ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Σκάνδαλο μολυσμένου αίματος στην Βρετανία: «Οι γιατροί και η κυβέρνηση άφησαν τους ασθενείς να κολλήσουν HIV και ηπατίτιδα»

Πώς έγινε η συγκάλυψη σε ένα σκάνδαλο με 3.000 θανάτους

Σκάνδαλο μολυσμένου αίματος στην Βρετανία: «Οι γιατροί και η κυβέρνηση άφησαν τους ασθενείς να κολλήσουν HIV και ηπατίτιδα»

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαρακτήρισε «Ημέρα ντροπής» την Δευτέρα (20/5), με αφορμή τα ευρήματα της έκθεσης για το σκάνδαλο με το μολυσμένο αίμα που χορηγήθηκε σε ασθενείς και στο οποίο εμπλέκονταν υπουργοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας.

Η Infected Blood Inquiry κατηγόρησε τους γιατρούς, την κυβέρνηση και το NHS ότι αφήνουν τους ασθενείς να κολλήσουν HIV και ηπατίτιδα.

Περίπου 3.000 έχουν πεθάνει από τότε και θα ακολουθήσουν κι άλλοι θάνατοι.

Η έρευνα ανέφερε ότι τα θύματα είχαν αποτύχει «όχι μία φορά αλλά επανειλημμένα» από γιατρούς, το NHS, την κυβέρνηση και άλλους υπεύθυνους για την ασφάλειά τους.

Ο κ. Σουνάκ είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «λυπάται πραγματικά» για τις αποτυχίες.

“Η σημερινή έκθεση δείχνει μια ηθική αποτυχία δεκαετιών στην καρδιά της εθνικής μας ζωής. Θέλω να ζητήσω μια ολόψυχη και κατηγορηματική συγγνώμη”.

Είπε ότι η στάση της άρνησης ήταν δύσκολο να κατανοηθεί και ήταν «αιώνια ντροπή μας».

Και υποσχέθηκε να πληρώσει «ό,τι κοστίζει» σε αποζημιώσεις στα θύματα, με λεπτομέρειες να ακολουθήσουν την Τρίτη.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Sir Keir Starmer, ζήτησε επίσης συγγνώμη, περιγράφοντάς το ως μια από τις «σοβαρότερες αδικίες» που είχε δει η χώρα και λέγοντας ότι τα θύματα «υπέφεραν ανείπωτα».

Τι βρήκε η έρευνα

Το σκάνδαλο του μολυσμένου αίματος είναι γνωστό ως η μεγαλύτερη καταστροφή θεραπείας στο NHS.

Η έρευνα εξέτασε πάνω από 50 χρόνια λήψης αποφάσεων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη μόλυνση χιλιάδων ανθρώπων από μολυσμένες μεταγγίσεις αίματος και προϊόντα αίματος από τη δεκαετία του 1970 και μετά.

Η πενταετής έρευνα διαπίστωσε ότι η ασφάλεια δεν ήταν πρωταρχικής σημασίας στη λήψη αποφάσεων, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων στο αίμα και τα προϊόντα αίματος ήταν γνωστός από την ίδρυση του NHS, το 1948.

Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι είχαν εκτεθεί σε «απαράδεκτους κινδύνους», όπως:

  • η συνεχιζόμενη εισαγωγή προϊόντων αίματος από το εξωτερικό – συμπεριλαμβανομένου αίματος από δότες υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ, όπου κρατούμενοι και τοξικομανείς πληρώνονταν για να δώσουν αίμα – παρά τη δέσμευση να γίνουν αυτάρκεις
  • η αποτυχία του καθεστώτος αδειοδότησης να αναγνωρίσει ότι τέτοια προϊόντα δεν ήταν ασφαλή και δεν έπρεπε να είχαν λάβει άδεια χρήσης
  • η συνεχής προμήθεια αιμοδοσίας από πληθυσμούς υψηλού κινδύνου και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως κρατούμενοι, μέχρι το 1986
  • μέχρι τα τέλη του 1985 για τη θερμική επεξεργασία προϊόντων αίματος, για την εξάλειψη του HIV (Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας), παρά τους κινδύνους που ήταν γνωστοί από το 1982
  • η κυβέρνηση αγνοώντας τις προειδοποιήσεις, το 1983, από έναν από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες σε μολυσματικές ασθένειες του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Δρ Σπενς Γκάλμπρεϊθ, ότι όλα τα εισαγόμενα προϊόντα αίματος στις ΗΠΑ θα πρέπει να αποσυρθούν από τη χρήση του NHS μέχρι να «διευκρινιστεί» ο κίνδυνος HIV.
  • έλλειψη εξετάσεων, από τη δεκαετία του 1970 και μετά, για τη μείωση του κινδύνου ηπατίτιδας, συμπεριλαμβανομένου του να είναι ένα από τα τελευταία ανεπτυγμένα έθνη που ξεκίνησαν τον προσυμπτωματικό έλεγχο για ηπατίτιδα C όταν τελικά είχε βρεθεί μια ακριβής εξέταση
  • καθυστέρηση τεσσάρων ετών, μετά την εισαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου της ηπατίτιδας C, πριν γίνουν προσπάθειες εντοπισμού όσων είχαν μολυνθεί στο παρελθόν – η ασθένεια μπορεί να παραμείνει αδρανής για δεκαετίες και εκτιμάται ότι εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν αδιάγνωστοι

Ο Sir Brian Langstaff, ο οποίος προέδρευσε της έρευνας, είπε ότι το μέγεθος του σκανδάλου ήταν “τρομακτικό” και οι αρχές ήταν πολύ αργές για να ανταποκριθούν στους κινδύνους.

Πώς συγκαλύφθηκε το σκάνδαλο

Αναφερόμενος στο θέμα της συγκάλυψης, είπε ότι η καλύτερη διατύπωση ήταν «απόκρυψη της αλήθειας».

Υπήρχε έλλειψη διαφάνειας, έρευνας, λογοδοσίας και στοιχείων «απάτης εξαπάτησης», συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής εγγράφων.

Αλλά η απόκρυψη της αλήθειας δεν περιελάμβανε μόνο σκόπιμη απόκρυψη, αλλά και μισή αλήθεια ή μη λέγοντας στους ανθρώπους αυτά που είχαν δικαίωμα να γνωρίζουν, είπε – συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων της θεραπείας που είχαν λάβει, ποιες εναλλακτικές ήταν διαθέσιμες και, μερικές φορές, ακόμη και το γεγονός ότι είχαν μολυνθεί.

Ο σερ Μπράιαν είπε ότι το σκάνδαλο είχε καταστρέψει «ζωές, όνειρα, φιλίες, οικογένειες και οικονομικά», προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών εξακολουθούσε να αυξάνεται εβδομάδα με την εβδομάδα.

«Αυτή η καταστροφή δεν ήταν ατύχημα», είπε.

«Οι λοιμώξεις συνέβησαν επειδή οι υπεύθυνοι – οι γιατροί, οι υπηρεσίες αίματος και οι διαδοχικές κυβερνήσεις – δεν έθεσαν πρώτα την ασφάλεια των ασθενών».

Περίπου 380 παιδιά με αιμορραγικές διαταραχές είχαν προσβληθεί από τον ιό HIV αφού τους χορηγήθηκαν προϊόντα αίματος για την κατάστασή τους, ανέφερε η έκθεση.

Πολλοί είχαν πεθάνει στην παιδική ή νεαρή ηλικία, έχοντας υπομείνει ένα επίπεδο πόνου και φόβου που κανένα παιδί ή νέος δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίσει ποτέ.

Και κάποιοι είχαν υποβληθεί σε θεραπεία χωρίς αυτοί ή οι γονείς τους να δώσουν ενημερωμένη συγκατάθεση, κάτι που η έκθεση χαρακτήρισε ασυνείδητο.

Η «θεσμική άμυνα» έκανε το σκάνδαλο χειρότερο

Ο σερ Μπράιαν επέκρινε επίσης τις καθυστερήσεις στη διεξαγωγή δημόσιας έρευνας.

Η τότε πρωθυπουργός Τερέζα Μέι το ανακοίνωσε το 2017, υπό την πολιτική πίεση.

Το ότι χρειάστηκε τόσος καιρός είχε εμποδίσει την έρευνά του, είπε ο Sir Brian, καθώς άτομα-κλειδιά είχαν από τότε πεθάνει ή είχαν γίνει πολύ αδύναμα για να δώσουν στοιχεία.

Και μια «θεσμική άμυνα» από το NHS, την κυβέρνηση, ιδιαίτερα τη δημόσια διοίκηση και τους γιατρούς είχε επιδεινώσει τις βλάβες που προκλήθηκαν.

Συγκεκριμένα, ο Sir Brian ξεχώρισε τον διευθυντή του Κέντρου Αιμορροφιλίας του Κάρντιφ, καθηγητή Άρθουρ Μπλουμ, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αιματολόγους του Ηνωμένου Βασιλείου τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ο οποίος πέθανε το 1992.

Οι απόψεις του καθηγητή Bloom, σύμφωνα με την έκθεση, «επηρέασαν υπερβολικά» τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε την εμφάνιση του Aids (σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας) και υποβάθμισε την απειλή για τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.