Νέα κρίση στα Βαλκάνια: Μαυροβούνιο και Σερβία απέλασαν τους εκατέρωθεν πρεσβευτές τους

Νέα κρίση στα Βαλκάνια: Μαυροβούνιο και Σερβία απέλασαν τους εκατέρωθεν πρεσβευτές τους

Το Μαυροβούνιο και η Σερβία απέλασαν τους εκατέρωθεν πρεσβευτές τους, σε μία νέα κλιμάκωση των ήδη τεταμένων διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Το Μαυροβούνιο κήρυξε τον πρεσβευτή της Σερβίας Βλαντίμιρ Μπόζοβιτς persona non grata για «ανάμειξη στις εσωτερικές του υποθέσεις», δίνοντάς του προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψει την χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Αμέσως μετά, η Σερβία προχώρησε σε αντίμετρα, δίνοντας στον πρεσβευτή του Μαυροβουνίου Τάρζαν Μιλόσεβιτς 72 ώρες για να εγκαταλείψει την χώρα.

Ο πρεσβευτής της Σερβίας χαρακτήρισε χθες «απελευθέρωση» την απόφαση της εθνοσυνέλευσης του 1918 σύμφωνα με την οποία το Μαυροβούνιο θα ενωνόταν με την Σερβία και θα εντασσόταν έτσι στο βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, χάνοντας την ανεξαρτησία του.

«Ήταν η ελεύθερη έκφραση της βούλησης του λαού να ενωθεί με την αδελφή Σερβία», δήλωσε κατά την διάρκεια εκδήλωσης ο Σέρβος πρεσβευτής. Συμβολικά, οι βουλευτές του Μαυροβουνίου υιοθέτησαν το 2018 απόφαση η οποία ακυρώνει τις αποφάσεις της εθνοσυνέλευσης του 1918.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Μαυροβούνιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία το 2006, αλλά η ένταση ως προς την εθνική ταυτότητα παραμένει στην χώρα των Βαλκανίων. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, περί το 30% των 620.000 κατοίκων του Μαυροβουνίου δηλώνουν Σέρβοι. Ένα τμήμα τους είχε ταχθεί κατά της βούλησης του προέδρου για την επικύρωση της εθνικής ταυτότητας του Μαυροβουνίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.