ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Προειδοποιήσεις από Ο.Σολτς: «Η απεριόριστη αύξηση του χρέους δεν είναι καλή λύση»

Ζητά επενδύσεις

Προειδοποιήσεις από Ο.Σολτς: «Η απεριόριστη αύξηση του χρέους δεν είναι καλή λύση»

Η «απεριόριστη αύξηση του χρέους δεν είναι καλή λύση» για τις επενδυτικές ανάγκες της οικονομίας, σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, μιλώντας ενώπιον των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών συνδικάτων, οι οποίοι εκφράζουν ολοένα και πιο εμφατικά τις ανησυχίες τους για την επιστροφή της λιτότητας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Σολτς σημείωσε πως «θέλουμε να καταστήσουμε δυνατή την ανάπτυξη και τις επενδύσεις για να εξασφαλίσουμε τη μετατροπή των οικονομιών μας. Όμως η απεριόριστη αύξηση του χρέους δεν θα ήταν καλή απάντηση».

Ο Σολτς εκφώνησε ομιλία ενώπιον του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES), στην οποία μετέχουν γύρω στους 40 ευρωπαίους συνδικαλιστικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι συνεδριάζουν από σήμερα μέχρι και μεθαύριο στο Βερολίνο.

Με την ευκαιρία αυτή, τα συνδικάτα εξέφρασαν τους φόβους τους για μια ενδεχόμενη επιστροφή της δημοσιονομικής λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από χρόνια σχεδόν απεριόριστων δαπανών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

«Δεν μπορούμε να πάμε πίσω στους δημοσιονομικούς κανόνες που ίσχυαν πριν από την κρίση», για να αντιμετωπίσουμε τις «επενδυτικές ανάγκες για μια δίκαιη οικολογική μετάβαση», δήλωσε χθες, Δευτέρα, η Έστερ Λιντς, η γενική γραμματέας της CES, σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Έχουμε ανάγκη μια συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να μειώσουμε και πάλι τα σημερινά υψηλά επίπεδα χρέους» ώστε «οι πολίτες να έχουν τη βεβαιότητα πως το κράτος τους μπορεί να δρα σε καιρούς κρίσης» τόνισε από την πλευρά του ο Σολτς.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο απαιτεί από τα κράτη μέλη να έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% και δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ, έχει ανασταλεί από το 2020 λόγω της Covid. Πρόκειται να τεθεί και πάλι σε εφαρμογή στο τέλος του 2023.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα τέλη Απριλίου έναν εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών κανόνων ώστε να δοθεί περισσότερη ευελιξία στα κράτη μέλη. Όμως, το σχέδιο «θα φέρει επιστροφή της λιτότητας και θα εμποδίσει τη δράση υπέρ του κλίματος», σύμφωνα με τη CES.

Η μεταρρύθμιση αυτή προς το παρόν απορρίπτεται από τα λεγόμενα «φειδωλά» κράτη, με πρώτη τη Γερμανία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνείται οποιαδήποτε «αποδυνάμωση του συμφώνου σταθερότητας», ακόμη κι αν η πρώτη οικονομία της ευρωζώνης, η οποία είναι παραδοσιακά κήρυκας της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, δαπάνησε κι αυτή τα τελευταία χρόνια χωρίς να υπολογίζει για να μετριάσει τις κρίσεις.

«Έχουμε ανάγκη από μια ρεαλιστική και υποχρεωτική συμφωνία, η οποία όμως να μην επιβαρύνει υπερβολικά τα κράτη μέλη», δήλωσε σήμερα ο καγκελάριος Σολτς αναφορικά με αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.