Κλιμάκωση: Σερβικά άρματα μάχης και α/κ πυροβόλα μετακινούνται στα σύνορα με Κόσοβο – Δείτε βίντεο, φωτό

Κλιμάκωση: Σερβικά άρματα μάχης και α/κ πυροβόλα μετακινούνται στα σύνορα με Κόσοβο – Δείτε βίντεο, φωτό

Mεγάλη ανησυχία επικρατεί στα Βαλκάνια καθώς πριν λίγα λεπτά για πρώτη φορά σερβικά άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και τεθωρακισμένα βγήκαν από το στρατόπεδο του Μπουγιάνοβατς και έλαβαν θέσεις μάχης στα σύνορα με Κόσοβο.

Οι Αλβανοί μεταδίδουν πως η Σερβία για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία έθεσε τις δυνάμεις της στην περιοχή σε ύψιστη πολεμική ετοιμότητα.

Τα σερβικά άρματα μάχης διέσχισαν την Κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί, και συνοδεύονταν από στρατιωτική αστυνομία.

Το περιστατικό έγινε μόλις πριν από 30 λεπτά.

Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αυτόπτες μάρτυρες έχουν αναστατωθεί.

Κάτοικοι προσπάθησαν να τραβήξουν βίντεο με τις μετακινήσεις δυνάμεων των Σέρβων. Κάποιοι τα κατάφεραν άλλοι όχι.

“Σήμερα το μεσημέρι τα παιδιά γυρίζοντας από το σχολείο είδαν σερβικά άρματα μάχης να διασχίζουν το κέντρο της πόλης. Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν αναστατωμένοι” αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.

“Ο πρόεδρος της Σερβίας έδωσε διαταγή για πολεμική ετοιμότητα. To B’ Σώμα Στρατού μετακινεί δυνάμεις” μεταδίδουν αλβανικά ΜΜΕ

Η Πρίστινα τονίζει ότι πρόκειται πρόκληση της Σερβίας, που γίνεται ακριβώς τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν από τις δύο πλευρές μια τελική συμφωνία, ενώ ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, τονίζει προς όλες τις πλευρές ότι το Πρέσεβο θα ενταχθεί στο Κοσσυφοπέδιο με αυτήν τη συμφωνία.

H κίνηση αυτή ίσως να οφείλεται στις αποκαλύψεις που έκανε στο διάγγελμα του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος ανέφερε πως οι “εγκέφαλοι” των αναταραχών στην χώρα του είναι οι Αλβανοί του Κοσόβου και κάποιες ‘”δυτικές χώρες”.

Ταυτόχρονα στην Μιτρόβιτσα σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ Αλβανών και Σέρβων.

Δύο Σέρβοι ανέφεραν στην Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ότι δέχθηκαν επίθεση, στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, από έναν Αλβανό και άλλα άγνωστα άτομα.

Στο περιστατικό δίνεται ιδιαίτερη προσοχή λόγω της έντασης που υπάρχει μεταξύ Σέρβων και Αλβανών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Σερβίας να δηλώσει στα σερβικά ΜΜΕ ότι “εάν η KFOR δεν μπορεί να προστατεύσει τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο, «τότε ποιος μπορεί να το κάνει;».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.