Επέμενε ότι ουδέποτε εργάστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά υπάρχουν έγγραφα που το αποδεικνύουν

Σε ηλικία 101 ετών, ο Γιόζεφ Σουτς, ο γηραιότερος πρώην αξιωματικός των Ες-Ες, άκουσε σήμερα την ετυμηγορία δικαστηρίου στο Βρανδεμβούργου ενώ καθόταν σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Στη διάρκεια της δίκης, έκρυβε μάλιστα το πρόσωπό του μ’ έναν μπλε φάκελο.

Ο γηραιότερος εγκληματίας Ναζί που δικάστηκε ποτέ σε γερμανικό δικαστήριο ήταν πρώην φύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν.

Καταδικάστηκε σε πενταετή ποινή φυλάκισης για συνέργεια στη δολοφονία χιλιάδων κρατουμένων.

O δικαστής Ούτο Λέχτερμαν αποφάνθηκε σήμερα ότι ο αιωνόβιος Σουτς καταδικάζεται σε πέντε χρόνια φυλάκιση, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Πάντως, η υπεράσπιση του υπερήλικα δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

«Δεν γνωρίζω γιατί κάθομαι στο εδώλιο. Ειλικρινά δεν έχω καμία σχέση με αυτό», δήλωσε ο καταδικασθείς μια ημέρα πριν την ανακοίνωση της απόφασης.

Παρά τα λεγόμενά του, ο δικαστής Λέχτερμαν δήλωσε ότι στο δικαστήριο προσκομίστηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι ο 101χρονος εργαζόταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης για τρία χρόνια ήδη από το 1942Ηθελημένα υποστηρίξατε αυτή τη μαζική εξόντωση μέσω της εργασίας σας», είπε.

Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές είχαν προτείνει να επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε ετών στον Σουτς, που βρέθηκε ένοχος για εγκλήματα που διέπραξε την εποχή που υπηρετούσε ως φύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ζαξενχάουζεν.

Ο Σουτς βρέθηκε ένοχος για «συνέργεια» στον φόνο 3.518 κρατουμένων μεταξύ των ετών 1942-45 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, στα βόρεια του Βερολίνου.

Αν και καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση, ο πρώην υπαξιωματικός των Ες-Ες δεν θα φυλακιστεί, λόγω της προχωρημένης ηλικίας και της εύθραυστης υγείας του

Ο γενικός εισαγγελέας Κίριλ Κλέμεντ υποστήριξε ότι ο Γιόζεφ Σουτς όχι μόνο «συμβιβάστηκε» με τις συνθήκες που επικρατούσαν στο στρατόπεδο αλλά «έκανε καριέρα» σε αυτό.

nazi

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, ο αιωνόβιος κατηγορούμενος επέμενε ότι ουδέποτε ανέλαβε υπηρεσία στο Ζαξενχάουζεν και ότι εκείνα τα χρόνια ήταν εργάτης γης, αν και υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν το αντίθετο.

Για τους Γερμανούς εισαγγελείς, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σουτς εργάστηκε στο Ζαξενχάουζεν».

Η δίκη του διακόπηκε πολλές φορές, λόγω της κακής υγείας του κατηγορουμένου.

Το 1942, ο Σουτς ήταν 21 ετών και όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο, σκότωσε σοβιετικούς αιχμαλώτους και παρείχε βοήθεια στις «δολοφονίες με αέριο» του τύπου «Zyklon B».

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζαξενχάουζεν λειτουργούσε από το 1936 μέχρι την απελευθέρωσή του από τον σοβιετικό στρατό, στις 22 Απριλίου του 1945.

Εκεί οδηγήθηκαν περίπου 200.000 κρατούμενοι, κυρίως πολιτικοί αντιφρονούντες, Εβραίοι και ομοφυλόφιλοι.

Δεκάδες χιλιάδες από αυτούς απεβίωσαν, κυρίως λόγω εξάντλησης από την καταναγκαστική εργασία και από τις συνθήκες κράτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την τελευταία δεκαετία, η Γερμανία έχει επεκτείνει τις έρευνες για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρώην φύλακες στρατοπέδων και άλλα στελέχη της ναζιστικής μηχανής διώκονται για συνέργεια σε ανθρωποκτονίες.