ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Λορένα Μπόμπιτ Γκάλο: H ιστορία της γυναίκας που ευνούχισε τον άντρα της μετά από χρόνια βιασμών και κακοποίησης

Η ίδια σήμερα βοηθάει κακοποιημένες γυναίκες σε διάφορα καταφύγια στην Ανατολική Αμερική

Λορένα Μπόμπιτ Γκάλο: H ιστορία της γυναίκας που ευνούχισε τον άντρα της μετά από χρόνια βιασμών και κακοποίησης

Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από την μέρα που η Αμερική έμαθε το όνομα της Λορένα Μπόμπιτ, ο καθένας όμως εστιάζει σε διαφορετικές πλευρές της ιστορίας.

Η γυναίκα που ευνούχισε τον άντρα της δεν αποτελεί σύμβολο για το 2ο φεμινιστικό κύμα την δεκαετία του ‘90, ενώ για τα tabloids παραμένει μια “ψυχρή, ζηλιάρα σκύλα”. Η ίδια σήμερα βοηθάει κακοποιημένες γυναίκες σε διάφορα καταφύγια στην Ανατολική Αμερική.

Η ιστορία της Λορένα ξεκινάει τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Ιουνίου, 1993. Ο σύζυγός της, Τζον Μπόμπιτ έχει μόλις γυρίσει μεθυσμένος, στο σπίτι τους στην Βιρτζίνια, την βιάζει και πέφτει για ύπνο. Προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Ο Τζον σε όλη την διάρκεια του γάμου τους υπήρξε βίαιος και την εξανάγκαζε στα “συζυγικά της καθήκοντα”.

Χρόνια αργότερα η Λορένα εξομολογείται πως εκείνο το ξημέρωμα, κάτι μέσα της έσπασε. Πήγε στην κουζίνα, πήρε ένα μαχαίρι και έκοψε το πέος του άντρα της όσο αυτός κοιμόταν. Μπήκε κατευθείαν στο αυτοκίνητο της, κρατώντας το κομμένο μόριο στο χέρι της και καθώς περνούσε από ένα χωράφι άνοιξε το παράθυρο και το πέταξε. Σε αυτήν την κατάσταση κάλεσε την αστυνομία, λέγοντας τι είχε κάνει.

Κατευθύνθηκε στο στούντιο αισθητικής που δούλευε ως τεχνίτρια νυχιών, χωρίς όμως να έχει μαζί της τα κλειδιά του μαγαζιού, έτσι κοιμήθηκε στο αμάξι της, όπου αργότερα την βρήκε η αστυνομία. Ο Τζον Μπόμπιτ υποβλήθηκε σε χειρουργείο προκειμένου να επανατοποθετηθεί το πέος του, το οποίο κράτησε περίπου 9 ώρες.

Η υπόθεση πήρε αμέσως τεράστιες διαστάσεις. Όλοι ήθελαν να μάθουν τι είχε συμβεί, μόνο η λέξη “ευνουχισμός” στις ειδήσεις σε προκαλούσε να μάθεις περισσότερα. Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες έρχονταν στο φως για το ζευγάρι.

Η Λορένα, με καταγωγή από το Εκουαδόρ, ήρθε πρώτη φορά στην Βιρτζίνια όταν ήταν 14 χρονών και αποφάσισε ότι ήθελε να ζήσει σε αυτό το μέρος. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στην χώρα μόλις έκλεισε τα 18 και έναν χρόνο αργότερα γνώρισε τον Τζον Γουειν Μπόμπιτ σε έναν στρατιωτικό χορό. Φαινομενικά ήταν ένας γοητευτικός πρώην πεζοναύτης, τον ερωτεύτηκε αμέσως.

Ο Τζον ήταν το πρώτο της αγόρι και ήταν κατενθουσιασμένη με το φλερτ και τα ραντεβού τους. Εκείνη ακόμη δεν μιλούσε σωστά την γλώσσα και θυμάται να πηγαίνουν σινεμά και περισσότερο να χορεύουν παρά να μιλάνε. Παντρεύτηκαν 9 μήνες μετά, όταν εκείνη ήταν 19 χρονών και η βίαιη συμπεριφορά ξεκίνησε σχεδόν αμέσως.

Το τρέιλερ της ταινίας «Λορένα»

Στην αρχή την κακοποιούσε λεκτικά, σύντομα όμως ξεκίνησαν οι σωματικές επιθέσεις και οι βιασμοί. Η Λορένα κάλεσε πολλές την αστυνομία και μια φορά ο Τζον συνελήφθη γιατί την είχε χτυπήσει στο πρόσωπο. Αφέθηκε ελεύθερος και συνέχισε το βίαιο μοτίβο του μαζί με εξωσυζυγικές σχέσεις. Η Λορένα θυμάται πως κάθε φορά που ήταν κακοποιητικός της ζητούσε συγγνώμη κλαίγοντας.

Σε μια συνέντευξη της δήλωσε πως ένιωθε ολομόναχη σε αυτό και δεν γνώριζε ότι μπορεί να βγει από μια κατάσταση που είχε φυσικοποιήσει. Μετά από 4 χρόνια γάμου το ζευγάρι αποφάσισε να πάρει διαζύγιο. Πριν βγει η δικαστική απόφαση, η Λορένα ευνούχισε τον άντρα της.

Πάλευα για τη ζωή μου, δεν ήθελα να τον πληγώσω ή κάτι αντίστοιχο. Αναρωτιέμαι ακόμη πως βγήκα ζωντανή” κατέθεσε στην οκταήμερη δίκη τον Ιανουάριο του 1994. Μάρτυρες και γείτονες καταθέτουν πως η Λορένα συχνά εμφανιζόταν με σημάδια και πληγές, ενώ η αστυνομική έρευνα βρήκε στο συρτάρι της ένα φυλλάδιο με οδηγίες για θύματα βιασμού.

Οι αντιδράσεις του κόσμου κάθε άλλο παρά υποστηρικτικές δεν ήταν, όλοι εστίαζαν στην αστεία εκδοχή του “εγκλήματος”. Καθημερινά έξω από το δικαστήριο μοίραζαν αναψυκτικά “Slice” και λουκάνικα! Αποκορύφωμα της δίκης ήταν η δήλωση του Τζόν Μπόμπιτ πως ποτέ δεν βίασε ή κακοποίησε την σύζυγο του.

Το δικαστήριο της αναγνώρισε το ελαφρυντικό της «προσωρινής παραφροσύνης, που την οδήγησε στο να χάσει τον έλεγχο και να ακρωτηριάσει τον σύζυγο της και έτσι δεν εξέτισε την 20ετή ποινή της.

Διατάχθηκε μόνο ψυχιατρική παρακολούθηση 45 ημέρων. Στην αθώωση της συνέβαλαν οι μαρτυρίες της για την αναγκαστική άμβλωση στην οποία την υπέβαλε ο Τζόν αλλά και το γεγονός ότι έκλεβε τον μισθό της, που έβγαζε κάνοντας δύο δουλειές.

Παρ’ όλο που το δικαστήριο αναγνώρισε την βίαιη συμπεριφορά του Τζον, το τσίρκο των μίντια συνεχίστηκε, ενώ δημοφιλείς εκπομπές γελοιοποιούσαν συνεχώς την κατάσταση. Ο Τζον Μπόμπιτ μετά την δίκη δούλεψε για κάποια χρόνια ως πορνοστάρ, ενώ συνελήφθη άλλες πέντε φορές για κακοποιητική συμπεριφορά και ενδοοικογενειακή βία.

Δεν παραδέχτηκε ποτέ τι έκανε, περήφανα όμως δήλωνε σε φίλους του πως βίαζε γυναίκες. Ο βιασμός εντός γάμου στην Αμερική είχε αναγνωριστεί ως έγκλημα το 1989 και ήταν πολύ δύσκολο να αποδειχτεί, έτσι ο Τζον Μπόμπιτ δεν αντιμετώπισε ποτέ επίσημα τον νόμο.

Η Λορένα απομακρύνθηκε ένα διάστημα από τα φώτα της δημοσιότητας, δεν άλλαξε όμως ποτέ πόλη. Δήλωνε πως όπου και αν πήγαινε θα την αναγνώριζαν. Γράφτηκε στο κοινοτικό κολλέγιο όπου και γνώρισε τον τωρινό της σύντροφο με τον οποίο έχουν μια κόρη. Πλέον εμφανίζεται σε πολλά talk show, μιλώντας για την ιστορία της αλλά και πως μέσα από τα “κακά αστεία” συμφιλιώθηκε με αυτή.

Μετά από χρόνια ψυχοθεραπείας, η Λορένα πλέον θεωρεί ευλογία το γεγονός ότι επικοινωνεί την ιστορία της, καθώς όπως δήλωσε θα είναι χαρούμενη αν βοηθήσει έστω και ένα άτομο να ξεφύγει από ένα περιβάλλον ενδοοικογενειακής βίας.

Η ιστορία της είναι χιλιοειπωμένη, όμως ποτέ από την οπτική γωνία που πρέπει. Όσα πέρασε η Λορένα εξαιτίας του συζύγου της, ήταν μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσει ο διάλογος για την ενδοοικογενειακή βία στην Αμερική του 90.

Μόνο το 1993, καταγράφηκαν 2.160 δολοφονημένες γυναίκες από τους συντρόφους τους, σύμφωνα με τον Τζειμς Άλαν Φοξ, καθηγητή Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Northeastern. Αντίθετα, οι περισσότεροι θυμούνται τον Τζον ως το θύμα που ακρωτηριάστηκε από την σύζυγο του.

Όλα αυτά τα χρόνια η Λορένα κατάφερε να διώξει από πάνω της τις ταμπέλες “θύμα” και “θύτης” και προσπαθεί να σταθεί δίπλα σε όσες την έχουν ανάγκη. Πολλοί αναρωτιούνται αν η Λορένα έχει μετανιώσει. Η ίδια απαντάει “Μετανιώνεις μια λάθος επιλογή, αν π.χ. αγοράσεις αυτοκίνητο σε λάθος χρώμα. Δεν είχα συνείδηση των πράξεων μου, οπότε αλήθεια δεν μπορώ να απαντήσω”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.