Politico: Επικαλείται νέα πολιτική από την ΕΕ για γρηγορότερη πρόσβαση σε φθηνότερα φάρμακα ώστε να ανοίξει η αγορά

Πρόκειται για ένα νέο προσχέδιο

Politico: Επικαλείται νέα πολιτική από την ΕΕ για γρηγορότερη πρόσβαση σε φθηνότερα φάρμακα ώστε να ανοίξει η αγορά

Πριν από λίγες ημέρες, δημοσίευμα Το Politico σημειώνει σε νέο όμως ρεπορτάζ του, επικαλούμενο ένα προσχέδιο, ότι η Ένωση σχεδιάζει να αναδιαμορφώσει τους νόμους ώστε να ανοίξει η αγορά, ως προς την έλλειψη των φαρμάκων.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο αναθεώρησης της νομοθεσίας για τα φαρμακευτικά προϊόντα της ΕΕ, η Κομισιόν προτίθεται να ακυρώσει τα προνόμια που απολαμβάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως ώστε τα γενόσημα φάρμακα να εισέλθουν νωρίτερα στην αγορά και μειώνοντας, παράλληλα, τις τιμές για τους καταναλωτές.

Πιο αναλυτικά, η Κομισιόν προτείνει τη μείωση του χρόνου που έχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για να πουλήσουν τα φάρμακά τους χωρίς ανταγωνισμό. Αυτήν τη στιγμή, οι εταιρείες που αναπτύσσουν φάρμακα με δικαίωμα ευρεσιτεχνίας έχουν στη διάθεσή τους 10 χρόνια για να πουλήσουν ένα νέο φάρμακο.

Η ΕΕ θέλει να μειώσει την περίοδο αυτή κατά δύο χρόνια κάτι που σημαίνει ότι φθηνότερα φάρμακα θα μπορούσαν να εισέλθουν στην αγορά νωρίτερα.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόσθετο κώλυμα. Οι εταιρείες που διαθέτουν τα φάρμακά τους σε όλες τις αγορές της ΕΕ παίρνουν πίσω μέρος από αυτόν τον χρόνο.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ΕΕ θέλει επίσης να εξομαλύνει τις ανισότητες που μαστίζουν το μπλοκ.

Σημειώνεται ότι αυτήν τη στιγμή, οι ασθενείς στη Γερμανία λαμβάνουν νέα φάρμακα δύο χρόνια νωρίτερα, κατά μέσο όρο, από τους ασθενείς στην Πολωνία ή τη Ρουμανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ομάδες καταναλωτών και οργανώσεις χαιρέτησαν τις νέες κινήσεις της Ένωσης. Η Ανσέλ λα Σάντος Γκουιντάνο, υπεύθυνη για την πολιτική υγείας στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC), δήλωσε ότι η πρόταση είναι θετική και ότι θα επιτρέψει στους ασθενείς ταχύτερη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.