ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Σε πρόωρες εκλογές τα Σκόπια – Η αρχή του τέλους της συμφωνίας των Πρεσπών;

Σε πρόωρες εκλογές τα Σκόπια – Η αρχή του τέλους της συμφωνίας των Πρεσπών;

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στα Σκόπια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ στον απόηχο της άρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προτείνει να διεξαχθούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Μάλιστα, όπως δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν όρισε ημερομηνία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αύριο θα συναντήσει τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι για να του υποβάλει την παραίτησή του και να προτείνει τη διενέργεια εκλογών.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να μιλήσει και για «μακεδονικό λαό».

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Προτείνω να γίνουν το συντομότερο δυνατόν εκλογές, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες για την πορεία που θα λάβει η χώρα» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, συμπληρώνοντας: «Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί μια σοβαρή και υπεύθυνη απόφαση από όλους μας. Δεδομένου ότι κάθε πολιτικός πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις πολιτικές αποφάσεις του, απογοητευμένος, στέκομαι και σας λέω: ” το ευρωπαϊκό όνειρο του μακεδονικού λαού δεν θα καταστραφεί”».

«Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι καταλαβαίνει την οργή των πολιτών. «Για εμένα η υπόσχεση που δεν τηρήθηκε είναι μια κακή και άδικη πράξη της Ένωσης και την ίδια ώρα ένα πολύ σημαντικό ζήτημα».

Αυτή η εξέλιξη αφήνει στον «αέρα» τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού στις δημοσκοπήσεις προηγείται το VMRO. Αν και έχει δεσμευτεί να τηρήσει τη συμφωνία στην πράξη αποκλείεται.

Εδώ με Ζάεφ και οι Σκοπιανοί έχουν 82 παραβιάσεις, όπως σημείωσε και ο διευθυντής του pronews.gr Τάσος Γκουριώτης στο roundtable για την καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών, πριν λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες.

Αν η συμφωνία καταργηθεί de facto από τους Σκοπιανούς, τότε ανοίγει ο δρόμος για την καταγγελία της από μια υγιώς σκεπτόμενη ελληνική κυβέρνηση αν όχι από τη νυν σίγουρα από κάποια άλλη.

Πέρα από τη θέληση των Σκοπιανών υπάρχει και το πρακτικό ζήτημα του erga omnes.

Όπως σημειώνεται στο Άρθρο 1, Παράγραφος 9 της Συμφωνίας των Πρεσπών, η αλλαγή του ονόματος της χώρας σε όλα τα νέα επίσημα έγγραφα που προορίζονται αποκλειστικά για εσωτερική χρήση «θα ξεκινά στο άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της ΕΕ στο συναφές πεδίο, και θα ολοκληρώνεται εντός πέντε ετών από τότε». Εάν, όμως, δεν ανοίξουν ποτέ τα ενταξιακά κεφάλαια, τότε προφανώς κάποια πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/AFP/status/1185502724177174528?s=20

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.