ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν ψηφοφορία «εντός ημερών» για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα

Διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι η Ρωσία και η Κίνα ενδέχεται να ασκήσουν βέτο

ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν ψηφοφορία «εντός ημερών» για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα

Οι ΗΠΑ θα καλέσουν να οργανωθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να σκληρύνουν οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, δήλωσε χθες Τετάρτη ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, μετά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από την Πιονγκγιάνγκ.

Ο αξιωματούχος, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε πως αναμένει η ψηφοφορία να διεξαχθεί «εντός των προσεχών ημερών» επί σχεδίου απόφασης που θα περιορίζει ιδίως τις εισαγωγές πετρελαίου στην απομονωμένη χώρα. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι η Ρωσία και η Κίνα ενδέχεται να ασκήσουν βέτο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2017 –ομόφωνη– προέβλεπε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας σε περίπτωση εκτόξευσης ICBM.

«Ήταν μια από τις διατάξεις εκείνης της απόφασης. Αυτό ακριβώς συνέβη και γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι πλέον καιρός να αναληφθεί δράση», εξήγησε.

Οι ΗΠΑ ασκούν την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάιο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει το πιθανό βέτο της Μόσχας και της Ρωσίας, ωστόσο τόνισε πως «πιστεύουμε πως η απόφαση αυτή θα υποστηριχθεί σθεναρά», καθώς «πρόκειται ένα ζήτημα με μεγάλη σημασία για εμάς, προφανώς, και για τους συμμάχους μας, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα».

Σχέδιο απόφασης προτείνει μείωση από τα τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σήμερα στα τρία εκατ. την ποσότητα που μπορεί να εισάγει η Βόρεια Κορέα σε ετήσια βάση για πολιτικές χρήσεις.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη μείωση των εισαγωγών διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων από τα 500.000 στα 375.000 βαρέλια.

Ακόμη, εισηγείται την επιβολή κυρώσεων στις βορειοκορεατικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων εξαγωγών ρολογιών και ορυκτών καυσίμων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε χθες Τετάρτη μέσα σε μια ώρα τρεις πυραύλους, ανάμεσά τους πιθανόν τον μεγαλύτερο ICBM που έχει αναπτύξει, τον Hwasong-17, ώρες αφού ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Ασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που είχε σκοπό ιδίως να διατρανώσει την αμερικανική υποστήριξη στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία για την αντιμετώπιση της απειλής που εγείρουν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.