ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μια φωτογραφία από τις καταστροφικές φωτιές της Εύβοιας επιλέγει ο Guardian στο άλμπουμ για τα 50 χρόνια της Ευρώπης

Δείτε το αφιέρωμα του Guardian

Μια φωτογραφία από τις καταστροφικές φωτιές της Εύβοιας επιλέγει ο Guardian στο άλμπουμ για τα 50 χρόνια της Ευρώπης

Το πρωτοσέλιδο του Guardian φιλοξένησε σήμερα (27/9) ένα εντυπωσιακό φωτογραφικό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια της Ευρώπης.

Ο ανταποκριτής του Guardian για την Ευρώπη, Jon Henley και ο συντάκτης φωτογραφιών, Guy Lane στοχάζονται τα σημαντικά γεγονότα του τελευταίου μισού αιώνα της Ευρώπης μέσα από 24 φωτογραφίες.

Μία από αυτές προέρχεται από την Ελλάδα και τις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας τον Αύγουστο του 2021 τοποθετώντας τη μάλιστα σε περίοπτη θέση.

«Πριν από πενήντα χρόνια, η Ευρώπη χωρίστηκε σε δύο εχθρικά μπλοκ, εγκλωβισμένα σε έναν ψυχρό πόλεμο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Στο νότο, εκατομμύρια πολίτες εξακολουθούσαν να ζουν υπό δικτατορίες. Η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν μόλις ενταχθεί σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση – ανεβάζοντας τα μέλη της σε εννέα.

Στις πέντε δεκαετίες από τότε, τα αυταρχικά καθεστώτα έπεσαν και οι δημοκρατίες αναγεννήθηκαν. Τα τείχη κατέρρευσαν, οι ομοσπονδίες διαλύθηκαν και ακολούθησαν αιματηροί πόλεμοι. Υπήρξαν πολλές κρίσεις: πολιτικές, οικονομικές, ανθρώπινες.

Η Ευρώπη έχει βιώσει τρομοκρατικές θηριωδίες, ειρηνικές –και λιγότερο ειρηνικές– επαναστάσεις, φυσικές καταστροφές, πανδημία. Η ΕΕ αυξήθηκε σε 28 μέλη και στη συνέχεια έχασε ένα από αυτά. Πρωτοφανής αριθμός ανθρώπων έχουν διακινδυνεύσει τη ζωή τους για να το φτάσουν.

Μια πλήρης ιστορία της Ευρώπης αυτά τα χρόνια θα μπορούσε να γεμίσει πολλά βιβλία – ένα έργο, ίσως, για άλλη μια μέρα. Προς το παρόν, ο συντάκτης εικόνων του Guardian, Guy Lane, έχει επιλέξει εικόνες που καλύπτουν τον τελευταίο μισό αιώνα που, μαζί, δίνουν τουλάχιστον μια εντύπωση αυτής της συνεχώς μεταβαλλόμενης ηπείρου», γράφει μεταξύ άλλων ο Guardian στον πρόλογο του αφιερώματος.

Οι φωτογραφίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την άνοδο της Μέρκελ στην εξουσία, τις μεταναστευτικές ροές, εικόνες από το Grexit και την πανδημία. Τις διαδηλώσεις των Ουκρανών το 2013, την μεγάλη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων και φυσικά φωτογραφία από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δείτε ΕΔΩ όλο το αφιέρωμα του Guardian

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.