ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

New York Times: Ο Μητσοτάκης διαπραγματεύεται 20ετή δανεισμό των Γλυπτών

Το Βρετανικό Μουσείο θέλει μια διαφορετική συμφωνία, σύμφωνα με το άτομο που είναι γνώστης της θέσης του

New York Times: Ο Μητσοτάκης διαπραγματεύεται 20ετή δανεισμό των Γλυπτών

Στις συνομιλίες Ελλάδας – Βρετανίας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρονται σε εκτενές ρεπορτάζ οι New York Times.

«Σε απομονωμένα πολυτελή ξενοδοχεία και στο αρχοντικό του Έλληνα πρέσβη, τα δύο μέρη προσπάθησαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον των μαρμάρων, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση των διαπραγματεύσεων», όπως σημειώνεται.

«Σε αρκετές από αυτές τις συναντήσεις, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην ελληνική κυβέρνηση, ενήργησε ως εκπρόσωπος του Μητσοτάκη», όπως αναφέρεται.

Το δημοσίευμα, επισημαίνει ότι παρά παλαιότερες πληροφορίες ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά, επισημαίνει ότι αυτό δεν ισχύει σύμφωνα με τις πηγές του, που έχουν μιλήσει με το καθεστώς της ανωνυμίας.

Ωστόσο, αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει όλη τη ζωφόρο του Παρθενώνα, για να επανενωθούν με τα σπαράγματά της που βρίσκονται στην Αθήνα για 20 χρόνια. Και σύμφωνα με την πηγή, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήλπιζε πως, όταν περνούσαν τα 20 χρόνια, η συμφωνία θα παρατεινόταν επ’ αόριστον.

Σε αντάλλαγμα για τη ζωφόρο, τα ελληνικά μουσεία θα προμήθευαν στο Βρετανικό Μουσείο μια εκ περιτροπής συλλογή ανεκτίμητων αντικειμένων, μερικά από τα οποία δεν είχαν φύγει ποτέ από την Ελλάδα.

Το Βρετανικό Μουσείο θέλει μια διαφορετική συμφωνία, σύμφωνα με το άτομο που είναι γνώστης της θέσης του. Μέχρι στιγμής, ο Όσμπορν έχει προτείνει την επιστροφή ενός μικρότερου τμήματος της ζωφόρου, καθώς και γλυπτών θεών και κενταύρων, ως βραχυπρόθεσμο δάνειο, αναφέρει πηγή των ΝΥΤ.

Το μουσείο θα μπορούσε να προσφέρει έως και το ένα τρίτο των αντικειμένων του Παρθενώνα στη συλλογή του, πρόσθεσε.

Μόλις η Ελλάδα επιστρέψει αυτά τα αντικείμενα στο Λονδίνο, περισσότερα θα σταλούν στην Αθήνα για να τα αντικαταστήσουν, είπε η ίδια πηγή. Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των αντικειμένων που αποστέλλονται στην Ελλάδα θα αυξηθεί, για να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε.

Η άποψη του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερα, ακόμη και αν το ήθελε, σημειώσει άτομο με γνώση της θέσης του Μουσείου.

Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, το μουσείο δεν μπορεί να αφαιρέσει αντικείμενα από τη συλλογή του εκτός εάν είναι «ακατάλληλα να διατηρηθούν», αν και είναι ελεύθερο να δανείζει αντικείμενα σε άλλα ιδρύματα.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει βαθύνει τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ενέργειες των παλαιών αυτοκρατοριών έχουν τεθεί υπό νέο έλεγχο και οι μάχες αποκατάστασης έχουν έρθει να αμφισβητήσουν τα θεμέλια των δυτικών μουσείων.

Η πίεση για την επιστροφή των μαρμάρων έχει αυξηθεί καθώς τα μουσεία έδωσαν πίσω αντικείμενα υψηλού προφίλ, όπως αυτά του Μπενίν , ιταλικές αρχαιότητες και άλλα θραύσματα από τον Παρθενώνα που παραδόθηκαν μόλις τον περασμένο μήνα από το Βατικανό.

Τώρα υπάρχουν ελπιδοφόρες ενδείξεις για μια λύση μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελλάδας. Αξιωματούχοι και των δύο πλευρών έχουν αναγνωρίσει ότι έχουν πραγματοποιηθεί μυστικές συνομιλίες.

Ωστόσο, παρόλο που αυτές οι αποκαλύψεις έχουν τροφοδοτήσει την αισιοδοξία ότι σύντομα θα σημειωθεί πραγματική πρόοδος, και οι δύο πλευρές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν είναι ακόμη επικείμενη μια συμφωνία.

Πράγματι, παραμένουν πολύ μακριά σε ορισμένα βασικά ερωτήματα, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται στο Λονδίνο από τον Νοέμβριο του 2021, μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

Στην απομόνωση πολυτελών ξενοδοχείων και στο αρχοντικό του Έλληνα πρέσβη, τα μέρη προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον των μαρμάρων, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση των διαπραγματεύσεων για τις εμπιστευτικές συνομιλίες.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είχε γνώση της ελληνικής θέσης. ο άλλος ήξερε του Βρετανικού Μουσείου.

Σε αρκετές από αυτές τις συναντήσεις, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός άνευ χαρτοφυλάκιο στην ελληνική κυβέρνηση, ενήργησε ως εκπρόσωπος του Μητσοτάκη, σύμφωνα με τους δύο ανθρώπους.

Το πόσο καλά πήγαν οι διαπραγματεύσεις ήταν θέμα πολλών εικασιών. Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τα μέρη «κλείνουν» σε μια συμφωνία. Σύμφωνα με την πρόταση που συζητήθηκε, όπως ανέφερε το Bloomberg, ορισμένα από τα γλυπτά θα επέστρεφαν στην Αθήνα προσωρινά, με αντάλλαγμα άλλους αρχαίους θησαυρούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, μια συμφωνία παραμένει πολύ πιο μακριά από ό,τι υποδηλώνουν αυτές οι αναφορές, σύμφωνα με τα δύο άτομα με γνώση των διαπραγματεύσεων που μίλησαν στους New York Times. Και, μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές μίλησαν δημόσια βάζοντας «φρένο» στις προσδοκίες για οποιαδήποτε συμφωνία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.