Τριγμοί στον Λευκό Οίκο: Απόρρητα έγγραφα στο γκαράζ του Μπάιντεν – Ν.Τραμπ: «Πότε θα πάει το FBI;»

Κρατούσε απόρρητα έγγραφα από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος

Τριγμοί στον Λευκό Οίκο: Απόρρητα έγγραφα στο γκαράζ του Μπάιντεν – Ν.Τραμπ: «Πότε θα πάει το FBI;»

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι και δεύτερη παρτίδα από έγγραφα, που είχα διαβαθμιστεί απόρρητα από την εποχή που ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκαν στο Penn Biden Center, ένα think tank όπου παλαιότερα ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρούσε γραφείο.

Το δεύτερο πακέτο των απόρρητων εγγράφων που βρέθηκαν από τη νομική ομάδα του προέδρου Μπάιντεν, εντοπίστηκε στο γκαράζ του στο Γουίλμιγκτον του Ντέλαγουερ.

Η υπόθεση φέρνει σε δύσκολη θέση τον Αμερικανό πρόεδρο όπου ως υπεράσπιση ξεκίνησε να δηλώνει ότι δεν θυμάται να είχε πάρει έγγραφα ενώ επίσης δήλωσε έρωτηθείς για τη νέα αυτή εξέλιξη ότι « τα έγγραφα ήταν σε ένα κλειδωμένο γκαράζ, όχι στον δρόμο. Ο κόσμος ξέρει ότι παίρνω στα σοβαρά το απόρρητο υλικό»!

Θεωρείτε ότι η κηδεία του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’ θα έπρεπε να γίνει «δημοσία δαπάνη»…

  • Διότι υπήρξε νόμιμος Αρχηγός του Κράτους (61%, 15.556 Votes)
  • Γιατί έκανε ενεργό και αναγνωρισμένη ενέργεια ανατροπής του δικτατορικού καθεστώτος (2%, 402 Votes)
  • Επειδή ήταν Ολυμπιονίκης (4%, 935 Votes)
  • Όχι δεν πρέπει να γίνει «δημοσία δαπάνη» διότι είχε εκπέσει (34%, 8.730 Votes)

Σύνολο ψήφων: 25.623

Loading ... Loading ...

Μάλιστα για το μείζον αυτό ζήτημα θέση πήρε και ο Ε.Σνόουντεν λέγοντας ότι ο Τ.Μπάινεν ως αντιπρόεδρος υπέκλεψε τα περισσότερα απόρρητα έγγραφα από κάθε άλλον αξιωματούχος και πρέπει να πάει φυλακή.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο ειδικός σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, Ρίτσαρντ Σάουμπερ, διαβαθμισμένα έγγραφα από τα χρόνια της αντιπροεδρίας του έχουν βρεθεί τόσο στο σπίτι του στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, όσο και στο γραφείο του Penn Biden Center.

Ο σύμβουλος τόνισε ότι αφότου βρέθηκαν τα αρχικά έγγραφα από τους προσωπικούς δικηγόρους του Μπάιντεν, εξετάστηκαν και άλλες τοποθεσίες όπου μπορεί να είχαν αποσταλεί αρχεία μετά την αποχώρηση του Μπάιντεν από την αντιπροεδρία το 2017.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πότε ξεκίνησε η μετέπειτα έρευνα ή πότε βρέθηκαν τα πρόσθετα έγγραφα, παρά μόνο ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Επίσης, ο Ρίτσαρντ Σάουμπερ είπε ότι «ενημερώθηκε αμέσως» το υπουργείο Δικαιοσύνης και ότι οι δικηγόροι του τμήματος ανέλαβαν τη φύλαξη των αρχείων.

Έγγραφα από το 2013 και το 2016

Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης, την οποία επικαλείται το δίκτυο CNN, τα έγγραφα χρονολογούνται από το 2013 έως το 2016 και αφορούν θέματα όπως η Ουκρανία, το Ιράν και η Βρετανία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο γραφείο του Ινστιτούτου Penn Biden Center βρέθηκαν κυρίως προσωπικά ή οικογενειακά έγγραφα, περιλαμβανομένων κάποιων που αφορούσαν τις διευθετήσεις για την κηδεία του γιου του Μπο και επιστολές συλλυπητηρίων.

Τα έγγραφα εντοπίστηκαν στις 2 Νοεμβρίου, μόλις έξι ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, αλλά το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μόλις τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου.

Η υπόθεση εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς προκαλεί αναταράξεις στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ με δεδομένο ότι ενδέχεται να επηρεάσει την έρευνα για τα απόρρητα έγγραφα τα οποία βρέθηκαν στην οικία του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι δεν γνώριζε πως κάποια απόρρητα έγγραφα είχαν μεταφερθεί στο προσωπικό του γραφείο, αφού έφυγε από την αντιπροεδρία, τονίζοντας ότι οι δικηγόροι του «έκαναν αυτό που θα έπρεπε» καλώντας αμέσως τα Εθνικά Αρχεία, όπου πρέπει να παραδίδονται όλα τα απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα μετά τη λήξη της θητείας του προέδρου και του αντιπροέδρου.

Η απάντηση Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν άφησε τις αποκαλύψεις να πέσουν κάτω και ζήτησε να διεξαχθεί αντίστοιχη έρευνα στα σπίτια του Αμερικανού προέδρου με αυτή που πραγματοποιήθηκε στη δική του οικία: «Πότε το FBI θα ψάξει τις πολλές κατοικίες του Τζο Μπάιντεν, ακόμη και τον Λευκό Οίκο;», ρώτησε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ήδη, πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ ανέθεσε την έρευνα της υπόθεσης σε ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Σικάγο, τον Τζον Λάους Τζούνιορ, τον οποίο έχει διορίσει ο Τραμπ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.