ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Politico: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής Μεταφορών της Κομισιόν μετά την αποκάλυψη για τις δωρεάν πτήσεις στο Κατάρ

Ο Henrik Hololei τελεί υπό έρευνα σχετικά με τη φερόμενη αποδοχή του για δωρεάν εισιτήρια

Politico: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής Μεταφορών της Κομισιόν μετά την αποκάλυψη για τις δωρεάν πτήσεις στο Κατάρ

Παραιτείται από τη θέση του ο επικεφαλής Μεταφορών της Κομισιόν, μετά την αποκάλυψη του Politico για τις δωρεάν πτήσεις στο Κατάρ.

Ο Henrik Hololei τελεί υπό έρευνα σχετικά με τη φερόμενη αποδοχή του για δωρεάν εισιτήρια την περίοδο που η ομάδα του διαπραγματευόταν συμφωνία για «ανοικτούς ουρανούς» της ΕΕ με την Ντόχα, γράφει το διεθνές μέσο.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποχωρεί από τον ρόλο του ως υπεύθυνος για την πολιτική μεταφορών, μετά τις κατηγορίες ότι έλαβε ειδικό καθεστώς δωρεάν πτήσεων με την Qatar Airways, ενώ η ομάδα του διαπραγματευόταν μια σημαντική αεροπορική συμφωνία με το κράτος του Κόλπου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Hololei θα εγκαταλείψει τη θέση του γενικού διευθυντή του τμήματος μεταφορών και θα γίνει πολιτικός σύμβουλος χωρίς διοικητική ευθύνη στο τμήμα της Επιτροπής που είναι αρμόδιο για τις διεθνείς συνεργασίες. Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι θα αναλάβει το νέο του ρόλο την 1η Απριλίου.

Ο ίδιος ο Hololei ανακοίνωσε την αλλαγή θέσης εργασίας του σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το προσωπικό. «Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω ο ίδιος ότι η Παρασκευή θα είναι η τελευταία μου μέρα στην DG MOVE (Μεταφορές). Είμαι βέβαιος ότι έχετε δει την πρόσφατη κάλυψη του Τύπου σχετικά με τη συμμετοχή μου σε διεθνή συνέδρια».

Συνέχισε: «Αυτό εμποδίζει την Επιτροπή να προχωρήσει με τους φακέλους που είναι τόσο σημαντικοί για το ασφαλέστερο, πιο βιώσιμο, πιο έξυπνο και πιο ανθεκτικό σύστημα μεταφορών που χρειάζεται και αξίζει η Ευρώπη», ανέφερε. «Ζήτησα να μετακινηθώ σε άλλη θέση», είπε.

Το Politico είχε αποκαλύψει πριν από έναν μήνα ότι ο Hololei πέταξε δωρεάν στην business class της Qatar Airways εννέα φορές, μεταξύ του 2015 και του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκτήθηκαν μέσω αιτημάτων για την ελευθερία της πληροφόρησης.

Έξι από τις δωρεάν πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της συμφωνίας πρόσβασης στην αγορά μεταξύ της ΕΕ και της Ντόχα, και τέσσερις από αυτές πληρώθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ ή έναν όμιλο με δεσμούς με το Κατάρ.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν αμέσως θύελλα επικρίσεων, εκκλήσεις για έρευνα και αιτήματα για αναθεώρηση των κανόνων. Η Επιτροπή, αρχικά, επέμεινε ότι ο Hololei δεν είχε παραβιάσει κανέναν κανόνα, αλλά αργότερα προχώρησε σε αυστηροποίηση των κανόνων για να διασφαλίσει ότι η συμπεριφορά του δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί στο μέλλον.

Μια εσωτερική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πτήσεις, αφού οι υπάλληλοι επιβεβαίωσαν ότι ο ίδιος ο Hololei ήταν το πρόσωπο που υπέγραψε, και κρίνεται το κατά πόσον αποτελούσε αυτή η ενέργεια περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων, πέρα από τις όποιες ηθικές διαστάσεις, ειδικά μετά την απoκάλυψη του σκανδάλου χρηματισμού τρίτων χωρών σε αξιωματούχους της EE, γνωστό και ως Qatargate.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.