ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτό το 9,9% του Βελόπουλου ΄διαβάζεται και ανάποδα: 6,6%. Και αν...

Παγκόσμιος πληθυσμός: Αυτή τη μέρα μέσα στον Νοέμβριο θα ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια

Η αύξηση του πληθυσμού μεγεθύνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Παγκόσμιος πληθυσμός: Αυτή τη μέρα μέσα στον Νοέμβριο θα ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια

Τους 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους θα φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στις 15 Νοεμβρίου 2022, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φθάσει τα 8 δισεκατομμύρια άτομα, ένα ορόσημο για την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Αυτή η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη, οφείλεται στη σταδιακή αύξηση της διάρκειας ζωής του ανθρώπου, λόγω της βελτίωσης της δημόσιας υγείας, της διατροφής, της προσωπικής υγιεινής και της ιατρικής. Είναι επίσης αποτέλεσμα των υψηλών και επίμονων επιπέδων γονιμότητας σε ορισμένες χώρες.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια σε 15 χρόνια

Ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός χρειάστηκε 12 χρόνια για να αυξηθεί από τα 7 στα 8 δισεκατομμύρια, θα χρειαστούν περίπου 15 χρόνια -μέχρι το 2037- για να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια, ένδειξη ότι ο συνολικός ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού επιβραδύνεται.

Οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα γονιμότητας τείνουν να είναι εκείνες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Συνεπώς, η παγκόσμια πληθυσμιακή αύξηση έχει με την πάροδο του χρόνου συγκεντρωθεί όλο και περισσότερο στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική.

Σε αυτές τις χώρες, η συνεχιζόμενη ταχεία αύξηση του πληθυσμού μπορεί να ανατρέψει την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, οι οποίοι παραμένουν ο καλύτερος δρόμος του κόσμου προς ένα ευτυχισμένο και υγιές μέλλον.

Η αύξηση του πληθυσμού μεγεθύνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Παρόλο που η αύξηση του πληθυσμού μεγεθύνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της οικονομικής ανάπτυξης, η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι η κύρια κινητήρια δύναμη των μη βιώσιμων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης.

Οι χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση υλικών πόρων και τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τείνουν να είναι εκείνες στις οποίες το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι υψηλότερο και όχι εκείνες στις οποίες ο πληθυσμός αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, με παράλληλη επίτευξη των ΣΒΑ, εξαρτάται σε κρίσιμο βαθμό από τον περιορισμό των μη βιώσιμων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης. Ωστόσο, η βραδύτερη αύξηση του πληθυσμού για πολλές δεκαετίες θα μπορούσε να συμβάλει στον μετριασμό της περαιτέρω συσσώρευσης περιβαλλοντικών ζημιών κατά το δεύτερο μισό του τρέχοντος αιώνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.