Αχ, βρε Κίμπερλι, τη ζωή σου να΄χα! Λούσα, βόλτες, μπουζούκια και μερικά εκατομμύρια ιθαγενείς στα πόδια σου...

Νευρικότητα στην ΕΕ από την προεδρία Ν.Τραμπ: «Έχει ήδη έτοιμα 100 διατάγματα»

Επτά αλλαγές που θα επηρεάσουν την οικονομία σε παγκόσμια κλίμακα

Νευρικότητα στην ΕΕ από την προεδρία Ν.Τραμπ: «Έχει ήδη έτοιμα 100 διατάγματα»

«Ο αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη προετοιμάσει 100 διατάγματα που θα επηρεάσουν επτά βασικούς τομείς:  δασμούς στα εισαγόμενα στην Αμερική προϊόντα, τον πληθωρισμό, το  δολάριο, την ενέργεια, τα κρυπτονομίσματα, τις διμερείς σχέσεις και φυσικά την γεωπολιτική κατάσταση και την εξέλιξη των πολέμων στην ευρύτερη γειτονιά της Ευρώπης», σημειώνουν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες και προσθέτουν: «Και οι επτά αυτές αλλαγές θα επηρεάσουν την οικονομία σε παγκόσμια κλίμακα, με σαφείς επιπτώσεις και στην Ευρώπη».

«Όλοι περιμένουν ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανακοινώσει αμέσως υψηλότερους δασμούς, αναγκάζοντας έτσι τους Ευρωπαίους να αντιδράσουν. Όμως η Κομισιόν, τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκονται στο σκοτάδι για το τι ακριβώς θα ανακοινώσει ο Τραμπ», προσθέτουν ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Είναι αλήθεια ότι ο κύριος στόχος του Τραμπ είναι η Κίνα, στην οποία σκοπεύει να επιβάλει δασμούς έως και 60% σε αυτούς που είχε ήδη εφαρμόσει στην προηγούμενη θητεία του και που διατήρησε ο Τζο Μπάιντεν.

Επιπλέον, ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιβάλει δασμούς 25% στο Μεξικό και τον Καναδά, δύο χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Εμπορικός πόλεμος

Η σημαντικότερη, λοιπόν, από τις επερχόμενες αλλαγές συνδέεται με τις απειλές για εμπορικό πόλεμο. Για την ευρωζώνη, η Goldman Sachs, σε πρόσφατη μελέτη της, με τίτλο «Eurozone Outlook for 2025: Under Pressure», εκτιμά πώς η αύξηση των δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ, θα μείωνε κατά 1% το ΑΕΠ  της, το 2025. Λαμβάνοντας υπόψη την αναιμική ανάπτυξη που κατέγραψε η ΕΕ το 2024, γύρω στο 0,8% και τις μη κολακευτικές προβλέψεις για το 2025, μια όξυνση του εμπορικού πολέμου μπορεί και να βύθιζε την ευρωζώνη στην ύφεση.

Ο Τραμπ έχει μιλήσει για δασμούς 10-20% σε εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα, προκειμένου να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη ,που φτάνει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν και οι διεθνείς οργανισμοί αναμένουν ότι η οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου θα επεκταθεί εφέτος μεταξύ 0,8% και 1%, η επενδυτική τράπεζα προειδοποιεί ότι υπάρχει «30% πιθανότητα  σημαντικής ύφεσης», εφέτος.

«Οι δασμοί που σχεδιάζει να επιβάλει ο νέος πρόεδρος πιθανότατα θα επηρεάσουν σημαντικά την ανάπτυξη και μεγάλο μέρος αυτής της οπισθοδρόμησης θα οφείλεται στη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην εμπορική πολιτική», λέει στην έκθεσή του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman, Σβεν Τζάρι.

Οι ειδικοί της Goldman Sachs διαβεβαιώνουν στην έκθεσή τους ότι, εάν συμβεί αυτό το σενάριο, η Γερμανία θα είναι η πιο εκτεθειμένη, με αντίκτυπο στο ΑΕΠ της πάνω από μία μονάδα. Θα ακολουθούσε η Γαλλία, με μείωση της ανάπτυξης κατά 0,73%.

Χάθηκε η ψηφιακή επανάσταση

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την ψηφιακή επανάσταση της δεκαετίας του 1990 που ωθήθηκε από το Διαδίκτυο και τα συνακόλουθα κέρδη παραγωγικότητας που απολάμβαναν άλλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ των 50 κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας στον κόσμο, μόνο 4 είναι ευρωπαϊκές.

Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από τον δημογραφικό χειμώνα, επειδή η Ένωση, για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της, εισέρχεται σε μια φάση στην οποία η οικονομική ανάπτυξη δεν θα υποστηριχθεί από την αύξηση του πληθυσμού: στην πραγματικότητα αναμένεται ότι έως το 2040 το εργατικό δυναμικό στην ΕΕ  θα μειώνεται σχεδόν κατά  δύο εκατομμύρια ανθρώπους, ετησίως.

Η ανάλυση λέει ότι τα θεμέλια στα οποία έχουμε χτίσει το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό μας μοντέλο στην Ευρώπη, παραπαίουν. Και δεν φταίει ο Τραμπ γι’ αυτό.

Για να αντιστρέψει την τάση, ο Μάριο Ντράγκι στην περίφημη έκθεσή του βλέπει μόνο έναν δρόμο: να βασίζεται η ΕΕ περισσότερο στην παραγωγικότητα για να στηρίξει την ανάπτυξη. Όσον αφορά τις επενδύσεις, αυτό σημαίνει  αύξηση στο 5% του ΑΕΠ. Αυτά τα τελευταία στοιχεία είναι αρκετά για να διευκρινιστεί γιατί, κατά τη γνώμη του Ντράγκι, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υπαρξιακή πρόκληση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.