ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πανικός σε ισραηλινό μουσείο: Αμερικανός τουρίστας κατέστρεψε αρχαία αγάλματα επειδή τα θεωρούσε «βλάσφημα»

Το μουσείο χαρακτήρισε «σοβαρή» και «ανησυχητική» την επίθεση

Πανικός σε ισραηλινό μουσείο: Αμερικανός τουρίστας κατέστρεψε αρχαία αγάλματα επειδή τα θεωρούσε «βλάσφημα»

Δημοσίευμα της Daily Mail αποκάλυψε ότι ένας Αμερικανός τουρίστας συνελήφθη στην Ιερουσαλήμ καθώς βανδάλισε αρχαία ρωμαϊκά αγάλματα που ο ίδιος θεωρούσε ότι ήταν «βλάσφημα» και παραβίαζαν την Τορά, δηλαδή τον εβραϊκό ιερό νόμο που παρέδωσε ο Μωυσής στους Ισραηλίτες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα, με ανακοίνωση του Μουσείου του Ισραήλ, ο 40χρονος συνελήφθη χθες (5/10) αφού κατέστρεψε δύο από τα αρχαία εκθέματα της συλλογής του. Πιο συγκεκριμένα επρόκειτο για δύο αρχαία ρωμαϊκά αγάλματα που χρονολογούνται στον 2ο αιώνα μ.Χ., τα οποία έχουν πλέον μεταφερθεί στο εργαστήριο συντήρησης του μουσείου προκειμένου να αποκασταθούν από ειδικούς.

«Το ένα άγαλμα είναι μια μαρμάρινη απεικόνιση της θεάς Αθηνάς που βρέθηκε σε ανασκαφές στην πόλη Μπέιτ Σεάν (ιστορικά γνωστή ως Σκυθόπολη) τη δεκαετία του ’60. Το δεύτερο άγαλμα απεικονίζει έναν γρύπα, μυθολογικό πλάσμα που συμβόλιζε τη θεϊκή υπόσταση την περίοδο του ρωμαϊκού παγανισμού. Αυτό το άγαλμα είχε ανακαλυφθεί στη Νεγκέβ» δήλωσε ο Eli Escusido, επικεφαλής της ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων.

Φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τοπικές Αρχές δείχνουν τα κατεστραμμένα αγάλματα πεσμένα στο έδαφος.

Σύμφωνα με τους Times του Ισραήλ, μια φωτογραφία που δημοσίευσε το Μουσείο δείχνει το ραβδί που φέρεται να κρατούσε ο ύποπτος μέσα στο κτίριο, και το οποίο πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε κατά τον βανδαλισμό.

Η αστυνομία ανέκρινε τον συλληφθέντα, και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κίνητρό του για την καταστροφή των αρχαιοτήτων ήταν η πεποίθησή του ότι είναι βλάσφημα και παραβιάζουν την Τορά.

«Πρόκειται για μια σοκαριστική περίπτωση καταστροφής πολιτισμικής κληρονομιάς. Μας ανησυχούν ιδιαίτερα αυτού του είδους οι ενέργειες από θρησκευτικούς εξτρεμιστές» δήλωσε σχετικά με το περιστατικό ο επικεφαλής της ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ανακοίνωσή του, το μουσείο χαρακτήρισε «σοβαρή» και «ανησυχητική» την επίθεση, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί το πρόγραμμα ούτε και το ωράριο λειτουργίας του, αφού πρόκειται για μεμονωμένο και ασυνήθιστο περιστατικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.