Δυσαρέσκεια για την καθυστερημένη ανταπόκριση του Βερολίνου

Ο δήμαρχος Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ζήτησε περισσότερη υποστήριξη από Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να αποκρούσει την επέμβαση της Ρωσίας.

Η δήλωση του Κλίτσκο έγινε εν όψει της πιθανής επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στην Ουκρανία.

Κατά πληροφορίες, οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα μεταβούν στην ουκρανική πρωτεύουσα εντός του μήνα.

«Χρειαζόμαστε ισχυρή υποστήριξη, κυρώσεις (στη Ρωσία) και όπλα από τους τρεις ηγέτες των σημαντικότερων χωρών (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Κλίτσκο στη γερμανική εφημερίδα Bild, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης να της σταλούν περισσότερα πυρομαχικά και προηγμένα όπλα.

Ουκρανία: Δυσαρέσκεια για την καθυστερημένη ανταπόκριση του Βερολίνου

Το Κίεβο διαμαρτύρεται πως το Βερολίνο αργεί να ανταποκριθεί στα αιτήματά του να του προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη.

Ο κ. Κλίτσκο είπε πως ο ουκρανικός στρατός τον ενημέρωσε πως το υλικό που είχε υποσχεθεί η Γερμανία έχει αρχίσει να φθάνει, αλλά οι ποσότητες δεν είναι αυτές που αναμένονταν. «Αυτό σημαίνει πως θα χάσουμε μέρος της επικράτειάς μας, θα χάσουμε ζωές», τόνισε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η επίσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στην Ουκρανία θα κάνει την κατάσταση πιο καθαρή σε αυτούς, πρόσθεσε. «Νομίζω πως μπορείς να κατανοήσεις την κατάσταση καλύτερα αν δεις πόλεις όπως η Μπούκα με τα δικά σου μάτια», υποστήριξε, αναφερόμενος στο προάστιο του Κιέβου όπου οι ουκρανικές αρχές κατήγγειλαν ωμότητες από τον ρωσικό στρατό, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

«Όταν οι τρεις αρχηγοί δουν την κατάσταση με τα δικά τους μάτια και μιλήσουν με τον κόσμο, θα καταλάβουν (…) πόσο σημαντικό είναι να μας υποστηρίξουν. Με τα πάντα — με όπλα, με χρήματα, με ανθρωπιστική βοήθεια».

Αν και οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, ο δήμαρχος του Κιέβου είπε πως η πόλη του δεν είναι ασφαλής. «Το Κίεβο ήταν στόχος και παραμένει στόχος» της Ρωσίας, επέμεινε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ. Κλίτσκο είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει σκοπό να ανακτήσει όλα τα εδάφη που ανήκαν άλλοτε στη Ρωσία. «Δεν θα σταματήσει στο Κίεβο, ούτε στα σύνορα της Πολωνίας. Θα φθάσει ως εκεί που θα του επιτρέψουμε», δήλωσε. «Ο πόλεμος θα φθάσει στην πόρτα της Γερμανίας», πρόσθεσε ο δήμαρχος.