλικης γυναίκας.

Η ακτινολογική εξέταση του τάφου της γυναίκας αποκάλυψε εντυπωσιακά κοσμήματα 600 ετών που κοσμούσαν τα λείψανά της. Το πιο αξιοσημείωτο εύρημα ήταν ένα στέμμα από τυλιγμένο ορείχαλκο, που ακουμπούσε στο κεφάλι της. Ο λαιμός της ήταν στολισμένος με ένα περιδέραιο που αποτελούνταν από κοχύλια, χάντρες και μεταλλικά αντικείμενα. Τα χέρια της ήταν διακοσμημένα με ένα βραχιόλι και δαχτυλίδια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα αυτά όχι μόνο παρέχουν μια ματιά στην πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της μεσαιωνικής Λιθουανίας, αλλά αναδεικνύουν επίσης τη σημασία του Περιφερειακού Πάρκου Verkių ως τόπου αρχαιολογικής σημασίας. Τα ευρήματα αναμένεται να ρίξουν φως στις ταφικές πρακτικές και στην κοινωνική θέση των ατόμων εκείνης της εποχής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.