To γνωρίζατε; – H πιο παλιά και ιστορική καφετέρια στη Ρώμη είναι ελληνική

Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και ποιοι πέρασαν από εκεί

To γνωρίζατε; – H πιο παλιά και ιστορική καφετέρια στη Ρώμη είναι ελληνική

Το Καφέ Γκρέκο είναι αν όχι το πιο ιστορικό “καφέ” της ιταλικής πρωτεύουσας ένα από τα ιστορικότερα, και βρίσκεται σ’ έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Ρώμης, στη Βία Κοντόττι αριθ. 86, κοντά στην Πιάτσα ντι Σπάνια. Ιδρύθηκε το 1760 από τον Έλληνα Νικόλα ντέλλα Μανταλένα, από τον οποίο πήρε και το όνομά του.

Το Γκρέκο, το οποίο άνοιξε το 1760 στη Via Condotti, κοντά στα Ισπανικά Σκαλιά είναι ιστορικό για πολλούς λόγους. Ας πούμε για τους θαμώνες του.

Όλοι, από τον Τσαρλς Ντίκενς, τον Χένρι Τζέιμς, τον Όρσον Γουέλς και τον Τζον Κιτς, μέχρι την Όντρεϊ Χέπμπορν, τη Σοφία Λόρεν, την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και την πριγκίπισσα Νταϊάνα έχουν περάσει από τις πόρτες του. Ο διάσημος Τζιάκομο Καζανόβα πήγαινε συχνά με τους φίλους του και είχε αναφέρει αρκετές φορές το καφέ στα γραπτά του. Ο Γάλλος ζωγράφος Πιερ Πωλ Προυντόν περιγράφει το Caffe Greco ήδη από το 1750 ως το απόλυτο στέκι φιλολογικών και καλλιτεχνικών κύκλων.

Είναι και για τον καφέ του διάσημο! Οι άλλες καφετέριες στη Ρώμη, φοβούμενες ότι θα χάσουν πελάτες, προσπάθησαν να διατηρήσουν σταθερή την τιμή των φλιτζανιών καφέ, αναμειγνύοντας με την πολύτιμη σκόνη ρεβυθάλευρο, αλεύρι σόγιας ή κάστανου. Στο καφέ Γκρέκο, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούνταν πάντα μόνο αυθεντικό καφέ και όχι υποκατάστατο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και η σχέση του με την τέχνη, είναι αδιαμφισβήτητη! Τριακόσια έργα τέχνης κρέμονται στους μπορντό τοίχους του μπαρ. Οπωσδήποτε λοιπόν να πάτε, όταν βρεθείτε στη Ρώμη για έναν καφέ αλα γκρεκ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.