Μισισιπή: Έκλεισε η μοναδική κλινική αμβλώσεων

Στην πολιτεία που βρέθηκε στο επίκεντρο της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Μισισιπή: Έκλεισε η μοναδική κλινική αμβλώσεων

Η Jackson Women’s Health Organization, γνωστή ως Pink House λόγω των πολύχρωμων τοίχων του κτιρίου, πραγματοποίησε τις τελευταίες αμβλώσεις πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος που απαγορεύει τον τερματισμό της εγκυμοσύνης στη συντηρητική, φτωχή πολιτεία του αμερικανικού νότου.

«Είναι μια δύσκολη μέρα για όλους εμάς- τον τελευταίο πάροχο αμβλώσεων στο Μισισιπή», ανάρτησε στο Twitter το Pink House Fund, το οποίο συγκέντρωσε δωρεές για να διατηρήσει τη λειτουργία του ιδρύματος.

«Είναι η τελευταία μέρα που παλεύουμε ενάντια σε όλες τις συνθήκες – να είμαστε εκεί όταν κανένας άλλος πάροχος δεν ήταν ή δεν μπορούσε. Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που έχουμε κάνει εδώ ».

Το Jackson Women’s Health κέρδισε διεθνή φήμη για την ενεργοποίηση νομικής διαδικασίας κατά των αμβλώσεων.

Ο Ρεπουμπλικάνος γενικός εισαγγελέας του Μισισιπή προέτρεψε τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου να χρησιμοποιήσουν παλιότερη δικαστική απόφαση για να ανατρέψουν την Roe v. Wade και να δώσουν στις πολιτείες περισσότερες εξουσίες στην απαγόρευση των αμβλώσεις.

Τελικά το Ανώτατο Δικαστηρίο στις 24 Ιουνίου ανέτρεψε την απόφαση του 1973 που είχε κατοχυρώσει το ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση και δίνει πλέον σε κάθε πολιτεία την ελευθερία να απαγορεύσει ή να διατηρήσει τη νομιμότητα των αμβλώσεων εντός των συνόρων της.

Δεκατρείς πολιτείες, προβλέποντας την νομική αναταραχή μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ψήφισαν νόμους ενεργοποίησης που είχαν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ αμέσως μετά την ανατροπή του Roe v Wade.

Ο νόμος του Μισισιπή, που ψηφίστηκε το 2007, επιφέρει ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών για παραβάσεις του νόμου και προβλέπει εξαιρέσεις μόνο σε περιπτώσεις κινδύνου για τη ζωή της μητέρας. Όχι όμως για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Pink House είχε ζητήσει από τα τοπικά δικαστήρια να μπλοκάρουν τον νόμο, αλλά αρνήθηκαν, αφήνοντας την κλινική χωρίς άλλη επιλογή από το να κλείσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.